Вхiд на сайт
Авторизацiя

Вербна неділя в 2017 році: історія та традиції свята

Вербна неділя в 2017 році: історія та традиції свята


Вербна неділя – шостий тиждень Великого посту. Закінчується у Вербну неділю, після якого настає Страсний тиждень. Головні народні обряди тижні пов'язані з вербою і випадають на суботу та неділю.

Вербна неділя не має фіксованої дати і щороку святкується в різні дні. У 2017 році Великдень випадає на 16 квітня, тому Вербна неділя припадає на 9 квітня.

Відповідно до Священного Писання, у Вербну неділю Син Божий увійшов в святе місто Єрусалим. Тому в православній церкві цей день називається по-іншому – Вхід Господній в Єрусалим.

Місцеві жителі, які вже начулися про чудеса зцілення, якими прославився Ісус, зустрічали його, що в'їжджає в місто на ослі, як личило зустрічати Месію і правителя – застелили дорогу зеленими пальмовими гілками, співали пісні і вітали криками: "Осанна!"

У Вербну неділю проводять всеношну службу, де святяться гілочки верби, за якими потрібно напередодні сходити в ліс до сходу сонця.

Відзначають, що потім ці гілочки володіли великою силою: вони охороняли родину від нещасть, позбавляли від хвороб, псування і пристріту, а будинок – від пожеж і повеней.

У Вербну неділю здавна збереглася традиція: щоб бути здоровими, люди хльостають один одного гілками верби. Биття відбувається зазвичай вранці, після освячення верби, у церкві або біля будинку і, як правило, з примовлянням:

Верба красна, бий до сліз, будь здоров! (саратов.);

Не я б'ю, верба б'є / За тиждень — Великдень; / Будь великий, як верба, / А здоровий, як вода, / А богатий, як земля (Чернігів.);

Вярба б'е — не я б'ю; / За тыдзень — Вялікдзень. / Хвора у лес, на верас, / А здароўе у косці. / Будзь здароў, як вада, а расці, як вярба.

Найчастіше дорослі били дітлахів, "щоб росли і були здорові". З цією ж метою всюди били худобу.

Згідно з церковним Уставом, у суботу та неділю Вербного тижня допускається послаблення посту: в Лазареву суботу дозволяється куштування ікри, а у Вербну неділю - риби, що визначало склад традиційного святкового столу.

Разом з тим, з Вербним тижнем, особливо з останніми його днями, пов'язано багато прикмет на погоду і майбутній урожай: "Якщо вербний тиждень вітряний, з ранками - то ярові гарні будуть".

Цей день хоча і вважається святом, але випадає в Великий пост, тому не святкується шумно. У Вербну неділю варто утриматися від активних розваг, зловживання алкоголем і розважальних заходів.

Також в цей день не вирішується старанно працювати, слід приділити більше уваги молитвам, а також роздумам про власне життя.

У Вербну неділю не можна готувати гарячі страви, тому господині всі страви роблять заздалегідь. Напередодні свята готують каші, гречані млинці, випікають хліб і печиво. У цей день піст трохи попускають і дозволяється їсти рибу і випити трохи вина.

Вважається також, що в цей день не можна розчісувати волосся, щоб не зменшити здоров'я і не накликати неприємності.

За традицією, у Вербну неділю в церкві під час всеношної служби святять гілочки верби. Її потрібно заготовити заздалегідь – напередодні до світанку. Суворо забороняється зривати вербу, яка росте біля кладовища.

Після того, як вербу освятять в церкві, її приносять в будинок і ставлять біля ікони. Вважається, що ця верба буде охороняти будинок від пожеж і нещасть, а господарів – від хвороб.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: