Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що в Україні можна купити за один долар

Що в Україні можна купити за один долар
Коливання курсу долара в Україні стають вже звичними. Тільки з початку року наша гривня просіла більш ніж на 2 гривні: якщо 1 січня середній курс був 26,8—27,5 грн за долар, 16 січня — вже 28,1—28,8. А оскільки багато товарів і послуг в Україні прив'язані до курсу, і українці звикли в розумі завжди перераховувати ціни у валюті, "Сегодня" дізналася, що у нас в країні можна придбати на 1 долар.

ПОКУПКИ. Один долар зараз — 28 гривень. За ці гроші можна, наприклад, проїхати в дешевому таксі 3-4 км — це коштує 25 грн. Або годину за ці ж гроші покататися на льодових або роликових ковзанах в торгово-розважальному центрі. Щоправда, це буде можливо тільки рано вранці в будній день — 25 гривень за годину катання замість близько 70 грн в "ходовий час".

А ось у багато музеїв за долар у столиці пустять тільки пенсіонерів або школярів, бо ціни без знижок на вхідний квиток починаються від 30-40 грн. Наприклад, пенсіонери можуть згадати молодість, а школярі — дізнатися про минуле, відвідавши столичний музей авіації — їм квитки зі знижкою в 50% і більше: за 25 і 20 грн. Але в регіонах знання коштують не так дорого — вхід в історико-культурний заповідник "Запорізька Січ" (острів Хортиця) обійдеться в 18 грн для дорослого.

В центральну наукову бібліотеку ви за долар вже не потрапите, хоча 1,5 року тому ще могли б — нині оформити читацький квиток коштує більше $2, або 50 грн замість 20 грн. Але, оформивши його, за долар дозволять сфотографувати на свій фотоапарат потрібні сторінки майже 30 видань — по гривні за штуку.

З їжі можна підкріпитися або попити у фастфуді: 23-25 грн коштує гамбургер, велика картопля фрі, апельсиновий сік або капучино. А деякі столичні перукарні пропонують помити голову за 25 грн. Також долар в день обійдеться поїздка на роботу в Київ для жителів довколишніх передмість: маршрутка 9-10 грн в один кінець плюс витрати на міський транспорт.

ЧАС І ГРОШІ. За даними Нацбанку, попередній період "спокійного" долара закінчився 1,5 року тому, в липні 2015-го. Тоді курс, що стабілізувався на 22 грн/$, знову почав повзти вгору, у результаті американська валюта подорожчала до січня 2016-го до 28 грн.

Держслужба статистики підрахувала: інфляція за цей час склала близько 36%, але щось подорожчало більше, щось менше. Ми порівняли, що ж можна було купити тоді і зараз за 1 долар (див. інфографіку). Однозначний висновок — найбільше вдарять по кишені розваги. Наприклад, келих вина за долар вам у кафе вже не продадуть, потрібно мінімум $1,5, келихів пива вип'єте один, а не два. Менше тепер купимо хліба, молока, яєць, сиру, круп. Подорожчали і ліки, наприклад, валеріана в таблетках. Чітко відстежили зростання курсу продавці мінеральної води і кави, а також букіністи — їхнього товару на долар можна купити стільки ж і здачі не буде.

Зате проїзд у метро і тролейбусах-автобусах став у доларах дешевше, бо ціни на них (принаймні в Києві), за 1,5 року не змінилися. Окрім маршруток, які подорожчали в середньому на 20%.

Що в Україні можна купити за один долар


Реальні заробітки стали менші

За 1,5 року зросли не тільки курс долара і ціни, але і зарплати. Так, за даними Держстату, середній заробіток українця, зайнятого повний робочий день, становив у листопаді 2016 року (останні дані) 5406 грн, а в липні 2015 р., з яким ми порівнюємо — 4390 грн. Тобто маємо зростання на 23%, але за розрахунками Украналітцентру, заробітки в грудні перевищать 5500 грн, або на 25% за 1,5 року. А ось з урахуванням інфляції за ці місяці виходить, що реальна зарплата зменшилася — у липні 2015 р. вона впала на 22,2% порівняно з липнем 2014 р., в листопаді 2016 р. зросла у порівнянні з листопадом 2015 р. на 8,4%. Тобто кожна гривня тепер по купівельній спроможності коштує на 14 копійок менше ніж 1,5 року тому. На нинішній рік аналітик Олександр Охріменко прогнозує зростання середніх зарплат на 15%, або близько 800 грн. "Якщо досягнемо інфляції до 8% за рік, то реальна зарплата майже зрівняється з заробітками 2015 р.".


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: