Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні відзначають День праці: історія свята 1 травня

Сьогодні відзначають День праці: історія свята 1 травня
Сьогодні, 1 травня, у багатьох країнах відзначається День міжнародної солідарності трудящих, інакше його називають також День праці. Це свято має свою історію.

Історія свята починається в далекому 1886 році. Тоді 1 травня американські робітники вийшли на страйк, вимагаючи 8-годинний робочий день. Закінчити демонстрацію мирно не вдалося: події пройшли з кровопролиттям і сутичками з поліцією.

В Чикаго при розгоні демонстрації 4 травня загинули шість чоловік, після чого розгорнулися відкриті протести проти жорстокого поводження поліцейських з демонстрантами. Невідомі протестувальники кинули бомбу, від якої загинули 8 поліцейських, і було поранено близько 50. У подальшій перестрілці налічувалося близько 50 вбитих і поранених.

За організацію вибуху вісім робітників-анархістів засудили до повішення. В пам'ять про страчених американських робочих організували страйк на 1 травня 1890 року. Тоді Паризький конгрес II Інтернаціоналу оголосив 1 травня 1990 року Днем солідарності робітників усього світу. Також було запропоновано відзначити день демонстраціями з колишньою вимогою 8-годинного робочого дня.

Вперше День міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році такими країнами: Австро-Угорщина, Бельгія, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, США, Норвегія, Франція, Швеція.

В Російській імперії свято вперше було відзначено у 1911 році, проте неофіційно. Відкрито 1 травня вперше відзначили в 1917 році, після Лютневої революції вийшли на вулиці і вимагали змін з гаслами: "Вся влада Радам", "Геть імперіалістичні війни!".

Раніше Першотравень означав боротьбу, був символом революції і сприймався більше з політичного боку. Оскільки люди виходили на демонстрації з портретами політичних діячів, гаслами, закликами і плакатами. З часом політичний контекст заходів слабшав.

Варто відзначити, що зараз американці, з яких, по суті, почалася історія свята, в цей день працюють, в Європі ситуація аналогічна. Проте в Англії 1 травня є вихідним.

Загалом свято відзначається в 142 країнах і територіях світу 1 травня або в перший понеділок травня. У більшості країн це зараз також не політичне свято, а День праці, у який можна повеселитися, побачитися з друзями або просто провести час з сім'єю і близькими.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: