Вхiд на сайт
Авторизацiя

З вересня діти 1-4 класів навчатимуться по-новому: що треба знати про новації в МОН (ВІДЕО)

З вересня діти 1-4 класів навчатимуться по-новому: що треба знати про новації в МОН (ВІДЕО)


Щоб забезпечити нову якість української освіти Міністерство освіти і науки розвантажило і оновило навчальні програми для початкової школи та змінює методичні рекомендації для вчителів.

Про це міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт» Лілія Гриневич розповіла під час прес-конференції «Звіт про роботу МОН за 100 днів».

«Наразі змінено всі 14 програм для 1-4 класів з українською мовою навчання. Програми будуть затверджені Колегією МОН 4 серпня, обговорені на вчительських конференціях і запроваджені в школах вже з 1 вересня 2016 року», - зазначила вона.

Лілія Гриневич нагадала, що розвантаження і оновлення програм було здійснено спільно з відкритою платформою EdEra, на якій всі програми були виставлені для публічного обговорення і коментування. Понад 4000 тисячі коментаторів залишили понад 8000 пропозицій, більшість з них – від вчителів практиків.

За словами міністра, повторне обговорення програм, вже з внесеними змінами, показало, що більшість задоволена внесеними змінами і думка дописувачів під час громадського обговорення була врахована.

«В чому полягає це оновлення програм. Насамперед, буде знято обов’язковий розподіл годин – вчитель сам вирішуватиме, яку тему скільки викладати. Самі ж теми приведено до вікових особливостей дітей, Так, згідно програми для початкової школи з англійської мови, першокласники, шестирічні діти, вже мали писати слова і речення. Відтепер перші півроку на англійській в 1-му класі буде лише усний курс, діти вчитимуться розмовляти. Також в українській мові знято вимоги будувати схеми речень і речення за схемами, а більше уваги буде приділено розвитку усного мовлення дітей», - повідомила Лілія Гриневич.

Вона також також розповіла, що після затвердження програм до 1-го вересня змінять методичні рекомендації та орієнтовні вимоги до оцінювання досягнень учнів. Вчителям буде рекомендовано писати з дітьми олівцем замість ручки.

За її словами, це допоможе першачкам не боятися помилок, формувати позитивне сприйняття навчального процесу. Також планується зняти вимогу перевірки читання дітьми на швидкість, натомість вчителі мають розвивати усвідомлене читання.

Міністр також повідомила, що концепцію «Нової української школи» представлять на серпневій конференції в МОН, а у вересні її винесуть на громадське обговорення.

«В чому полягає концепція Нової української школи. Ми переорієнтовуємо навчання із засвоєння величезної суми знань, на освоєння компетентностей. Компетентності – це ядро знань, які необхідно знати дитині, вміння їх застосовувати, навички для вирішення життєвих проблем, а також ставлення і цінності, які потрібно засвоїти сучасній людині", - підкреслила вона.

"Зараз не проблема дістати інформацію, якщо вона тобі потрібна, проблема – правильно використати цю інформацію для вирішення поставленої задачі, критично переосмислити та проаналізувати її. Саме на це буде спрямована Нова українська школа», - пояснила Лілія Гриневич.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: