Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закарпаття посідає перше місце в Україні за кількістю хворих на гепатит (ФОТО, ВІДЕО)

Закарпаття посідає перше місце в Україні за кількістю хворих на гепатит (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 27 липня, об 11:00, в Ужгороді в прес-центрі Обласного Центру здоров’я відбулася прес-конференція до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.


Головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк розповів: «Щороку близько 700 тисяч хворих помирають від гепатитів. На Закарпатті існує найвища захворюваність на гепатити, порівняно з іншими областями України. У краї фіксують найбільше випадків вірусного гепатиту А (80%). 20% припадає на інші види цього захворювання. Загалом в Україні щороку 3-5% населення хворіє на хронічні гепатити».

Також лікар повідомив, що не всіх хворих лікують безкоштовно. Деяких – за державною та регіональною програмами. За кошти регіону вже було проліковано за 4,4 роки більше,ніж 110 хворих. За державні – 16.

Найбільше із усіх хворих гепатитом закарпатців – носії вірусного гепатиту А – 80%, з них близько 50% – діти, 20% – носії гепатиту В, С, D.

Лікар-епідеміолог Державної установи "Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України" Любов Данич повідомила, що для того, щоб вчасно зарадити такій недузі, як гепатит, потрібно часто проходити обстеження. Діагностику можна проходити на базі державних установ, або приватних клінік.

Закарпаття посідає перше місце в Україні за кількістю хворих на гепатит (ФОТО, ВІДЕО) Вікторія Дьордяй – в. о. начальника відділу організації державного санітарного епідеміологічного нагляду та розстеження спалахів управління додержання нагляду за дотриманням санітарного законодавства, повідомила:

«Звичайно, вірусні гепатити – це не тільки проблема медиків, а й соціальна. Захворювання гепатитами на Закарпатті має як циклічний, так і сезонних характер. Захворюваність спостерігається постійно. Існує десять золотих правил запобігання кишкових інфекцій. До них належить і гепатит А, який ще називають «хворобою брудних рук».

Крім того, Наталія Балега – керівник напрямку «Профілактика ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення, зазначила, що зараження гепатитами залежить і від статевої культури.

Крім того, медики розповіли про ситуацію із захворюваністю на вірусні гепатити на Закарпатті, а також всіх охочих запросили до участі в акції безкоштовного тестування на площі Театральній.

Читайте також: В Ужгороді тестують містян та туристів на захворювання гепатитом (ФОТО)

Важливість питання особистої гігієни – це, насамперед, основа виховання в сім’ї, школі, інших навчальних закладах.

Медики застерегли бути уважними і перевіряти якість косметичних закладів, де не завжди належно обробляють інструменти.

В Закарпатській області існує 451 заклад «краси», про якість обслуговування кожного точно невідомо. Тому тату, пірсінг чи навіть манікюр – теж можуть бути причиною зараження гепатитами.

Основними шляхами передачі вірусу є:

- через кров (переливання крові, спільне використання шприца, трансплантація органів, використання нестерильних інструментів медичного та немедичного призначення, на яких є залишки крові тощо);

- через незахищений статевий контакт із особою, інфікованою вірусом гепатиту С;

- від матері до дитини під час пологів.

Вірусний гепатит виліковний!

При виявленні захворювання ставайте на облік та вимагайте лікування.

Попередити захворювання вірусного гепатиту набагато легше, ніж його вилікувати. На першому місці має бути високий рівень особистої гігієни. Пам’ятайте про це і будьте здорові!

Закарпатський кореспондент




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: