Вхiд на сайт
Авторизацiя

Нововведення торкнуться українських водіїв: що зміниться

Нововведення торкнуться українських водіїв: що зміниться
Кабмін Украни вніс пропозицію змін законів про автотранспорт, зробивши акцент на європейських нормах. Планують створити аналог ДАІ та багато іншого.

Заборонять навіть складати задні сидіння і ставити автокрісла без спеціальних документів. Також введуть табу на машини з кермом справа. Експерти вважають: норми суперечливі і не тільки не наблизять нас до ЄС, але і навпаки, збільшать корупцію на дорозі.

Перше нововведення: для встановлення газобалонного обладнання обов’язкова згода виробника авто. Але щоб не завалювати офіси Chevrolet або Daewoo проханнями, продумали альтернативу. За словами голови Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олега Назаренка, нею буде дозвіл від уповноваженої організації Кабміну про переобладнання».

Правда, як пояснюють експерти, це не торкнеться тих водіїв, які вже встигли вказати зміни в техпаспорті. «Далеко не всі вписують заміну, оскільки зараз немає обов’язкового техогляду, — водії не бачать у цьому сенсу, так як це поки ніхто не перевіряє», — пояснив Віктор Стельмах, автоексперт. Таким краще зареєструвати обладнання зараз, інакше не уникнути штрафів (їх розмір ще не визначений).

Також хочуть заборонити використання шипованих покришок: їздити взимку можна буде тільки на зимовій або демісезонній гумі — її ж, до речі, дозволять використовувати і влітку (зараз це заборонено). Автомобілісти не в захваті від майбутніх змін. «Якщо ухвалять, зніму наклейку «Ш» і буду їздити далі. Потрібно придивлятися, щоб побачити шипи», — пишуть користувачі на одному з автофорумів.

Стежити пропонують і за переобладнанням машин. По-перше, загрожують рейдами правокермовим авто (таких чимало в Одеській і Миколаївській областях). По-друге, автовласникам, які встановили позаштатні противотуманки. Штрафи, або евакуація на штрафмайданчик, передбачені навіть для тих, хто встановив дитяче автокрісло без відповідної відмітки в інструкції до машини. Або просто склав задні сидіння для перевезення габаритних вантажів. Тут також потрібен дозвіл від головного офісу автовиробника.

Екс-міністр транспорту Євген Червоненко вважає, що новий законопроект лише збільшить хабарі. «Розробляють досконалу дурість, щоб люди, які хочуть перевести машину на газ в сертифікованих фірмах, отримували п’ять додаткових дозволів. В моєму розумінні це чистий рекет і поле для додаткових хабарів, — вважає Червоненко. — Вичерпуються великі фінпотоки, от і взялися за маленькі».

У Мінінфраструктури переконують: такі вимоги європейців. «З прийняттям законопроекту всі техстандарти транспортних засобів будуть відповідати європейським. На думку європейського законодавства, це і є запорукою безпеки на дорозі. Будь-які переробки машини повинні відповідати характеристикам авто на момент виробництва. Виробники повинні будуть вам розповісти, яким чином можна буде зробити заміну на ГБО так, щоб стан автомобіля продовжував бути безпечним», — пояснила екс-заступник міністра інфраструктури Оксана Рейтер.

Але найнеприємніше для автомобілістів, кажуть експерти, — це нова транспортна інспекція. Вона діятиме паралельно з патрульною поліцією і зможе карати водіїв. За словами автоюриста Володимира Караваєва, нова служба, яка буде підпорядкована Мінінфраструктури, за своїми функціями нагадуватиме скасовану не так давно Державтоінспекцію і по ідеї повинна знизити аварійність. Але експерти сумніваються: мовляв, що зупинить нових чиновників від того, щоб зайвий раз «подоїти» водія.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: