Вхiд на сайт
Авторизацiя

Рак – не вирок: закарпатський онкохірург про діагностику і боротьбу з недугою

Рак – не вирок: закарпатський онкохірург про діагностику і боротьбу з недугою
Рак – слово, яке вселяє страх, паніку, безвихідь. Ні вік, ні стать, ні національність не є перешкодою для онкологічних захворювань. За останні 100 років онкопатологія в Україні перемістилася з десятого місця на друге. Зокрема, кількість захворювань четвертої стадії раку на Закарпатті за останні 10 років збільшилася із 17% до майже 24%.

Однак медики заспокоюють: якщо звернутися до фахівців якомога раніше, є значні шанси на одужання. Тим паче сучасна апаратура дозволяє точно поставити діагноз і виявити особливості хвороби.

Про це та інше ми говорили із заслуженим лікарем України Володимиром Ігнатом, медичний стаж якого становить понад 36 років, 30 з яких пропрацював в онкодиспансері, зокрема 21 рік – завідувачем хірургічного відділення ЗОКОД. З жовтня 2017-го Володимир Іванович разом із сином Михайлом почали оперувати в ужгородській сучасній медичній клініці «Діамед» європейського взірця.

«Нашому звільненню з онкодиспансеру передувала заборона оперувати з надуманих причин головного лікаря. Тривають судові процеси. А пацієнти вимагали, щоб ми їх оперували, тому нам люб’язно дали можливість це зробити в «Діамеді». Тож за цей період ми провели тут біля 40 складних операцій – практично такі, як робили в онкодиспансері. Умови в цій медичній клініці, як на мене, дуже хороші – є можливості робити складні операції. В онкохірургії потрібно, щоб був хороший стіл, освітлення й електроніж – електрокоагулятор. Тут сучасне обладнання, великі операційні, навчений персонал, сучасна дихальна апаратура в анестезіологів, дуже самовіддана команда – я задоволений», – розповідає Володимир Іванович.

За словами медика, сьогодні хірургічний метод лікування залишається основним у лікуванні онкології: «Здебільшого при якісно виконаному хірургічному компоненті, пацієнти можуть претендувати на довге продовження свого життя або навіть одужання. Зокрема, ті люди, котрих ми прооперували, живуть, і це були досить складні випадки».

У «Діамеді» Володимир Ігнат разом із сином Михайлом оперували пацієнтів із-за кордону, зокрема Чехії, та в основному сюди звертаються закарпатці з різних куточків області.

Рак – не вирок: закарпатський онкохірург про діагностику і боротьбу з недугою

Коли бити на сполох? Важливість ранньої діагностики

«Я поділюся думкою на основі свого досвіду, адже понад 30 років працюю в онкології. Насамперед варто зазначити, що в природі існує біля двох тисяч видів раку в людини (адже тварини також хворіють на рак). І кожен із них протікає по-своєму. Якийсь – швидко, якийсь – повільніше, якийсь – дуже агресивно, якийсь – ні… Треба також розуміти, що рак шкіри – це один випадок, а рак шлунка – то зовсім інше. І, відповідно, не варто сподіватися, що будуть якісь універсальні ліки, що підійдуть від усіх двох тисяч видів раку (принаймні найближчим часом)», – ділиться думкою Володимир Іванович.

Існує ряд симптомів, характерних для розвитку будь-якого виду раку. Лікарі пояснюють, які сигнали нашого організму не можна ігнорувати, щоб не пропустити розвиток раку: хворобливі відчуття, швидка втрата ваги, постійна слабкість, підвищена температура, задуха, кашель, хрипота, зміна стану волосся та шкіри, наявність новоутворень, патологічні виділення, кровотечі тощо.

Онкологія – галузь медичної науки, яка вивчає пухлини та методи їх лікування. Розвиток якої іде дуже швидко і достатньо успішно, каже медик. Володимир Іванович зауважує, для початку потрібно правильно діагностувати стан пацієнта. «У «Діамеді» дуже хороше оснащення, зокрема ендоскопічна апаратура. Кваліфіковано працюють ендоскопісти. Ендоскопія робиться під наркозом – так, як тут ніде це не робиться. Тобто пацієнт таку досить болісну процедуру переносить безболісно».

Медики наполягають, навіть після успішних операцій і позитивних результатів лікування, потрібно обстежуватися й надалі. «Ми наполягаємо на тому, щоб пацієнти приходили на огляд із певною періодичністю: раз на 3 місяці протягом першого року і раз у півроку в наступні роки. І пацієнти, як правило, дотримуються цих термінів спостереження», – зазначає Володимир Ігнат.

Також фахівець додає, що онкологічні операції є досить травматичними, як правило, супроводжується видаленням частини або й усього органу. Тож у питаннях соціальної адаптації хворих медики також несуть відповідальність. Адже, каже онкохірург, лікар є і реабілітологом, і психологом водночас для своїх пацієнтів.

Рак – не вирок: закарпатський онкохірург про діагностику і боротьбу з недугою

Найпоширеніший на Закарпатті – рак шкіри

Володимир Ігнат зауважує: «Скажімо, рак молочної залози непогано діагностується і лікується. Так само, як і рак шкіри. Найпоширеніший на Закарпатті, власне, і є рак шкіри. Якщо його діагностувати на початкових стадіях, він лікується майже у всіх 100% випадків. Усе залежить від діагностики: якщо вона буде проведена на ранніх стадіях, тож після радикальної операції пацієнт має шанс вилікуватися».

Для виникнення раку шкіри є декілька чинників. По-перше, це екологія, по-друге, Закарпатська область – сільськогосподарська: впливає те, що багато людей проводять без захисту багато часу під сонячним впливом, зокрема працюючи на полях. Надлишкова інсоляція призводить до старіння шкіри, яке, своєю чергою, до гіперкератозів, котрі іноді закінчуються раком шкіри.

«Навіть засоби гігієни (сумнівної якості) можуть призвести до біди. Якщо ними користуватися раз на день чи кілька разів, то вони змивають зі шкіри ліпідний шар, який вважається захисним. Цей «бруд», який є в нас на шкірі, має захисну функцію. Повністю його знімати не вартує, достатньо щоденно прийняти душ теплою водою», – радить Володимир Ігнат.

Сигналом для раку шкіри, за словами фахівця, є травми пігментних новоутворень (наприклад, родимок): «За ними однозначно треба спостерігати. Було б добре, якби раз на декілька років їх оглядав спеціаліст».

Чи справді онкологічних захворювань стало більше?

Онкохірург Володимир Ігнат наголошує, чим більша стадія раку, тим у пацієнта є менше шансів на одужання, тож зважливо звернутися за допомогою якнайшвидше: «Ще 20 років тому, я пам’ятаю, лікування четвертої стадії раку в цілому світі навіть не цікавило нікого. Але на сьогодні фармакологічні фірми й онкологічні програми багатьох країн саме вивчають ці найважчі стадії. Проводяться клінічні дослідження, на яких випробовуються нові препарати, їх комбінація, тож нерідко таким пацієнтам вдається продовжити життя. Не кажу «вилікувати», бо реально це зробити досить проблематично. Через те вона і четверта».

Фахівець ділиться, що часто чує від колег: онкологічних захворювань стало більше. Однак, на його думку, просто більше людей стало цікавитися своїм здоров’ям, стають обізнаними і звертаються до спеціаліста за порадою.

«У нас за останні роки покращилося оснащення дороговартісною апаратурою лікувальних закладів, не кажу, що державних, але приватних. Діагностика раку стала більш кваліфікованою, тож і випадків захворювання виявляється набагато більше. Ще не так давно люди просто помирали й не знали, від чого. Але досить немалий відсоток раків діагностується на посмертному дослідженні, розтині. І таких випадків є немало на Закарпатті», – каже Володимир Ігнат.

Допомогою для важкохворих на рак є бригада паліативної допомоги, яка діє в Ужгороді. Вона насамперед передбачає зняття больового синдрому у пацієнта. Онкохірург розповідає: «Така потреба виникає у випадку, якщо є прогресування хвороби, пішли метастази, з’явився больовий синдром – тоді вже ця паліативна допомога на них і спрямована, щоб полегшити біль. Бо, на жаль, не кожна операція гарантує стовідсоткове одужання».

Фахівці наголошують найперше на потребі ранньої діагностики раку, по-друге, його верифікації. Обов’язково має бути гістологічне підтвердження діагнозу. Володимир Іванович пояснює: «Береться шматочок цієї пухлини, робляться певні дослідження, розглядається під мікроскопом, чи дійсно є рак. Бо є й хвороби, які протікають подібно до раку. Однак, буває, і цього гістологічного дослідження іноді не достатньо. Для встановлення того, злоякісна це пухлина чи ні, треба провести додаткове імуногістохімічне дослідження.

У 90% випадків рак розвивається досить повільно. Вважається, що від мікроскопічних змін до пухлини, котру можна діагностувати, проходить від 5 до 7 років. Стиль життя має велике значення. Більшість онкологічних захворювань виникає на зламі генетичної інформації, що вже доведено. Тож важливо ці генетичні зміни якнайшвидше діагностувати.

Рак – не вирок: закарпатський онкохірург про діагностику і боротьбу з недугою

Важливість стилю життя: міфи та правда

«Дуже важливо, щоб кожна людина знала, що таке норма. Людина має знати, як повинна виглядати здорова шкіра, яким має бути правильне ковтання, якого кольору має бути язик, як харчуватися. Тобто треба бути уважними до себе. Так починається діагностика.
Особливо це чим старша стає людина, тим функціональних порушень стає більше. Для того, напевно, проводиться нинішня медична реформа – щоб сімейний лікар мав дві тисячі пацієнтів. Бо що це така кількість на рік? Виходить, приблизно шість пацієнтів треба прийняти щодня. Тому ця реформа, найперше із сімейною медициною, думаю, має дати свій результат. Зокрема, у плані ранньої діагностики онкологічних захворювань»
, – ділиться сподіваннями онкохірург Володимир Ігнат.

Серед пацієнтів, каже медик, є ряд різноманітних упереджень, які можна назвати міфами. Зокрема, страх робити пункцію. Розповідає: «Це відома позиція і з нею зустрічаємося практично щодня. Але, по-перше, без верифікації, цієї пункції, важко підтвердити діагноз. Потрібно взяти стовпчик цієї тканини, подивитися під мікроскопом, дізнатися точно, що це за пухлина, встановити діагноз і призначити лікування. Онкогенез, протікання онкологічної хвороби, проблема не однієї клітини, а всього організму. Не доведено, а це питання вивчалося, що забір на дослідження шматочка тканини призводить до прискорення протікання хвороби. На науковому рівні не доведено. А без цього подальше лікування є неможливим».

Основний метод діагностики раку – це біопсія, гістологічний висновок. Потрібне для того, щоб дослідити, з яким видом захворювання мають справу, визначити потребу хіміотерапії та час операції. «Усе залежить, яка гістологічна структура цієї пухлини. Були пухлини, які відрізнялися навіть від цих двох тисяч видів. Доводилося брати скельця і їздити по різних інститутах. Але, на щастя, наука прийшла до того, що, коли важко визначити діагноз, роблять імуногістохімічні дослідження. Є лабораторія СSD в Києві, з якою співпрацює «Діамед», вона має європейський сертифікат якості й найсучасніше устаткування. А найважливіше – там мають можливість проводити консиліуми у важких випадках. Тобто остаточний діагноз не залежить від думки якогось одного лікаря», – каже Володимир Ігнат.

«Що мені тут найбільше подобається – це відношення в колективі, яке дуже відрізняється від того, що в закладах, де я раніше працював. Маленький колектив, але дуже злагоджений. Мікроклімат сприяє успішній роботі. А гарні умови та дбайливе ставлення сприяють швидкому одужанню», – додає онкохірург.

З вищезазначеного можна зрозуміти, наскільки важливо бути уважними до свого організму, звертати увагу на сигнали, які він посилає. І якщо розпізнати рак на ранній стадії розвитку, то його можна вилікувати. А європейські умови діагностики, встановлення точного діагнозу та ефективне лікування забезпечує сучасна медична клініка «Діамед», що розташована за адресою: Ужгород, вул. Швабська, 43. Бережіть себе і будьте здоровими!

Рак – не вирок: закарпатський онкохірург про діагностику і боротьбу з недугою



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: