Вхiд на сайт
Авторизацiя

Трійця 2018: що не можна робити в цей день

Трійця 2018: що не можна робити в цей день
День Святої Трійці 27 травня - одне з головних християнських свят

Трійцю 2018 православні християни відзначають 27 травня - в 50 день після Великодня (п'ятидесятниця). Свято викладає на неділю, тому вихідний перенесуть на понеділок, 28 травня. Тобто в кінці травня в українців буде три вихідних: 26, 27 і 28 травня 2018 року.

Християни вірять, що свято Святої Трійці встановлене апостолами в честь зішестя на них Святого Духа. Вони, як вчить Церква, і залишили традицію згадувати про цей день щороку. Як потрібно провести цей день, що можна робити, а що заборонено, а також про історію та традиції свята Трійці пише сайт Сегодня.Lifestyle.

Народні прикмети на 27 травня

Холодна погода в цей день - літо теж холодним буде.
Прилетіли стрижі - значить, теплі дні попереду.
Тепла погода - огірки добре вродить.
Рано ластівки прилетіли - буде хороший урожай.
Похмура погода 27 травня - врожаю не буде.
Холодна погода 27 травня - літо теж холодним буде.
Зозуля кує - прикмета до того, що прийшов час льон сіяти.

Трійця 2018: що за свято

Трійця - одне з головних християнських свят. Православна Церква відзначає його в 50 день після Великодня (з урахуванням, що Великдень - перший день), а західні християни - на 57 день.

На Трійцю православні згадують зішестя Святого Духа на апостолів, яке, згідно з вченням Церкви, їм обіцяв Ісус перед своїм вознесінням. Зішестя вказало на потрійність Бога. Саме в цей момент була заснована Вселенська апостольська Церква.

На іконах ця подія зображується з присутністю Богоматері. У Новому завіті не уточнюється, чи дійсно Матір Божа була з учнями Христа в той момент, коли на них зійшов Святий Дух. Однак, в Діяннях апостолів сказано, що після вознесіння апостоли прибували в молитві "з жінками і Марією, Матір'ю Христа ...".

На Трійцю в православних храмах по всій Україні пройдуть святкові служби. А напередодні, в суботу ввечері, пройде всенічне бдіння. Починаючи з цього дня в церквах першою читається молитва "Царю небесний". З неї ж православні християни починають і домашні молитви.

Крім того, за старими повір'ями в цей час виходять з води русалки. За старих часів дівчата плели собі вінки після служби і опускали їх в воду. В знак любові деякі дарували вінки хлопцям. Трави, зрізані на Трійцю, сушили і прикрашали ними будинки. Вважалося, що це захистить будівлю від грози.

Церква засуджує будь-яке ворожіння, але це не заважало українкам на Трійцю "гадати на судженого". Сплетений власноруч вінок опускали в річку – в який бік попливе, звідти і чекати нареченого. Якщо вінок залишився на березі – заміжжя ще нескоро, а якщо потоне – буде біда.

На Трійцю прикрашають квітами і травами не тільки будинки, а й храми.

Традиції і прикмети святаТрійці-2018

Господині до Трійці дуже ретельно готуються: наводять в будинку чистоту, прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами, що символізує процвітання і новий життєвий цикл.

Субота перед святом є поминальним днем. Люди в храмах ставлять свічки за упокій померлих родичів. Особливо моляться за померлих передчасною смертю, вважаючи їх жертвами підступних русалок.

До свята жінки печуть пироги, готують м'ясні та рибні закуски. У деяких регіонах у цей день фарбують яйця в зелений колір.

Перший день – Зелену неділю – в народі вважають днем активності і підступності русалок та іншої міфічної нечисті. Зелень, якою прикрашають будинки, є захистом і оберегом від них. Вранці в цей день в храмах проходять святкові богослужіння. Потім люди ходять один до одного в гості. Починаються масові гуляння, ярмарки.

Трійця завжди вважалася дівочим святом. Вони плетуть вінки, опускаючи їх в річку для ворожіння. Потім вони йшли в ліс гуляти. До цього дня пекли коровай і роздавали його в лісі незаміжнім дівчатам. Ці шматочки сушили і зберігали до весілля, замішуючи потім сухарі в тісто для весільного короваю. Вважали, що вони принесуть їм в нову сім'ю благополуччя і любов. Потім під берізкою організовували пікнік – святкову трапезу. Увечері народ розважали ряджені.

Другий день свята називається Клечальним понеділком. Після служби священики йшли на поля читати молитви з проханням до Бога про благословення на майбутній урожай.

Роса, що випала на Трійцю, вважається дуже корисною для здоров'я. Дівчатам радять нею вмиватися, щоб зберегти молодість і красу.

Чого не можна робити на Трійцю

Християнам не радять на Трійцю працювати і прибирати будинок.
Не можна стригтися, плести, в'язати, вишивати.
Заборонено купатися в річках і озерах, за повір'ям, русалка може вийти на сушу і забрати з собою на дно водойми людину.
Поганою прикметою вважається відгуляти весілля на 50 день після Великодня, але добре - свататися.
У народі вірили, що на Трійцю приходять міфічні істоти - мавки і русалки, тому небажано одному йти в ліс або на поле
У цей святковий день не можна відчувати і проявляти негативні емоції. Постарайтеся утриматися від сварок, конфліктів, претензій, заздрості, образ і іншого.

Що потрібно робити в цей день

Церква закликає всіх віруючих обов'язково побувати на всеношній службі, а також на богослужінні безпосередньо в день Трійці.

Потрібно провести цей день з родиною, рідними, близькими і друзями, щоб розділити з ними радість великого свята.

Церква рекомендує знайти час для молитви, зокрема, зверненої до Святого Духа.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: