Вхiд на сайт
Авторизацiя

Закарпатці переконані, що значного покращення від підвищення мінзарплат не відчують (ФОТО)

Закарпатці переконані, що значного покращення від підвищення мінзарплат не відчують (ФОТО)
Після сенсаційної заяви прем’єр-міністра Володимира Гройсмана тема підвищення мінімальної зарплати з 1450 до 3200 гривень стала однією з головних як серед засобів масової інформації, так і громадян. Як вплинуть такі зміни на економіку держави, і чи сприятиме надбавка потовщенню гаманця, «Закарпатський кореспондент» дізнавався в експертів.

Щомісяця Закарпатський центр ґендерної освіти при УжНУ, який об’єднує науковців та громадські організації, проводить моніторинг щодо того, як змінюється ставлення громадськості до різних питань соціального і політичного розвитку. Не оминула моніторингу і тема мінімальної зарплатні.

Закарпатці переконані, що значного покращення від підвищення мінзарплат не відчують (ФОТО)Директор центру Маріанна Колодій, соціолог, психолог розповідає:
«Щомісяця ми моніторимо сприйняття закарпатцями життя і соціальної дійсності. Люди оцінюють ситуацію як стан зубожіння, тобто вони втрачають у доходах. Чергове підняття мінімальної зарплати закарпатці не сприймають як значну зміну, тому що всі очікують, що інфляційні процеси (зокрема, в новорічний період) поглинуть це «покращення».

Від початку червня тенденцією є сталі відповіді на запитання про доходи. Більшість закарпатців ідеальною зарплатою вважає 7-9 тисяч гривень. Опитані зазначають, що такою сумою були б задоволені, адже це той мінімум для нормального проживання: погашення комунальних витрат, затрат на харчування, набуття заощаджень».

Економісти обережно оцінюють ініціативу влади, адже результи змін залежатимуть від джерел отримання додаткових коштів. Віталій Сержанов, кандидат економічних наук, доцент, декан економічного факультету УжНУ вважає, що підвищення мінзарплати поліпшить добробут громадян, якщо джерелом надходжень коштів буде реальне зростання ВВП.

Закарпатці переконані, що значного покращення від підвищення мінзарплат не відчують (ФОТО) «Будь-які зміни, які відбуваються в економіці можуть нести як позитив, так і негатив. Та заробітна плата, яка сьогодні є в Україні, далеко не забезпечує потреби людей, не кажучи вже про заощадження і зростання рівня життя. Потреб зміні цього мінімуму достатньо. Все залежить від того, завдяки чому відбуватиметься підняття мінімальних зарплат. Якщо кошти будуть отримані за рахунок зростання ВВП, це однозначний позитив. Але статистика динаміки ВВП України свідчить про від’ємний показник. Якщо ж зростання мінімальних зарплат відбуватиметься за рахунок розподілу коштів тих осіб, які отримують надприбутки, до менш забезпечених верств населення – теж в суспільстві буде сприйнято позитивно. Інша річ – якщо це буде забезпечено завдяки емісії коштів (випуск в обіг нових грошових знаків, -авт.), що призведе до зростання цін, інфляції.

Також зміни несуть зростання податкового навантаження для підприємців, а за умови повної сплати єдиного соціального внеску надходження до пенсійного фонду зростуть», - зазначає економіст.

Як доводять опитування Закарпатського центру ґендерної освіти при УжНУ, часто на цю тему закарпатці реагують доволі агресивно, називаючи підвищення мінімальних зарплат «черговою подачкою уряду», яка нічого не вирішує в контексті проблем. Також краяни розмірковують про доступність субсидій, постійне зростання вартості комунальних послуг, підвищення цін на продукти. Багато громадян переконані, що значного покращення не відчують. Проте є й ті, хто вірять, що такі зміни призведуть до покращення рівня життя в Україні.

Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Валентина 28 жовтня 2016 08:49
Не нравится 0 Нравится
Соотечественники! Нас уже столько раз подло обманывали и наказывали,что ни в какие улучшения,повышения мы не верим.Но,неужели хоть кого то в стране устраивает та ситуация с доходами,которая есть? Ведь если ничего не менять,то еще 25 лет будем толочь воду в ступе в нищете. Вы думаете,что правительство да и президент не рискуют,когда идут на этот шаг? Они тоже не знают последствий. Но,даже если эти последствия и будут несколько не такими,как ожидаем,надо дать правительству и рисковать. Мы должны поддержать его,а не заранее крыть позором.
Что мы за нация такая? Россияне без память любят своего президента во все места ,и верят всему бреду,который он несет. Мы же опошляем даже попытку изменений в своей жизни. Поверим и поддержим
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: