Вхiд на сайт
Авторизацiя

Травматологія в Ужгороді: найпоширеніші проблеми та їх вирішення

Травматологія в Ужгороді: найпоширеніші проблеми та їх вирішення
Життя – це постійний рух. У сучасному світі ми потребуємо бути активними, адже тільки так можна вирішити всі справи, встигнути зробити більше... Однак, на жаль, не завжди обходиться без травм.

Витоки травматології сягають стародавніх часів. Зокрема, як зазначається в мережі, про мистецтво лікування переломів свідчать знахідки мумій за 2500 років до н.е. Уже тоді переломи лікували, дотримуючись принципів іммобілізації зламаних кісток. У IV ст. до н.е. виклав свої знання з медицини Гіпократ, у трактатах якого викладена симптоматика та методи лікування вивихів і переломів.

У сучасному світі травматизм постійно зростає. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку травми різного ступеня тяжкості отримують близько 30 млн. осіб.

Традиційно Всесвітній день травматолога відзначаємо 20 травня. З нагоди цього професійного свята ми поспілкувалися з ужгородським ортопедом-травматологом, завідуючим стаціонарного відділення сучасного медичного центру «Діамед» Михайлом Свистаком.

Травматологія в Ужгороді: найпоширеніші проблеми та їх вирішення

У 2011 році Михайло Свистак завершив навчання на медичному факультеті Ужгородського національного університету, після чого вступив на інтернатуру, а згодом на клінічну ординатуру (яку закінчив 2015 року) на базі міської клінічної лікарні.

З досвідом, здобутим у стаціонарі травматологічного відділення міської лікарні, Михайло Свистак у 2016 році почав працювати в ужгородській клініці «Діамед», яка характеризується сучасним обладнанням і широким спектром фахівців.

Найпоширеніші звернення та оперативні втручання

Загалом у травматологічному відділенні «Діамеду» із Михайлом Свистаком працюють ще три спеціалісти – кандидати медичних наук Михайло Василинець, Олександр Шманько та Богдан Гук. Понад три сотні оперативних втручань команда провела в медичному центрі за рік.

«Якщо казати про травматологічних пацієнтів, то «Діамед» більше акцентується на ортопедичних пацієнтах, хоча ургентні також є. Здебільшого тут займаємося ортопедією – плановими оперативними втручаннями», - розповідає Михайло Свистак.

Травматологія в Ужгороді: найпоширеніші проблеми та їх вирішення

Основні напрямки травматологічних операцій, які виконують у «Діамеді», це артроскопія та ендопротезування. Артроскопія – мініінвазивні втручання на суглобах. Зокрема, найбільш поширеними, за словами травматолога, є артроскопія колінного суглобу, проблеми із його менісками та зв’язками. Михайло Свистак наголошує: «Такі операції виконуємо не артротомічно, а артроскопічно – за допомогою спецапаратури під відеонаглядом робляться 2-3 сантиметрові проколи. На цьому акцент – артроскопія колінного та плечового суглобів».

Другий напрямок – ендопротезування, якого потребують багато пацієнтів, котрі звертаються до травматолога. Зокрема, поширеним є заміна кульшового суглоба, каже медик.

«Якщо говорити про переломи та металоостеосинтез, то 10-15% від усіх хворих звертаються саме з цим. За минулий рік в «Діамеді» було прооперовано 120 таких осіб», - додає Михайло Свистак.

Фахівець каже, щодня до нього звертається півдесятка пацієнтів, також зранку відбувається огляд стаціонарних хворих, а в другій половині дня розпочинається операційний період.

Травматологія в Ужгороді: найпоширеніші проблеми та їх вирішення

За словами травматологів, більшість пацієнтів – закарпатські спортсмени, які, зокрема, звертаються із пошкодженням колінного суглобу і потребують артроскопії. Є й заробітчани, котрі після повернення додому змушені підліковуватися і для цього обирають «Діамед».

Новаторство «Діамеду»

Ортопед-травматолог Михайло Свистак розповідає: «Якщо говорити про оперативні втручання, то в нас започатковується артроскопія плечового суглобу. Наразі на території Закарпаття ніхто такими техніками не володіє, такі операції не проводить. У «Діамеді» є можливості проведення такого типу оперативних втручань і вони активно започатковуються. Сміливо можна сказати, що ми є новаторами цього на теренах Закарпаття».

У «Діамеді» є можливість проведення інтраопераційного рентген-контролю в операціях при переломах. Загалом операційний зал повністю забезпечений для надання травматологічної допомоги пацієнтам. Важливим є й наявність сучасного МРТ-апарату.

«Фахівці, які з цим працюють, забезпечують правильний опис клінічної картини пацієнта. Розбіжностей між тим, що показує МРТ, і тим, що знаходимо під час оперативного втручання, практично немає. Для того, щоб людину підготувати до артроскопії, потрібно МРТ обстеження. Найкраще це робить надсучасний апарат МРТ», - додає лікар.

Травматологія в Ужгороді: найпоширеніші проблеми та їх вирішення

Михайло Свистак пояснює, чим ще ця медична клініка особлива: «Діамед» унікальний і тому, що пацієнт обстежується за один день. Насамперед потрібні загальноклінічні аналізи, а за потреби – огляд суміжних спеціалістів. Зазвичай пацієнти перебувають у стаціонарі після операції 2-3 дні, а якщо це ендопротезування, тоді до 5 днів. Усе індивідуально – зважаючи на об’єм операції».

У стаціонарі травматологічного відділення (в одно- та двомісних палатах післяопераційного догляду) є 9 функціональних ліжок, 2 з яких – інтенсивної допомоги. За допомогою пульта пацієнти самі можуть прийняти зручне положення. Бо особливо після ортопедичних операцій, каже лікар, важко самостійно підніматися на ноги, починати рух.

Травматологія в Ужгороді: найпоширеніші проблеми та їх вирішення

«Крім того, нова апаратура «Діамеду» не відстає від європейських стандартів. Тут ми готові надати допомогу в будь-яких травматологічних випадках», - наголошує Михайло Свистак.

Стереотипи і поради

Між пацієнтами існує ряд стереотипів, які спростовують медики. Зокрема, один із таких стосується кальцію. Вважається, що препарати, до складу яких входить кальцій, необхідні для профілактики й пришвидшення зростання кісток після переломів. Тож багато людей самостійно призначають собі таке лікування, не порадившись із лікарем.

«Якщо пацієнт молодого віку, то швидше за все його організм не потребує додаткового прийому кальцію. Самолікування може нашкодити! І треба розуміти, що для використання таких препаратів є покази», - каже Михайло Свистак. Фахівець наголошує, що зазвичай правильного харчування достатньо для підтримання щільності кісткової тканини.

Подібна ситуація з хондопротекторами, яких є багато на ринку, однак вони не завжди є корисними. Травматолог додає: «Простіше кажучи, це препарати для того, щоб берегти стан хряща в суглобах. Не зовсім люди обізнані в цьому, тому краще порадитися з лікарем».

Як уже було зазначено, велика частина пацієнтів травматологів – це спортсмени, як професіонали, так і початківці. Медик наголошує: «Якщо займатися спортом, то поступово!»


Травматолог Михайло Свистак застерігає: завжди треба себе берегти! А якщо вже не вберегли, звертайтеся в «Діамед» за адресою: Ужгород, вулиця Швабська, 43. Будьте здоровими!


На правах реклами



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: