Вхiд на сайт
Авторизацiя

До Дня медика: 10 правил здоров’я за Амосовим

До Дня медика: 10 правил здоров’я за Амосовим


Хочеш бути вічно молодим і здоровим? Поки це фантастика… Але є способи суттєво продовжити молодість або хоча б мати гідну старість, дотримуючись простих правил здоров'я. Нехай День медика надихне вас взятися за свій організм.

До Дня медика, який у 2017 році відзначатимуть в неділю, 18 червня, пропонуємо переглянути 10 правил для здоров’я та довголіття за порадами Миколи Амосова.

Хто такий Амосов?

Микола Амосов – український лікар і дослідник зі світовим ім’ям. Цей медик зробив 6 000 операцій! І пропрацював до 80 років. Основна його спеціальність – кардіологія. Однак також він прославився через розробку системи підтримування здоров’я. На власному прикладі він довів, що система діє, адже прожив у доброму здоров’ї до глибокої старості. У чому секрет? Насправді його немає, ці правила тобі добре знайомі: обмеження в їжі та фізичні навантаження, а також віра у себе.

Систему здоров'я Амосов розробляв для себе, оскільки через постійну напругу на роботі заробив чимало болячок. Детально про систему ви можете дізнатися в його книгах. Ми ж пропонуємо вашій увазі найважливіші поради лікаря.

До Дня медика: 10 правил здоров’я за Амосовим


№1

Амосов наполягав: медики лікують хвороби, дбати про здоров'я – справа кожного особисто.

Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровими. Вони можуть врятувати життя, навіть вилікувати хворобу, але лише підведуть до старту, а далі, щоб жити надійно, вчіться покладатися на себе.

№2

Коли у 40 років Амосов звернувся до медиків з власними проблемами, йому не змогли зарадити. Саме тоді він взявся за розробку власної системи здоров’я.

Бійтеся потрапити в полон до лікарів! Часом вони схильні перебільшувати слабкості людини і могутність своєї науки.

№3

Лікар був впевнений, що організм людини здатен побороти багато хвороб. Медики мають лише супроводжувати одужання.
До Дня медика: 10 правил здоров’я за Амосовим


В організмі є потужні захисні сили – імунна система, механізми компенсації. Вони спрацюють, треба дати трохи часу. Майте на увазі, що більшість легких хвороб проходять самі, докторські зілля тільки супроводжують природнє одужання. Вам кажуть: "Вилікували!", а ви і вірите: "Хороший доктор!"

№4

Живіть на повну, а не думайте про хвороби

Амосов наполягав: не треба любитися у своїх недугах.

Скільки бачиш людей, що пішли у хворобу! Вони носять її як коштовність, як виправдання всіх своїх невдач в житті, як підставу вимагати у оточуючих жалості і поблажливості.

№5

Медик був переконаний: треба вірити у власні сили.

Наскільки велика сила людського духу! Дивишся на нього і дивуєшся: в чому душа тримається, а він мріє, працює, ніби перед ним – вічність...
До Дня медика: 10 правил здоров’я за Амосовим


№6

Все залежить від того, як живе людина

Амосов був впевнений, що страшних хвороб можна уникнути.

Запевняю: природа людини міцна. Принаймні, у більшості людей. Правда, дрібні хвороби неминучі, але серйозні найчастіше – від поганого способу життя: зниження резервів у результаті відсутності тренувань. Зовнішні умови, бідність, стреси – на другому місці.

№7

Лікар радив постійні тренування. Але пам’ятайте: тренування не мають виснажувати організм!

Тренування резервів повинні бути розумними. Це означає поступовими, але наполегливими. Якщо сказати про суть тренування – то це режим обмежень і навантажень. Це мій коник. Втім, нічого оригінального я не придумав.

До Дня медика: 10 правил здоров’я за Амосовим


№8

За порадами медика, людина з худим тілом почувається значно краще, рідше хворіє і швидше одужує.

Їжа з мінімумом жирів, 300 г овочів і фруктів щодня, і щоб вага не піднімався вище цифри "зріст мінус 100" кілограм.

№9

Усім потрібно рухатися

Амосов наголошував: людям потрібен рух. Без цього жодного здоров’я не буде.

Вона (фізкультура) всім потрібна, а дітям і людям похилого віку – особливо. Оскільки тепер на роботі майже ніхто фізично не напружується, то, по ідеї, для пристойного здоров'я потрібно б займатися по годині в день кожному. Але немає для цього характеру у нормальної людини. Тому – хоча б 20-30 хвилин гімнастики, це приблизно 1000 рухів, краще з гантелями по 2-5 кг. Раджу вправлятися перед телевізором, коли "Новини" показують, щоб час заощаджувати. Як додаток до фізкультури бажано виділяти час для ходьби, по дорозі на роботу і назад, по одному кілометру. Корисно, і нерви зберігає, враховуючи поганий транспорт. Про біг підтюпцем я вже не кажу – нереально. Але – корисно.
До Дня медика: 10 правил здоров’я за Амосовим




№10

Шукайте свій спосіб заспокоїтися

А основою всього Амосов вважав вміння керувати собою. Дійсно, без цього нічого не буде.

Найважче: управління психікою. "Вчіться опановувати себе". Але ох як це важко! Рецептів багато, аж до медитації, описувати не буду. Сам користуюся простим прийомом: коли велике напруження і виділилося багато адреналіну, фіксую увагу на ритмічному повільному диханні і намагаюся розслабити м'язи. Найкраще в такі моменти – зробити енергійну гімнастику, але ж ситуація зазвичай не дозволяє. Але все одно, як тільки дозволить – працюйте. Надлишок адреналіну спалюється при фізкультурі, і таким чином судини і органи рятуються від спазмів. У тварин стреси вирішуються втечею або бійкою, а людині це не дозволено.

Джерело



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: