Вхiд на сайт
Авторизацiя

Виноградівський районний суд хотів зобов'язати сільську раду виділити конкретним громадянам понад 5 га землі

Львівським апеляційним адміністративним судом, за принципової позиції прокуратури, скасовано незаконне рішення місцевого суду, яким було зобов’язано сільську раду надати у власність громадян понад 5 га землі.

Виноградівський районний суд хотів зобов'язати сільську раду виділити конкретним громадянам понад 5 га землі


Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Як повідомив начальник відділу забезпечення представництва в суді Андрій Малинич, Виноградівський районний суд постановою від 07.07.2016 року, визнавши дії Підвиноградівської сільської ради протиправними, зобов’язав останню прийняти рішення про затвердження проектів землеустрою по відведенню земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд та надати їх у власність 52 громадянам.

Не погодившись з таким рішення, сільська рада, та деякі інші мешканці села, оскаржили таке судове рішення до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Прокуратура Закарпатської області, за результатами розгляду колективного звернення мешканців села, здійснила вступ у розгляді даної справи з метою представництва інтересів держави, територіальної громади в особі Підвиноградівської сільської ради оскільки, ухвалення районним судом такого рішення порушує, як встановлений у державі порядок надання земельних ділянок у власність так і права невизначеного кола громадян щодо її отримання.

Зокрема, як пояснив Андрій Андрійович, Європейський суд виробив практику, згідно з якою при певних обставинах участь прокурора на стороні особи, яка бере участь у справі, може бути виправданою у разі захисту інтересів великої кількості громадян чи інтересів держави.

Розглядаючи даний спір, Апеляційний суд констатував, що сільрада, як суб'єкт владних повноважень, наділена дискреційними повноваженнями, тобто повноваженнями з певним ступенем свободи адміністративного органу при прийнятті рішення, коли у межах, які визначені законом, адміністративний орган має можливість самостійно (на власний розсуд) вибрати один з кількох варіантів рішення. А суди не мають право втручатися в дискреційні функції органів владних повноважень.

Зобов'язання судом відповідача прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою або відмову в такому є формою втручання в дискреційні повноваження суб'єкта владних повноважень та виходить за межі завдань адміністративного судочинства.

Апеляційним судом рішення суду першої інстанції – скасовано в частині зобов’язання до вчинення таких дій, прийнято нову постанову, якою зобов’язано Підвиноградівську сільську раду на найближчому сесійному засіданні розглянути питання щодо затвердження проектів землеустрою.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: