Вхiд на сайт
Авторизацiя

Цвіте і пахне: в Ужгороді - трояндовий бум

Цвіте і пахне: в Ужгороді - трояндовий бум
Не магноліями та сакурами єдиними цвіте обласний центр Закарпаття. Теперішня пора - найбільш сприятлива і для інших живих прикрас Ужгорода - троянд.

Думка про те, що Троянда – це Королева квітів, підкріплена сотнями аргументів. Вони полягають у багатстві кольорів і відтінків, видів, порід, ароматів, способів застосування… Зараз же до аристократичних рис можна зарахувати і вартість троянди у квіткових салонах – а це від 20 до 60 гривень за квітку. Однак поговоримо про інше – про поєднання краси, символів і користі.

Троянда – декоративна рослина, якої у світі нараховують близько 6 тисяч видів. В Ужгороді, вочевидь, налічується кілька сотень з них. Ужгородці заквітчують трояндами вікна, балкони, подвір'я, сади і квітники. Приватний сектор має більше можливостей для трояндового декорування – арки, колони, східці, кущі, дерева і приґрунтові локації – усе це наразі знаходиться у полоні троянди. Але й багатоповерхівки нерідко удостоюються честі бути оповитими ліанами троянд, які часом сягають рівня 3-4 поверхів.

Центр міста зараз – це ціла мережа трояндових квітників. Площі Петефі, Народна, Андрія Бачинського набули нових кольорів саме завдяки трояндам.

Не менш вражаюче зараз виглядають і дикі троянди – всім відомі кущі та ліани шипшини. Саме з цією рослиною переважно пов’язують корисні властивості троянди.

У сучасному світі троянда – це джерело ефірного масла. Ви знали, що рожеве масло входить до складу 46% чоловічої і 98% жіночої парфумерії? Французькі парфумери найбільш високо цінують троянди, що ростуть поблизу міста Граса, а також на плантаціях Болгарії у Долині Троянд біля міста Казанлика.

Але ми не у Франції і не в Болгарії. Ми у квітучому Ужгороді, де теж є достатньо можливостей для того, аби троянди дарували радість не лише у складі квіткових композиції. Ужгородські майстрині з місцевої троянди виготовляють масла, сиропи, варення і навіть зефір.

Цвіте і пахне: в Ужгороді - трояндовий бум


Трояндовий сироп – унікальне доповнення до чаю, кондитерських виробів та закарпатського сухого білого вина. Саме він є основою ароматного букету натурального зефіру та трояндового мусу. Зрозуміло, що не кожна троянда підходить для гастрономічного витвору. Якщо говоримо про сироп, то тут стане у нагоді дамаська троянда. А от улюблений багатьма чай «Каркаде» виготовлять з троянди суданської.

Із пелюсток чайних видів троянди можна зварити ароматне варення. І якщо його смак має знайти свого поціновувача, то аромат не лишить байдужим нікого.

А ще троянда – це лікери, морозиво, мед, наливки…

Здавна троянда вважалася джерелом лікувальних і цілющих властивостей. Медичні традиції Сходу зберегли стародавні рецепти на основі троянди, якими користуються й нині. Відомо, що пелюстки троянди володіють заспокійливими, загальнозміцнювальними властивостями, а також багаті вітамінами. Троянді властива також антисептична та протизапальна дія.

Екстракт троянди широко застосовується у косметичних засобах. Він ефективно зволожує шкіру, сприяє її регенерації, має тонізуючу дію, заспокоює і омолоджує шкіру, відновлює її природний колір і пружність. Зараз значна кількість косметичних кремів, тоніків, міцелярних вод мають у своєму складі щось трояндове – від ефірного масла та екстракту до ароматизатора або рожевого барвника з натяком на причетність до засобу унікальної квітки. Але варто пам'ятати, що троянда не лише корисна, але може бути й алергеном у період свого цвітіння.

Цвіте і пахне: в Ужгороді - трояндовий бум


Для більшості з нас квіти троянди все ж слугують декором – клумби, букету, свята, тістечка або торта. Можна згадати і про символізм квітки троянди – він простежується, наприклад, у векторній діаграмі рози вітрів. Окрім того, троянда – це символ Англії і українського Донецька. А згадайте про геральдичну символіку Війни Червоної та Білої троянд… Якщо ж говорити про сучасність, то біла троянда стала символом 60-ої церемонії Grammy на знак підтримки жінок, які постраждали від домагань та дискримінації.

Загалом, троянда – це найпопулярніший і, водночас, найскладніший квітковий символ. Його значимість тотожна східному лотосу. Якщо вірити легендам, то Королева Квітів росла у раю і не мала шипів, які з'явилися через гріховність людей. Квітка троянди надихає! Надихайтеся і бережіть красу, якою багатий Ужгород!

Катерина Ірха
для uzhgorod.net.ua



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: