Вхiд на сайт
Авторизацiя

Відновлювана енергетика в усьому світі розвивається швидше вуглеводневої

Відновлювана енергетика в усьому світі розвивається швидше вуглеводневої
Євросоюз до 2020 року має намір довести частку відновлювальної енергетики в загальному обсязі енергоспоживання до 20%, а імпорт газу до 2030 року знизити на 12%.

У 2016 році вводи нових потужностей генерації на поновлюваних джерелах енергії стали рекордними, склавши 161 ГВт, що на 9% більше, ніж у 2015 році, відзначається в щорічній глобальній доповіді агентства з розвитку відновлюваної енергетики REN21. У загальному енергобалансі світового виробництва електроенергії частка ВДЕ (поновлюваних джерел енергії) з урахуванням гідрогенераціі зросла до 24,5% з 19,3% в 2015 році.

Лідером зростання стала сонячна або фото-енергетика (47%), слідом за нею йдуть вітро- (34%) і гідроенергетика (15,5%). За останні п’ять років інвестиції в нові потужності ВДЕ приблизно вдвічі перевищили вкладення в традиційну енергетику та склали $ 249,8 млрд.

Розвиток ВДЕ став вже світовим трендом, охопивши не тільки багаті країни з обмеженим доступом до вуглеводнів, а й держави, що розвиваються Азії та Африки і навіть експортерів традиційних енергоносіїв.

Вартість спорудження генеруючих потужностей на найпопулярніших видах ВДЕ рік від року падає. Так, наприклад, в Аргентині, Чилі, Індії, Йорданії, Саудівської Аравії проходили аукціони на будівництво станцій на основі фотоелементів з пропозиціями нижче трьох центів за 1 кВт/г. У Данії та Нідерландах собівартість вітрогенерації до 2025 року вже буде дешевшою вугільної енергетики. При цьому загальний обсяг грошових вкладень в ВДЕ в 2016 році знизився на 23% в порівнянні з 2015 роком.

Експерти практично одностайно пророкують поступову відмову від вугільної генерації на користь поновлюваних джерел, газу і атомної енергетики. Найактивніше в цьому напрямі рухається Китай, який на початку поточного року заявив про намір до 2020 року інвестувати в ВДЕ $ 360 млрд, щоб максимально скоротити частку вугільних станцій.

Згідно з поширеної 7 липня доповіді Академії суспільних наук КНР, попит на енергоносії в Китаї досягне піку в цьому або наступному році, після чого поступово піде на спад.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, майже 60% введення нових потужностей в секторі електроенергетики до 2040 року будуть забезпечені за рахунок відновлюваної енергетики.

Природний газ

У минулому році глобальне виробництво природного газу виросло всього на 0,3%, продемонструвавши найслабше зростання за 34 роки, а якщо не враховувати кризовий 2009 рік, коли видобуток впав на тлі загальної світової рецесії, відзначається в щорічному огляді ВР станом світового ринку енергоресурсів. Ціни на газ в США знизилися на 5%, на азіатських і європейських газових ринках – на 20-30%.

Європа неодноразово заявляла про намір більше інвестувати в зелену енергетику. У 2016 році в ЄС було введено 12,5 ГВт нових потужностей вітрогенерації, що дозволило вітру вийти на друге після газу місце серед ключових джерел енергії, потіснивши вугілля.

В офіційному виданні Єврокомісії підкреслюється, що Євросоюзу вдасться довести частку відновлюваної енергії в загальному обсязі її споживання до 20% до 2020 року.

Газ поки грає ключову роль в опаленні приміщень і житлових будинків в ЄС. Тут його позиції в довгостроковій перспективі можуть потіснити енергоефективні технології в будівництві і так звані «розумні» будинки. За рахунок раціонального управління внутрішніми системами і впровадження енергоефективних матеріалів поступово споживання теплової енергії, а отже, і газу знижується.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: