Вхiд на сайт
Авторизацiя

В українському баскетболі відбулася "націоналізація"

В українському баскетболі відбулася "націоналізація" Через фінансову кризу і бої на Сході баскетбольна Суперліга України втратила майже всіх іноземних гравців.
Цієї п’ятниці матчами "Дніпро-Азот" - "Одеса" в Дніпродзержинську і "Дніпро" - "Миколаїв" у Дніпропетровську нарешті стартує чемпіонат України з баскетболу серед команд Суперліги.
Дебютні матчі турніру мали відбутися ще тиждень тому, 3 жовтня. Але, як тоді повідомив офіційний сайт Суперліги, змістити строки проведення чемпіонату попросили п’ять клубів, котрі узгоджували питання, пов’язані з фінансуванням.
Дніпродзержинський "Дніпро-Азот", івано-франківська "Говерла", львівська "Політехніка-Галичина", "Одеса" і запорізький "Ферро-ЗНТУ" зволікали з виплатою вступного внеску, який у порівнянні з минулим сезоном скоротився у вісім разів – з 400 до 50-ти тисяч гривень. У сезоні-2012/2013 ця сума дорівнювала 700-м тисячам.
Через кризу і воєнні дії на Сході від участі відмовилися семиразові чемпіони країни маріупольський "Азовмаш", чемпіони сезону-2011/2012 "Донецьк", а також криворізький "Кривбас" і "Кіровоград". Останні цьогоріч збиралися дебютувати в елітному дивізіоні українського баскетболу. Як наслідок, кількість команд у Суперлізі зменшилася з 14-ти до 11-ти.
Фінансові реалії змінили й принципи комплектації команд. Більшість легіонерів роз’їхалися з України ще в ході минулого сезону - після інформації про перші жертви на київському Майдані Незалежності. Як наслідок, на старті нового сезону в заявках учасників є лише семеро гравців-іноземців і чотири закордонних тренери. У чотирьох командах легіонерів немає взагалі.
Для порівняння: торік у Суперлізі виступали 78 іноземних гравців, а на чолі семи команд було вісім закордонних тренерів; в сезоні-2012/2013 в Україні грало 92 легіонери під орудою 12-ти тренерів.
Торік без іноземних гравців обходився лише очолюваний олімпійським чемпіоном-1988 Вальдемарасом Хомічюсом з Литви дніпропетровський "Дніпро".
Та й то лише тому, що команда через порушення контрактних зобов’язань перед окремими гравцями у попередньому чемпіонаті мусила дотримуватися мораторію на трансфери. Отож рішення дирекції Суперліги про збільшення ліміту на легіонерів (на майданчику одночасно може знаходитися не більше трьох іноземців проти чотирьох у минулому сезоні) зараз має лише умовний характер.
В українському баскетболі відбулася "націоналізація" Через фінансову кризу українські клуби цьогоріч не виступатимуть у єврокубках. І це з урахуванням, що торік чемпіон України двох останніх сезонів київський "Будівельник" вперше в історії вітчизняного баскетболу виступав у Євролізі, найпрестижнішому клубному турнірі з баскетболу в Старому Світі.
Пристойно в останні роки виступає й очолювана американським фахівцем Майком Фрателло національна збірна України. На Євробаскеті-2012 синьо-жовта команда посіла найвищу у своїй історії шосту позицію і вперше пробилася на "мундіаль", де у вересні поточного року, здобувши дві перемоги, посіла 18-ти місце серед 24-х учасників.
Євробаскет-2015 мала приймати Україна. Та через політичну ситуацію в державі FIBA-Європа це право в України відібрала, гарантувавши, щоправда, за нею право проводити чемпіонат континенту-2017.
Так чи інакше, незважаючи на втрату провідних українців Артура Дроздова і Михайла Анісімова, а також усіх легіонерів на чолі з зірковими литовцем Даріушем Лавріновічем і американцем Лео Лайонсом, фаворитом Суперліги-2014/2015 виглядає столичний "Будівельник".
Замість латвійця Айнарса Баґатскіса команду очолив відомий по тривалій роботі з "Києвом" Віталій Черній. В нього буде група колишніх гравців "Києва" - Денис Лукашов, Олександр Липовий, Максим Пустозвонов, Дмитро Забірченко.
В українському баскетболі відбулася "націоналізація"
Конкуренцію киянам складуть баскетболісти южненського "Хіміка". Цю команду очолює литовець Карліс Мужнієкс. Серед його підопічних є двоє американських оборонців Ремон Мор і Дерек Нідем, за місце у складі з якими конкуруватимуть українці Сергій Попов та Олександр Рябчук.
Підсилився "Хімік" двома нападниками збірної України Ігорем Зайцевим та Максимом Корнієнком, які гарно проявили себе на мундіалі-2014 в Іспанії. Центровий "Хіміка" - талановитий Артем Пустовий. Якщо за комплектацією стартової п’ятірки южненці "Будівельник" не переважають, то за глибиною складу, силою гравців, які виходитимуть з лави запасних, їхня перевага очевидна.
За місце у трійці призерів мають поборотися баскетболісти "Ферро-ЗНТУ". Запоріжці, яких з 2008 року очолює Кирило Большаков, втративши усіх іноземців, зберегли у своєму складі лідерів команди - Олександра Рибалка та Артема Буцького.
Лідером "Ферро" може стати також нападник Андрій Малиш. В порівнянні з "будівельниками" і "хіміками" комплектація запоріжців виглядає блідо, однак на користь колективу Большакова - сформований роками ігровий стиль.
Враховуючи, що чемпіонат складається з двох частин, і після регулярної першості за коловою системою команди гратимуть серію плей-оф, усі ці розклади можна назвати попередніми. Залежно від ситуації в країні команди в ході сезону можуть підсилити склад легіонерами. Два-три досвідчених іноземці здатні кардинально підвищити конкурентоздатність будь-якого колективу.

ВВС Україна


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: