Вхiд на сайт
Авторизацiя

З українців вибиватимуть більше боргів

Міністерство юстиції розраховує на підвищення рівня стягнення боргів в кілька разів. Такі очікування пов’язують як з появою інституту приватних виконавців, так і з переглянутою системою стимулів для виконавців державних.

З українців вибиватимуть більше боргів


Про це повідомив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

“Зараз виконання рішень невисоке через економічну ситуацію, недосконалі закони, низьку мотивацію. Розраховуємо, що показник в 50% виконання всіх рішень доб’ємося за рік-два, якщо не буде змін в законі, щоб загальмувати реформу системи виконання судових рішень”, – зазначив Сергій Шкляр.

Як зазначив заступник міністра, стовідсоткового виконання рішень немає ні в одній країні світу. Максимальний показник – 70% в Європі. У Прибалтиці виконання збільшилося вдвічі за рік.

Він упевнений, що завдяки розробленим системам стимулювання виконавців, вдасться не тільки досягти зростання їхньої результативності, а й нівелювати корупційну складову в діях “приватників” і держвиконавців.

“Реформа тим і хороша, що, крім підвищення виконань судових рішень, ми вб’ємо корупцію. Раніше такі випадки були можливі. Зараз – ні. Навіть серед державних виконавців, тому що і для них передбачено адекватну винагороду – 2% від стягнутого, плюс 0,5% для керівника органу ДВС та його заступників. У “приватників також дуже гарна винагорода -10% зі стягнутої суми і ймовірна додаткова оплата від стягувачів. Ми виходимо з того, що прийдуть адекватні люди, які будуть дорожити спеціальністю і прозорим заробітком”, – зазначив Сергій Шкляр.

Як уточнив заступник міністра, більш низька винагорода державних виконавців встановлювалася з розрахунку, що у них не буде потреби в додаткових фінансових витратах (оренда офісу, страховка, зарплати помічникам, податки тощо.).

“Це робить держава. А кому мало 2%, може йти в приватні виконавці. Вся система вибудовувалася так, щоб убити корупцію. Раніше, при середній зарплаті в 2400 грн., багато хто намагався домовлятися з виконавцями про невиконання рішень або затягування процесу. Але зміною умов законодавець зацікавив виконавця матеріально”, – резюмував чиновник.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: