Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати

Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати
Українським найманим працівникам роботодавці поступово, але все таки підвищують офіційну зарплату до нової мінімальної, введеної з 1 січня нинішнього року. А от тим, у кого білі заробітки були вищі мінімуму, доходи не тільки не піднімають, але іноді і зменшують. Про це свідчать дослідження ринку праці.

Експерти кажуть, що якщо погіршиться ситуація в економіці, то варто очікувати переходу заробітків у тінь насамперед у сфері обслуговування й урізання премій і надбавок працівникам держорганів.

Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати


ДОСЛІДЖЕННЯ. Як повідомили нам фахівці міжнародного кадрового порталу hh.ua, за даними їхніх досліджень за лютий, лише кожен п'ятий українець зазначив, що його зарплата у 2017 році збільшилася, і причина цього — підвищення мінімалки. Разом з тим троє працюючих з чотирьох не відчули зростання заробітків. Як видно з інфографіки, серед тих, у кого зарплата змінилася з цього року, 51% підвищили зарплати офіційно через мінімалки, у 19% — до нового мінімуму підняли тільки офіційну ставку, а решту платять у конверті. Тобто офіційно такому працівнику стали платити не 1600 грн, а 3200, зате неофіційну частину урізали на 1500-1600 грн. А у 25% заробітки навіть зменшилися у зв'язку з тим, що фонд зарплати перерозподілили на користь малооплачуваних. За словами HR – експерта порталу rabota.ua Тетяни Пашкіної, це торкнулося передусім бюджетників, у яких були різні надбавки за інтенсивність праці, суміщення та ін. — чиновників, лікарів, працівників культури. "Тепер, наприклад, нянечка в лікарні отримує 3200 грн замість 1600, а лікар 4000 грн замість 5000, так як у нього зняли доплати, і навряд чи це справедливо", — говорить Пашкіна.

Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати


ЯК ПЛАТЯТЬ. Найбільший відсоток (94%) тих, хто отримують офіційну білу зарплату, зосереджений у держсекторі. Працевлаштування в цій сфері дозволяє розраховувати на зростання оплати праці автоматично після підвищення ставок тарифної сітки для бюджетників. "Половина зайнятих в енергетиці та важкої промисловості отримують офіційну зарплату і можуть очікувати не тільки підвищення винагороди в результаті зростання мінімалки, але і захисту своїх трудових прав. 28% співробітників тут, не оформлених офіційно, при отриманні виробничих травм розраховують на матдопомогу, спираючись виключно на совість роботодавця", — говорить керівник експертно-аналітичного центру "HeadHunter Україна" Катерина Мащенко. Найбільше чорної і сірої готівки у айтішників і юристів, тут неофіційно працюють 53% і 60% фахівців відповідно. У той же час Пашкіна зазначила, що не була досліджена ситуація на ринку роздрібної торгівлі та готельно-ресторанного сервісу: "Ці сфери найбільш тінізовані і напевно зіпсували б відносно непогану статистику про підвищення мінімальної зарплати половині працюючих". До речі, за даними Держстатистики, у нас зарплату нижче 3200 отримували в 2016 р. 48% працівників, але там враховані тільки ті, які оформлені офіційно на повний робочий день.

ПРОГНОЗИ. На думку Пашкіної, подальша детінізація та зростання зарплат залежатиме від стану економіки: "Якщо виявиться, що мінімум у 3200 не рубає бізнес під корінь, то підвищення білих зарплат буде і надалі. Очікуємо сплеску влітку через збільшення сезонних вакансій". А економіст Олександр Охріменко відзначив, що, за даними Держстатистики, середня номінальна зарплата зросла з початку року на 16% (на 950 грн). "Основний внесок у зростання заробітків дала детінізація, зараз 56% працюючих отримують мінзарплату, тобто масового ухилення роботодавців від підвищення мінімалки не спостерігається".

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: