Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що буде з історичною частиною Ужгорода: головний архітектор міста ставив крапки над "і"

Що буде з історичною частиною Ужгорода: головний архітектор міста ставив крапки над "і"
Про майбутнє історичних будівель обласного центру Закарпаття говорили вчора на прес-конференції в Ужгородській міській раді.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський та начальник управління державного архітектурно-будівельного контролю Ужгородської міської ради Олександра Зотова провели напередодні прес-конференцію, відповіли на запитання у галузі архітектури та містобудування в Ужгороді. На прес-конференцію, крім журналістів, прийшли й активні ужгородці, представники громадських організацій.

Розпочав розмову Олег Боршовський, зауваживши, що це перший відкритий діалог із журналістами і не тільки для того, щоб уникнути недомовок та непорозумінь між містянами і владою. “Дуже багато перекрученої інформації, недомовок, тому я готовий сьогодні дати відповіді на всі питання, які будуть виникати. Вважаю, що це буде корисно не тільки для мене, а й для всіх. Упевнений, під час діалогу знайдемо спільну думку і рухатимемося далі”, – сказав Олег Ігорович.

Ставили запитання, які турбують громаду: щодо захисту пам’яток історичної та культурної спадщини, незаконних будівництв та неправильних реконструкцій, будівництва нових шкіл, дитсадків, забезпечення норм державного будівельного контролю та врахування потреб маломобільних громадян під час зведення нових об’єктів, реклами, яка псує історичний центр міста, генерального плану та стратегії розвитку Ужгорода тощо.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи вживалися якісь заходи для захисту «Корони», де зараз триває реконструкція, Олег Боршовський зазначив, що у першу чергу мало б реагувати управління культурної спадщини ОДА. Це пам’ятка архітектури місцевого значення, дозвіл на початок виконання будівельних робіт видана центральними органами ДАБК у 2014 році. Реставраційне завдання на розробку науково-проектної документації надало управління культури Закарпатської ОДА. «Вплив управління архітектури та містобудування Ужгородської міської ради на речі, на жаль, мінімальний», – зауважив Олег Боршовський.

Що буде з історичною частиною Ужгорода: головний архітектор міста ставив крапки над "і"


Прокоментував головний архітектор і заплановану забудову біля драмтеатру. За його словами, у міській раді провели зустріч із забудовниками, власниками земельних ділянок, запропонували, що місто викупить ці ділянки для потреб громади, однак ті категорично відмовилися. Аргументували тим, що із 2009 року виграли всі судові справи і зараз хочуть будуватися там відповідно до умов, за якими ці ділянки купували. Олег Боршовський зазначив, що забудовники розробляють проекти забудови території, які обов’язково оприлюднять громадськості.

Дуже часто виникає проблема реконструкції, капремонтів будівель, які отримали статус нововиявлених пам’яток архітектури. Через відсутність їх у реєстрах, управління архітектури та містобудування не має підстав відмовляти власникам у наданні містобудівних умов та обмежень. З іншого боку, громадськість вимагає реагування, тому цікавилися, що можна у такій ситуації зробити. Олег Боршовський поінформував, що до кінця травня буде готова програма паспортизації пам’яток архітектури – нововиявлених об’єктів культурної спадщини, відповідне доручення дав міський голова Богдан Андріїв. Ця робота мала бути зроблена ще 2011 року, однак тодішня влада міста це проігнорувала.

У цьому контексті обговорили кілька прикрих випадків, коли через недобросовісних забудовників, власників будинків, втрачається автентичність будівель у центральній частині Ужгорода. До прикладу, будинок Фунданича. Управління архітектури та містобудування видало забудовникам містобудівні умови й обмеження, де зазначалося, що перший поверх будівлі має бути збережений, а надбудова повинна відповідати цій стилістиці. Забудовник проігнорував вимоги, зараз тривають судові справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з кількома історичними будинками в Ужгороді та коли закінчиться ремонт площі Петефі: головний архітектор міста відповів на нагальні запитання

Ще один прецедент – ремонтні роботи на будинку на вулиці Олександра Довженка, 5. Архітектура погодила паспорт упорядження фасадів. Зараз бачимо, що власники самовільно роблять реконструкцію в межах горища. Працівники управління держархбудконтролю міськради вийшли на місце, призупинили роботи. «Зобов’яжемо їх усе відновити», – сказав Олег Боршовський.

Олександра Зотова, у свою чергу, повідомила, що наразі має бути призупинення приписом усіх будівельних робіт. «Дається місяць на виконання умов припису. Далі ми виходимо і перевіряємо, що виконано і не виконано. Якщо вони протягом цього місяця будуть продовжувати роботи, притягнемо їх до відповідальності за невиконання умов приписів. Але вони повинні розробити проект, пройти експертизу і отримати повідомлення на виконання будівельних робіт, оскільки були втручання в несучі конструкції», – сказала Олександра Сергіївна і додала, що погоджувати додатковий поверх ніхто не буде.

Що буде з історичною частиною Ужгорода: головний архітектор міста ставив крапки над "і"


Інший приклад – будинок на вулиці Льва Толстого. На консультаційній раді розглядали паспорт упорядження фасаду, погодили, що обов’язково повинні залишити автентичні вікна й двері. «Тільки віддали погодження – ставлять зовсім інше. Я вже й не знаю, як із тим боротися», – зазначив головний архітектор.

Його доповнила начальник управління ДАБК Олександра Зотова. За її словами, було звернення у правоохоронні органи, забудовники притягнуті до адмінвідповідальності. Вони заплатили штраф, нічого не оскаржували. Працівники управління написали припис, зараз будівельні роботи не проводяться.

Ставили запитання також про синагогу неологів, котра знаходиться навпроти Жупанату. Будівля історична, зараз знаходиться у страшенно занедбаному стані, там відкриті двері, все руйнується. Наскільки відомо, ця об’єкт у приватній власності, тож громадськість хвилює, чи не спеціально пам’ятку доводять до такого стану, щоб потім сказати, що її вже не можна відновити і власники почнуть там будувати щось нове. Олег Боршовський запевнив, що обов’язково вивчить це питання, напишуть звернення до власників.

Кілька питань стосувалися будівництва нових шкіл та дитсадків – чи може міська влада зобов’язати забудовників, які зводять нові мікрорайони, будувати їх.

Найбільша проблема – відсутність вільних земельних ділянок під будівництво нових навчальних закладів. Більшість земельних ділянок – у приватній власності. «Стільки всього пороздавали у попередні каденції, що я не знаю, що з тим робити. У нас немає вільних ділянок для будівництва садочків, шкіл, інших важливих об’єктів соціальної інфраструктури», – сказав Олег Боршовський. Разом із тим, повідомив, що міською радою розроблений детальний план вулиці Фріца Гленца, де заплановано будівництво школи і дитячого садочка. Крім того, були громадські слухання стосовно території колишнього ФМК, там детальним планом передбачено будівництво приватного навчального закладу.

Присутні на прес-конференції громадські активісти запропонували попрацювати над збереженням історичної частини Ужгорода, зокрема внести Малий Галагов до спадщини ЮНЕСКО, місто отримало б великі можливості, перспективи. Олег Боршовський повідомив, що міський голова дав завдання написати Програму збереження міжвоєнної архітектури і запропонував активним ужгородцям долучатися та спільно попрацювати.

На завершення головний архітектор запропонував проводити прес-конференції частіше, адже у громади часто виникають запитання, і було б добре через пресу доносити до ужгородців більше інформації, озвучувати і позицію міської влади також. Громадських активістів запросив долучатися до обговорень проблемних питань, щоб спільно напрацьовувати важливі для міста рішення.

Джерело: Ужгородська міська рада


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: