Вхiд на сайт
Авторизацiя

Пік активності кліщів на Закарпатті: лікар назвав причину та небезпеку

Пік активності кліщів на Закарпатті: лікар назвав причину та небезпеку
Хвороба Лайма (також відома як бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють борелії комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato.

Хворобу спричиняють укуси кліщів. Закарпатські медики рекомендують краянам бути обережними, адже зараз триває пік активізації цих комах.

Віктор Петров, кандидат медичних наук, лікар-інфекціоніст Ужгородської міської поліклініки, розповідає: "Збудником хвороби Лайма або Лайм-бореліозу є надзвичайно рухлива бактерія, що вражає такі органи-мішені, як шкіра, суглоби, синовіальна оболонка суглобів, нервова тканина. Захворювання зазвичай розвивається на 14-18 день після ураження. Після присмоктування кліща відбувається інфікування крові. Іноді укус може бути навіть невідчутним, оскільки кліщ виділяє спеціальні речовини, що обезболюють шкіру в місці укусу. Не всі кліщі є інфікованими, зокрема, на Закарпатті таких половина від загальної кількості".

За словами лікаря, кожна друга людина стикається з цією інфекцією, бо всі відпочиваємо на відкритій місцевості. Іксодові кліщі є носіями Лайм-борезіозу. На Ужгородщині найбільше інфікованих кліщів є в Боздоському масиві, селах Оріховиці та Невицькому, дачних масивах Горян і Кам'яниці. Це саме ті райони, де ужгородці зазвичай люблять відпочивати.

Частота виявлення випадків Лайм-борезіозу цьогоріч значно зросла, каже Віктор Петров. Наприклад, торік було зафіксовано близько сорока п'яти випадків в Ужгороді та районі, а цього року є вже понад півсотні звернень стосовно укусів кліщів.

"Ми почали реєструвати такі звернення з середини березня. Причиною збільшення випадків є швидке потепління, що спричинило активізацію комах. Пік захворювання триває до середини липня. Кліщі зазвичай видаляються і через десять днів призначається обстеження на антитіла. Якщо виявляється позитивний маркер, людина повинна приймати антибіотикотерапію, зокрема ін'єкційну. Якщо ж людина не впевнена, що це був за укус, ми призначаємо профілактику антибіотиком, аби запобігати захворюванню", - зазначає лікар-інфекціоніст.

Якщо відбулося присмоктування кліща, потрібно:
1) звернутися до лікаря, щоб правильно видалити комаху;
2) обробити місце укусу антисептиком для того, щоб не розвивалася інфекція;
3) протягом 2-3 днів зробити щеплення від енцефаліту;
4) пройти профілактичний курс антибіотикотерапії терміном мінімум на 10 днів з подальшим обстеженням на імунологію бореліозу;

Якщо підтверджується, що імунітет на борелії не напрацювався, призначається лікування, каже лікар.

Віктор Петров застерігає: "Біда в тому, якщо вчасно не виявити ураження, потім людина ходить до ревматолога, невролога, намагається приймати багато ліків... Але той больовий синдром дуже важко піддається лікуванню".

Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: