Вхiд на сайт
Авторизацiя

У Німеччині запустили найбільше в світі «штучне Сонце»

Німецькі вчені запустили найбільше в світі «штучне Сонце» з надією, що воно допоможе створити екологічне паливо. Зібрана вченими з Німецького центру авіації та космонавтики (DLR) установка знаходиться в місті Юліх, що за 30 км від Кельна.

У Німеччині запустили найбільше в світі «штучне Сонце»


Установка коштує $ 3,8 млн і складається з 149 прожекторів, світло від яких концентрується на невеликій пластині розміром 20 на 20 сантиметрів. Коли всі прожектори увімкнені, кількість енергії, що потрапляє на цю пластину, в 10 тисяч разів перевищує інтенсивність звичайного сонячного світла, а температура сягає 3500 °C (вдвічі-втричі більше температури в доменній печі).

«Якби ви увійшли до кімнати, коли установка працює, ви б тут же згоріли», – говорить Бернард Хоффшмідт, керівник науково-дослідних робіт в Німецькому центрі авіації та космонавтики.

У Німеччині запустили найбільше в світі «штучне Сонце»


Мета експерименту полягає в тому, щоб створити оптимальну установку для концентрування сонячного світла, щоб з його допомогою виробляти водневе паливо. Станції, що використовують в своїй роботі дзеркала для концентрації сонячного світла, добре себе зарекомендували. Вони працюють завдяки сонячному теплу і виробляють пару, яка рухає спеціальні турбіни, що генерують електроенергію. За допомогою подібної установки вчені сподіваються виокремити водень із пари, який може слугувати екологічним паливом для літаків і автомобілів.

У Німеччині запустили найбільше в світі «штучне Сонце»


Поки що робота установки доволі затратна: за чотири години вона споживає стільки ж електрики, скільки сім'я з чотирьох чоловік за цілий рік, але вчені сподіваються, що в майбутньому сонячне світло широко використовуватиметься для вироблення водню.

«Ми потребуємо мільярдів тонн водню, якщо хочемо перевести літаки і автомобілі на водневе паливо, – каже Хоффшмідт. – Зміна клімату прискорюється, тому ми повинні прискорити й впровадження інновацій».

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: