Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що зміниться для українців цього літа: відмова від дріб'язку і нова медицина

Що зміниться для українців цього літа: відмова від дріб'язку і нова медицина
Нові правила для лікарів і вид на проживання в вигляді ID-карти

Влітку на українців чекає черговий етап медичної реформи – з липня офіційно запрацює новий порядок надання первинної медичної допомоги та правила фінансування медустанов. Крім того, уряд обіцяє розширити список препаратів, які підпадають під дію програми "Доступні ліки", а Національний банк – відмовитися від випуску нових дрібних монет.

Медичний нуль
Офіційно медреформа, яка дозволяє вибрати терапевта чи педіатра незалежно від місця проживання, стартувала 2 квітня, і сьогодні договори з лікарями підписало понад 4 млн українців. Але на повну потужність вона запрацює, коли набудуть чинності два накази МОЗ. 1 липня почнуть діяти нові правила фінансування медустанов – Національна служба здоров'я перераховуватиме їм гроші вже за надані послуги пацієнтам. Оплачуватимуться вони за затвердженими в квітні тарифами: за дитину до п'яти років доктору обіцяють 1480 грн на рік, за дорослу людину (з 18 до 44 років) – 370 грн, а за людей похилого віку (старше 65 років) – 740 грн.

З липня запрацює і конкретний перелік послуг "первинки". Лікар повинен буде вимірювати тиск, відстежувати загальний стан серцево-судинної системи і індекс маси тіла. Також він звертатиме особливу увагу на симптоми декількох захворювань, які в МОЗ визнані пріоритетними (цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз, онкозахворювання молочної залози, простати і кишечника). Запрацює і точний список безкоштовних аналізів для пацієнтів (на загальний холестерин, глюкозу крові, загальний аналіз сечі, тести на ВІЛ, вірусні гепатити та вагітність).

Ще одна зміна в липні очікує програму "Доступні ліки", за якою українці можуть за бюджетні гроші отримати медикаменти від цукрового діабету, астми і серцево-судинних захворювань. Перелік доступних за програмою ліків розширять на чотири препарати, які використовуються до і після операцій з пересадки органів. При цьому ці ліки недешеві – їх ціна починається від 400 грн за упаковку, а одне з найменувань відсутнє в аптеках столиці.

Копійки і ID
У липні Нацбанк займеться оптимізацією ринку дріб'язку – з першого числа припиниться випуск монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. НБУ повинен забезпечити, щоб дріб'язок в українців брали без будь-яких обмежень і, в разі якщо в касі магазину є дрібні монети, видавали ними здачу. В іншому випадку почнуть діяти правила округлення: у бік зменшення, якщо сума закінчується на 1-4 коп., і в бік збільшення, якщо вона закінчується на 5-9 коп.

З 1 червня міграційна служба видаватиме посвідчення на постійне проживання в Україні іноземцям та особам без громадянства в формі ID-картки з безконтактним електронним чіпом. На чіп заноситимуть біометричні дані, фотографію людини і її оцифрований підпис. Термін дії картки становитиме 10 років. При цьому посвідчення старого зразка, які видали до 1 червня, також будуть дійсними до закінчення свого терміну.

Також цього літа профільні держоргани планують почати поетапне відключення аналогового телевізійного мовлення. Це рішення переносили вже кілька разів, і тепер воно заплановано на 1 липня цього року. Перший в черзі на відключення – столичний регіон. Аналогове телебачення збиралися відключати з 30 березня цього року, раніше це передбачалося зробити з 31 грудня минулого року.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: