Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ліквідація наслідків негоди: постраждалі від градобою на Закарпатті отримають матеріальну допомогу

Голова ОДА Геннадій Москаль та перший заступник голови обласної ради Йожеф Борто здійснили робочу поїздку у Виноградівський район, де оглянули наслідки градобою і зустрілися з мешканцями трьох сіл, що постраждали від стихії, – Королева, Текова та Веряці. Головне питання, яке обговорювалося на зустрічах, – ліквідація наслідків негоди і механізм компенсації завданих збитків.

Ліквідація наслідків негоди: постраждалі від градобою на Закарпатті отримають матеріальну допомогу


Про це повідомляють на офіційному сайті Геннадія Москаля.

Як роз’яснили керівники області, допомога надаватиметься у кілька траншів. Півтора мільйона гривень із резервного фонду обласного бюджету, виділені розпорядженням Г.Москаля, уже надійшли у Виноградівський і Хустський райони, люди зможуть отримати їх цими днями. Крім того, сьогодні (24.06) Виноградівська райрада має виділити постраждалим ще 1 – 1,2 мільйона гривень із районного бюджету. Що стосується пошкоджених об’єктів соціальної сфери (школи, дитсадки, амбулаторії тощо), то їх відновлюватимуть за рахунок бюджетів кожної конкретної галузі.

– Гроші для постраждалих громадян перекажуть у сільради пропорційно до завданих збитків, – зазначив Г.Москаль. – А сільські ради включно з депутатським корпусом самі визначать, кому в першу чергу надати допомогу і в якому розмірі. Головні критерії – масштабність завданої шкоди і категорії постраждалих (насамперед допомогу виділятимуть пенсіонерам).

Гроші з обласного та районних бюджетів – це матеріальна допомога на першочергові відновлювальні роботи. А компенсація за завдані збитки виділятиметься в наступний транш із Державного бюджету. У четвер керівництво ОДА та облради направили спільне звернення до прем’єр-міністра України з проханням виділити Закарпаттю 150 мільйонів гривень для ліквідації наслідків негоди. Кошти, які виділить Кабмін, розподілятимуться на підставі дефектних актів по кожному конкретному дворогосподарству. Тому комісіям слід у стислі терміни провести обстеження завданих збитків і оформити їх документально. Методичну допомогу в оформленні документів нададуть працівники департаменту ЖКГ облдержадміністрації.

– Завдані негодою збитки поки не підраховані, тому сума компенсації з Держбюджету може бути збільшена, – зазначив Г.Москаль. – Її розмір також залежатиме від актів обстежень кожного дворогосподарства. Окрім коштів, які очікуємо з Кабміну, зможемо виділити додаткові гроші з обласного бюджету за фінансовими підсумками першого півріччя. І залучити для допомоги постраждалим пільгові кредити програми «Власний дім». Тобто зробимо максимум для того, щоб допомогти людям у біді.

Під час зустрічей чимало людей скаржилися, що торговці будматеріалами різко підвищують ціну на продукцію, яка через градобій користується підвищеним попитом. Г.Москаль попросив фіксувати кожен такий факт і повідомляти про нього в сільську раду чи районну адміністрацію.

– З тими, хто хоче нажитися на чужій біді, розмова буде коротка – через фіскальну службу, – заявив голова ОДА. – А ще запросимо сюди підприємців із інших районів чи областей, де не було стихійного лиха і немає попиту на будівельні матеріали. Вони своєю продукцією швидко врівноважать ціну.

Довідково:
За останніми даними, внаслідок градобою на Закарпатті пошкоджено близько 7 тисяч будинків у 57 населених пунктах. Найбільше постраждав Виноградівський район – понад 5 тисяч пошкоджених будинків у 27 населених пунктах.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: