Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ким працювати в Україні: найбільш високооплачувані посади

Ким працювати в Україні: найбільш високооплачувані посади
В Україні добре заробляють працівники авіатранспорту, програмісти, страховики, наукові співробітники та держуправлінці

Середня зарплата в Україні – 8480 грн. І тільки 12% українців задоволені своєю зарплатою. Разом з тим, менше половини наших співгромадян просили підвищення зарплати у роботодавця. Кожен десятий соромиться почати розмову з керівником про зарплату.

Хто в Україні заробляє найбільше і які спеціальності будуть затребувані в найближчому майбутньому.

Найбільш високооплачувані професії в Україні
Найбільші зарплати у працівників авіації. За даними Держстату, середня зарплата у працівників авіатранспорту – 35,5 тис. гривень. На сайтах пошуку роботи бортпровідників пропонують 25-78 тисяч гривень.

Серед вимог – вища освіта. Майбутній бортпровідник повинен знати англійську і ще одну іноземну мову. Наприклад, в існуючій вакансії вимагають китайську. Обов'язкова умова – вміння плавати, відсутність татуювань і шрамів на видимих частинах тіла, брекетів. Приємна зовнішність. Також бортпровідникам потрібен закордонний паспорт.

На другому місці за рівнем зарплат – сфера інформації і телекомунікації. Сюди входять програмісти, працівники телебачення і радіо, ЗМІ, кіновиробництва і телекомунікацій. В середньому в цій сфері заробляють 15,7 тис. гривень, зазначають в Держстаті.

Слідом за ними за розміром зарплати йдуть фінансисти і страховики – 15,5 тис. грн.

Однак, слід враховувати, що левова частка програмістів працюють без запису в трудовій книжці. Через це Держстат не бере їх в статистику.

Тому перше місце в рейтингу найбільш оплачуваних професій займають IT-фахівці, говорить Кирило Перестюк, співзасновник Morbax HR.

"У зв'язку з тим, що наша компанія бере безпосередню участь в автоматизації пошуку, підбору та оцінки кандидата до співбесіди з HR керівником, можемо сміливо вас запевнити, що перше місце в рейтингу найбільш оплачуваних професій займають IT-фахівці. Особливо великий запит на програмістів, які працюють з інноваційними напрямками – штучний інтелект, машинне навчання і оперування великими даними. Такі посади, як Machine learning specialist, Python developer або Data Scientist engineer користуються шаленим попитом у роботодавців і добре опла чиваются – від 600 доларів до 6000, а то і більше, в залежності від рівня співробітника", – розповідає Перестюк.

За даними rabota.ua, найбільш високооплачувані вакансії – розробники програм і додатків, тестувальники та фінансові директори. Роботодавці пропонують таким співробітникам 90-100 тис. гривень.

При цьому зарплату на високооплачуваних вакансії роботодавець часто не вказує, говорить HR-експерт порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.

"По-перше, це робиться, коли зарплата не повністю офіційна, або крім ставки є бонуси. Є варіанти, коли зарплату прив'язують до валюти, але не хочуть про це розповідати. Буває, що роботодавець не хоче, щоб висока зарплата приваблювала тих, кому потрібні тільки гроші", – зазначає Тетяна Пашкіна.

Які професії потрібні Україні
У наступні п'ять років найбільш затребуваними фахівцями будуть представниками сфер IT, агро- і добувної промисловості, інженери, лікарі та вчені, вважає Кирило Перестюк.

Насправді, Україні не вистачає фахівців у всіх сферах, каже Пашкіна. Роботодавці скаржаться, що не можуть знайти "адекватних" співробітників, складно знайти досвідчених керівників. Почасти це пов'язано з тим, що хороші фахівці або їдуть на заробітки, або змінюють сферу роботи на більш високооплачувану. І рідко який роботодавець готовий запропонувати значно кращі умови, щоб переманити працівника з іншої компанії.

З іншого боку, на ринку праці є перенасичення юристами і економістами. Через це демпінг зарплати в цілій сфері, каже Сергій Ніжинський, в. о. директора департаменту з питань стратегічного планування та координації державної політики Секретаріату Кабінету міністрів України. Таким працівникам доведеться міняти спеціалізацію, а для цього треба інвестувати в себе, навчатися новій справі.

Стратегічною метою країни повинна стати популяризація технічних професій, розвиток середньої і профільної освіти, вважає Ніжинський.

Кому підвищують зарплату
Тільки 44% українців просили про підвищення зарплати за останній рік, зазначає аналітики HeadHunter Україна. Підняли зарплати половині з них. Роботодавець найчастіше готовий підвищити зарплату на 10-30%. При цьому він охочіше піднімає зарплату, якщо співробітник може обгрунтувати підвищення, посилаючись на свої досягнення і досвід, кажуть експерти. Часто роботодавець погоджувався підвищити зарплату за умови взяття на себе додаткових зобов'язань. У деяких випадках підвищення обговорювалося вже за фактом написаної співробітником заяви про звільнення. Серед факторів, які вплинули на підвищення зарплати, також відзначають інфляцію і вимоги ринку.

Майже кожен п'ятий українець вважає, що роботодавець все одно підвищить зарплату, тому і не вимагає її піднімати. 12% українців просто соромляться просити про підвищення.

При цьому культура обговорення зарплати стає все більш прийнятною, відзначають експерти: перш ніж починати розмову про підвищення зарплати, українці оцінюють свій рівень, готують аргументи. Вони моніторять рівень заробітної плати і співвідносять свої бажання з можливостями ринку.

Кожен четвертий роботодавець готовий підвищити зарплату співробітникові. Ще кожен п'ятий вважає, що зарплату можна підвищувати, якщо працівник виконує або перевиконує план. Тільки 12% не переглядають зарплати.

Є три варіанти отримати підвищення зарплати, каже Перестюк.

- У разі отримання пропозиції від компанії-конкурента. При таких обставинах керівництво компанії може піти на компроміс.
- Перехід в інший відділ компанії або переїзд до філії в іншій країні.
- Безпосередньо поговорити з керівництвом.

У той же час, будь-яке обговорення підвищення зарплати має ґрунтуватися на досягненнях і напрацювання за певний проміжок часу.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: