Вхiд на сайт
Авторизацiя

Скандал на Закарпатті: СБУ говорить про незаконні схеми, а підприємці – про рейдерське захоплення

Робота лісгоспу та бізнесменів паралізована, сировина псується.
Скандал на Закарпатті: СБУ говорить про незаконні схеми, а підприємці – про рейдерське захоплення

Правоохоронці викрили незаконний продаж деревини, хоча самих вирубок у лісі не знайшли
незаконного продажу деревини викрили правоохоронці у Карпатах. Самих вирубок у лісі вони ще не знайшли, але вже заарештували кілька сотень кубів смереки, начебто краденої в Брустурянському лісгоспі, йдеться в сюжеті ТСН.

Мешканці Лопухова зізнаються, що такої кількості правоохоронців у своєму селі не бачили зроду. Силовики пояснюють свою присутність розкриттям схеми незаконної заготівлі лісу. Деревину нібито за величезні хабарі продають у лісогоспі, і доказом цього є майже 500 кубометрів зрубаних дерев на суму понад 700 тисяч гривень. Вони належать шести місцевим підприємцям, які зберігають ліс відкрито – на приватних майданчиках у селі. Прокуратура спільно з СБУ деревину арештувала. "В ході проведення негласних слідчих дій правоохоронцями було встановлено, що в даному лісництві здійснюється незаконна рубка лісу", - пояснила прес-секретар прокуратури в Закарпатській області Марина Безега.

Вирубок у лісі на Прикарпатті ще не знайшли, але вже заарештували кілька сотень кубів смереки, начебто краденої в Брустурянському лісгоспі. Там на хабарі в понад 125 тисяч гривень затримали майстра лісу і провели десятки обшуків. Однак, підприємці повстали на захист лісгоспу.

Сільські підприємці обурені та запевняють, зо з лісгоспом працюють законно і не перший рік, деревину купують на аукціонах, сплачують податки – і показують документи, що начебто підтверджують це. "На весь цей ліс, який вони кажуть незаконний, в мене є відповідні документи, які мені отоварив Брустурянський лісгосп. Я не знаю, чому вони інкримінують самовільну рубку в Турбацькому лісництві", - дивується приватний підприємець Василь Країло. "Ми виписуємо ліс, платимо податки, їдемо на аукціон, купуємо, а правоохоронні органи наш зрубаний ліс не дають нам", - каже голова Асоціації заготівельників та деревообробників Усть-Чорнянського куща Василь Шимків.

Читайте також: Вирізали всі лісосмуги. На Київщині масово вирубують тополі вздовж доріг

У прокуратурі, попри це, арешт з деревини не знімають. "Наразі вона вважається, як незаконно зрубана. Ми звертались до підприємців, щоб вони надали докумети, проте наразі жодних документів вони не надали", - твердить Безега. Натомість підприємці підозрюють, що силовиків хтось використовує, аби взяти лісгосп під свій контроль. "Постановою Кабміну майже від 17 листопада було створення у Києві приватної структури, в якій все, що заготовляють лісгоспи і кошти, які тепер розробляються у лісгоспі, як державному підприємстві, будуть йти напряму у Київ. А що це означає? Дуже просто: через деякий час ліквідація лісгоспів, приватизація лісу", - вважає приватний підприємець Василь Куцин. "Це замовний захід, бо наше підприємство – одне з бюджетоутворюючих у районі. В нас вилучили всю документацію за 2017-й, початок 2018-го, забрали сервер, де зберігається відпуск лісопродукції – зупинили маховик такого багатого, сильного підприємства, як наше", - твердить головний лісничий Брустурянського лісомисливського господарства Іван Арович.

На журналістський запит до СБУ, чому у справі задіяні її працівники, а не поліція – відповіді наразі немає. А підприємці тим часом збираються перекривати дороги, адже зрубана деревина може зіпсуватися за кілька тижнів, і вони можуть втратити сотні тисяч гривень.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: