Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як боротися зі стресом за кермом: ефективні поради

Як боротися зі стресом за кермом: ефективні поради
Впоратися з усіма проблемами на дорогах практично неможливо

Автомобільний парк країни і число водіїв зростає з кожним днем. На дорогах розростаються пробки, в центрі міст і житлових мікрорайонах неможливо відшукати місце для парковки, дістатися до місця призначення вчасно ставати досить проблематично. Автоматично збільшується кількість аварійних ситуацій, керувати машиною стає все складніше. Більшість водіїв, потрапляючи в такі ситуації, піддаються стресу.

Справитися з усіма проблемами на дорогах практично неможливо, а ось постаратися виробити стресостійкість і контролювати свої емоції цілком можливо.

Відомі ряд ефективних методів управління стресом, перебуваючи за кермом.

1. Найголовніше – спокій. У разі, коли водій або пішохід поводяться некоректно все одно необхідно зберігати спокій і добре ставлення до них. Подумки можна дякувати водіїям на дорозі за дотримання правил, робити зауваження або ж навпаки роздавати компліменти учасникам дорожнього руху. Якщо ж вам нахамили, не варто опускатися до рівня цієї людини, будьте вище. Зробіть спокій і здоровий глузд на дорогах вашою візитною карткою.

2. Підтримка енергії.
Виснаження енергетичних запасів відбувається під впливом сильного емоційного напруження, причинами якого є стресові ситуації. Гарному настрою і самопочуттю сприяє правильне харчування. Слід виробити звичку не виходити з дому, не поснідавши. Сніданок додасть енергійності вашому організму і підніме настрій.

Для сніданку ідеально підійде свіжовичавлений сік, булочка, йогурт або банан. Для перекусів за кермом в бардачку завжди повинна знаходитися пачка печива, снікерс, той же банан, а також пляшка негазованої води. Активізувати організм і знизити сонливість здатні лимон, тонік, чай або кава. Солодощі або продукти багаті вуглеводами за умови їх помірного споживання знижують нервову напругу і допомагають заспокоїтися. Крім цього жувальні рухи збільшують кровоток і, як результат, збільшується робота мозку. Жувальна гумка ідеальне рішення в даній ситуації.

3. Музика проти стресу. Музика, наприклад, класика або звуки природи, як шум морських хвиль або щебетання співочих птахів ефективно борються з емоційною напругою. Танцювальні композиції навпаки здатні надати активності і підняти настрій. Психологи рекомендують записати улюблену музику на знімний носій і включати її в стресових ситуаціях. Немає необхідності слухати улюблену музику кожен день, оскільки через деякий час вона набридне, буде лише поглиблювати ситуацію, і викликати негативні емоції.

4. Пора почати простіше ставитися до пробок. Не варто нервувати, з кимось лаятися. Прийміть цей факт, як належне. Потрапивши в пробку, всі учасники дорожнього руху безсилі, від водіїв нічого не залежить, все вирішує воля випадку, а якщо це так, то навіщо витрачати нерви і своє здоров'я. Стоячи в пробці, можна відмінно виробити терпіння.

5. Хороші думки. Не варто, перебуваючи за кермом або стоячи в пробці, відразу думати про погане. Навпаки, постарайтеся подумати про приємне, згадати щось хороше, що з вами траплялося. Перебуваючи в пробці, можна легко зайняти себе, наприклад, постаратися спланувати що-небудь на вихідні.

6. Підвищення концентрації уваги. Для цього варто відмовитися від читання літератури або будь-якого іншого друкованого видання. Від користування телефоном теж потрібно відмовитися, перебуваючи за кермом. Набагато корисніше буде послухати музику, аудіокнигу або підтримати цікаву бесіду з іншими пасажирами в машині.

7. Авто-йога. Ви коли-небудь чули про авто-йогу? Виявляється, навіть в машині можна зробити кілька простих вправ, які принесуть користь вашому психічному і фізичному стану.

Зверніть увагу, як ви тримаєте кермо. Можливо, ви занадто міцно його стискаєте? Розслабте м'язи рук, не варто докладати більше зусиль, ніж необхідно.

Також подивіться на свою позу. Можливо, ви напружені, ваше тіло нахилене вперед? Коли спина і плечі напружені, то вам складніше дихати. Розслабте спину, розкрийте грудну клітку, опустіть плечі і кілька разів глибоко вдихніть і видихніть. Можна зробити декілька нахилів і поворотів голови, що дозволить вам розвантажити і розслабити шию, а також плечові м'язи.

Слідкуйте за нижньою щелепою. Коли ви сердиті, то часто занадто її стискаєте. Розслабтеся і стежте, щоб залишався невеликий простір між щелепами.

Якщо відчуваєте гнів або роздратування, спробуйте подихати "через" емоції. Ваш видих повинен бути трохи довший за вдих, це дозволить заспокоїтися. Таке дихання, що контролюється "знімає" всю напругу і невдоволення.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: