Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закарпатські лікарі розповіли, як підготувати організм до занурення у холодну воду (ВІДЕО)

На свято Водохреща віряни занурюються в ополонки і купаються у крижаній воді. Однак, далеко не всім варто долучатись до традиції.

Закарпатські лікарі розповіли, як підготувати організм до занурення у холодну воду (ВІДЕО)


За умов правильного підходу до зимового плавання, воно дозволяє зміцнити організм і позбутися багатьох хвороб, повідомляє ОЦЗ в Закарпатській області. Відомо, що у любителів зимового плавання збільшується життєва ємкість легень, зростає м’язова сила й загальна витривалість, також у декілька разів знижується кількість простудних захворювань, а у випадку хвороби її тривалість скорочується майже втричі.

Проте перед загартуванням організму або разового пірнання в ополонку необхідно порадитися з лікарем, адже існує перелік гострих і хронічних захворювань, що є протипоказаннями для зимового плавання. При відсутності хвороб перед тим, як пірнати у відкриту водойму, слід ознайомитися з принципами зимового пірнання, які допоможуть зберегти та покращити здоров’я.

Перше правило будь-якого загартування – систематичність. Лише при щоденному контакті з холодною водою забезпечується пристосування до холоду.

Друге правило – поступовість. Загартування бажано розпочинати в теплу пору року, повільно знижуючи температуру води і збільшуючи тривалість плавання. Для початківців перебування в ополонці повинно тривати в середньому 10-20 секунд. Перед зануренням у воду необхідно зробити енергійну розминку, потім намочити обличчя, груди, живіт та спину і лише потім занурюватись по шию та плисти.

Третє правило – перевдягання у сухий теплий одяг. Після виходу із води слід зняти мокрий одяг, швидко розтертися рушником і одягнутися в теплі речі. Одяг та взуття повинні бути просторими, з мінімальною кількістю ґудзиків, застібок та шнурівок.

Четверте правило – врахування індивідуальних особливостей організму. Необхідно враховувати такі особливости, як чутливість до холоду, реакції на охолодження, стать, вік, конституція, рівень фізичного розвитку, тип вищої нервової діяльності та деякі інші чинники.

П’яте правило – суворо дотримуватися режиму дня та відмовитися від шкідливих звичок. Категорично протипоказано перед купанням вживати алкогольні напої, адже алкоголь розширює периферійні судини, що значно збільшує тепловіддачу. Куріння істотно порушує кровообіг, що збільшує охолодження.

Шосте правило – використовувати максимум природних факторів: воду, повітря, сонячні промені — для досягнення максимального ефекту загартування.

Сьоме правило – позитивний емоційний стан. Значну роль в реакції організму на охолодження відіграє емоційний стан людини. Виникненню негативних реакцій перешкоджають позитивні емоції, і організм протидіє впливу холоду більш успішно.

Якщо занурення у холодну воду відбудеться тільки на свято Водохреща 19 січня, медики радять пірнати в ополонку лише тоді, коли людина повністю здорова. І якщо ви твердо вирішили цього року спробувати зануритися в крижану воду, слід дотримуватися правил безпеки!

• Перед зануренням в ополонку за дві години ситно поїжте — організму потрібні ресурси для обігріву.
• Візьміть з собою ковдру або рушник, на який можна встати при роздяганні та додаткові рушники для того, щоб добре витертися після купання. Бажано, щоб одяг був максимально зручним, і ви могли його швидко на себе надіти після виходу з води.
• Ідеальна погода для першого занурення 2-5 градусів нижче нуля.
• Перед заходом у воду потрібно зробити зарядку, побігати — пострибати, словом, розігріти тіло.
• Вибирайте ополонку, де є обладнаний захід у воду, щоб не посковзнутися, і щоб можна було легко і швидко вийти з крижаної води.
• Заходьте в середньому темпі, якщо йти занадто повільно — можна встигнути серйозно обморозитися, якщо навпаки швидко — це може викликати різкий підйом тиску. Коли зайдете по коліна — вмивайтеся — і продовжуйте занурення.
• Перебувати у воді можна не більше 10 секунд, три рази зануритися цілком достатньо.
• Після виходу відразу розітріться рушником і одягніться потепліше, можна розігрітися невеликою кількістю алкоголю (ні в якому разі не пийте його до занурення!) або теплого чаю.

Під час занурення в крижану воду організм відчуває стрес, наднирники починають виробляти ендорфіни — гормони радості. Тому купання в ополонці дає такий заряд сил і позитивних емоцій. В цей же час істотно підвищується імунітет. Але такого сплеску вистачає тільки на пару днів, тому після «моржування» дуже важливо уникати можливості зараження вірусними або бактеріальними інфекціями. Детальніше у сюжеті "Ужінформ":




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: