Вхiд на сайт
Авторизацiя

Пляжний сезон і температурні рекорди: українці спостерігають аномально теплий початок травня

Пляжний сезон і температурні рекорди: українці спостерігають аномально теплий початок травня
Спека скоротила час цвітіння більшості рослин, але зробила його більш яскравим. Температура повітря в Україні б’є сезонні рекорди. У столиці ніч була найспекотнішою за останні 140 років.

Спекотна погода у травні на Херсонщині нікого не вражає, а дивним є хіба те, що на морі заслабкий вітер і зовсім немає хвиль. Зараз у курортному Скадовську 30 градусів тепла, температура води близько 18, тож курортний сезон відкрили ще задовго до травневих свят. Люди, що вже купаються у морі, радять не вірити інтернету, де пишуть, що море холодне. "Нормально", - кажуть про свої враження діти після того, як вибігли на берег.

Літня погода запанувала і в Чернівцях, де термометри сягнули навіть 30-градусної позначки. Весняні температури на Буковині побили рекорд – так тепло у цю пору року там не було аж з середини ХІХ століття. Нині через спеку люди намагаються не виходити на вулицю без особливої потреби, і навіть численні туристи ховаються від сонця в тіні дерев. "Дуже спекотно, сонце сильно пече, а шорти не передбачили", - кажуть вони.

Лише на градус менша спека на іншому кінці України – в Сумах. У перші дні травня  там, як влітку, вдень на вулицях майже немає людей. Коли сонце найгарячіше, містяни шукають затінок у скверах та парках. "Рятуємося водою, сидимо в капелюхах", - кажуть місцеві мешканці. Востаннє так тепло в місті на початку травня було 40 років тому. Нині ж високі температури принесло спекотне повітря, що прийшло з Казахстану. "Можливо, сьогодні ми поб’ємо рекорд 1977 року, коли максимальна температура вдень становила 28 градусів", - зауважив керівник сектору метеопрогнозів Сумського обласного центру з гідрометеорології Юрій Літвінов.

Перші цьогоріч +30 було зафіксовано і в столиці. У Києві рослини намагаються встигнути за температурою – квітне буквально все від дерев до кущів: магнолії, сакури, каштани одночасно з тюльпанами і бузком. Тирлич, який у Карпатах з'являється аж у липні, зараз у ботсаду квітне вже на початку травня. Фахівці кажуть, що весни в традиційному її розумінні майже не було, а після зими практично одразу наступило літо. Тому цвітіння буде яскравим і коротким, мов спалах. Синоптики ж прогнозують, що аномальна спека протримається до кінця тижня, а в неділю піде дощ і температура впаде до +20.

ТСН


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: