Вхiд на сайт
Авторизацiя

Подорожчання газу в Україні: як зміняться платіжки та як заощадити на теплі

Подорожчання газу в Україні: як зміняться платіжки та як заощадити на теплі
В Україні ціна на газ для населення може підвищитися на 60-65%, а соціальна норма – скоротитися. Такі параметри містяться у пропозиціях НАК "Нафтогаз України". Таким чином, після 1 жовтня газ для населення може коштувати на 65% більше, ніж зараз, і зрівняється з ціною з тарифами для промислових підприємств.

Точно прорахувати, наскільки зростуть суми в платіжках, неможливо, поки не буде визначено механізм цього підвищення, каже директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський.

"Чи збережеться соціальна ціна для теплокомуненерго? Як вирішуватимуть, кому рахувати за соціальною ціною, а хто повинен платити по повній програмі? Поки це незрозуміло, а значить, невідомо, як зміняться ціни на гарячу воду і опалення.

Можуть порахувати за площею. Є соціальні норми площі: 60 "квадратів" на квартиру і 120 – на будинок. Якщо помножити їх на норми для опалення – вийде, що на місяць домогосподарство, наприклад, зможе купити близько 500 кубометрів газу за пільговою ціною, а все, що понад – за комерційною. Можуть вважати просто за нормами споживання. Тоді для енергоефективних будинків взагалі добре, тому що вони споживають менше, ніж 5 "кубів" на квадратний метр", – розмірковує експерт.

У будь-якому випадку, ціни на газ підвищуватимуться. Питання в тому, якими темпами і за якими схемами розрахунку, кажуть експерти. А значить, українцям варто подбати про майбутні платежі заздалегідь. Тим більше, що слідом за газом традиційно збільшаться тарифи на інші комунальні послуги, до яких включена "газова складова": на опалення і гарячу воду.

Готуватися до подорожчання краще влітку. Не просто відкладати гроші, а провести роботи, які підвищать енергоефективність житла. Утеплити свої будинки, встановити менш енергоємне обладнання. Адже влітку плата за комунальні послуги менше, ніж взимку, і родинам простіше виділити частину грошей на ці роботи. Тим більше, що інвестиції незабаром повернуться у вигляді економії: практика показує, що після проведення енергозберігаючих робіт суми в платіжках істотно зменшуються.

"Ціни в Україні повинні бути такими ж, як і в усьому світі. Інша справа, що люди зараз мають досить маленькі доходи і не в змозі платити за такими рахунками. Крім того, у переважної більшості населення України дуже старі і неекономічні прилади для опалення, для підігріву гарячої води. Як, втім, і в промисловості. І це тягне за собою занадто високий рівень споживання газу, бензину, мазуту тощо", – говорить директор компанії "Ромсталь-Україна" Василь Онофрейчук.

Виходячи з цього, істотної економії можна досягти, якщо замінити старі опалювальні прилади на новіші. Спеціаліст розповідає, що сучасні прилади набагато ефективніші, ніж ті, що були випущені навіть 10 років тому.

"Якщо порівнювати сучасний, конденсаційний газовий котел і атмосферний, який був випущений, скажімо, 10 років тому, то різниця в споживанні газу між ними – приблизно в 2 рази. Крім того, сама система опалення сьогодні підлаштовується для того, щоб використовувати малопотужні прилади. Наприклад, температура теплоносія в батареї навіть у найхолоднішу пору року може бути не більше 40 градусів. При цьому в будинку буде тепло, якщо сама площа батареї буде велика. У такому випадку, звісно ж, отримує значну економію енергії. Тож, щоб економити, можна встановлювати в домі енергоефективні системи. До того ж в Україні зараз існують програми, за допомогою яких частина вкладених засобів повертається споживачеві. Наприклад, є програма за лінією ЄБРР – там повертається до 30% вартості енергоефективного обладнання для опалення та енергозбереження. Є безвідсоткові "теплі кредити" – з їх допомогою можна повернути близько 20% вкладених коштів", – говорить Василь Онофрейчук.

2018 року на програму "теплі кредити" в державному бюджеті було передбачено 400 млн. грн. З них 190 млн. грн. грн планується надати для ОСМД, решту – для фізичних осіб. За даними Держенергоефективності, за три дні – з 18 по 20 квітня – програмою скористалися 50 ОСББ, які залучили у банків 15 млн. грн. на енергоефективні заходи в багатоповерхівках. За той же період 217 кредитів на суму 8 млн. грн. отримали жителі приватних будинків.

Велику економію на "комуналці" дає перехід на альтернативні джерела тепла, каже Василь Онофрейчук. Він розповідає, що навіть в ОАЕ – країні, яка є одним з основних постачальників палива в усьому світі – є будівлі, які використовують сонячні батареї і сонячні колектори.

Навіть в Україні є обладнання, яке може перетворювати на джерело енергії тепле повітря, який зараз, в буквальному сенсі, вилітає в трубу. Йдеться про теплові насоси, за допомогою яких багатоповерхові будинки можуть непогано заощаджувати на комунальних платежах.

"Теплові насоси можуть брати тепло з вентиляційних каналів. Тобто те тепле повітря, який зазвичай летить в вентиляційні канали, можна використовувати як джерело теплової енергії. Його вистачає, щоб цілий рік забезпечувати багатоповерховий будинок гарячою водою на 70-80%. Цілий. Те тепло, яке зараз просто відлітає в трубу, можна витягти і використовувати, перетворити його на гарячу воду", – розповідає Едуард Пастушенко, директор компанії "Теплові насоси ВДЕ".

За словами фахівця, порівняно з електричними котлами тепловий насос ефективніше в 3-4 рази, порівняно з газовою котельнею – приблизно на 50%.

"Навіть якщо немає компенсації, інвестиції окупляться за 3-4 роки. Якщо ж проводити модернізацію в рамках однієї з чинних програм, то окупність – приблизно один рік", – говорить Пастушенко.

Втім, не для всіх будинків монтаж теплонасоса обійдеться в одну і ту ж суму і буде однаково ефективним.

"Є будинки, в яких повітря з усього будинку, з усіх вентиляційних каналів збирається на горищі, а потім вилітає через один отвір. Тоді теплообмінник з теплонасосом ставляться в цьому каналі, і інвестиція виходить не дуже велика, і окупність швидка. Так чи інакше, про доцільність встановлення обладнання і терміни окупності можна говорити тільки після конкретних розрахунків", – пояснює Едуард Пастушенко.

Щоб визначити, скільки саме можна заощадити на опаленні та які заходи для цього необхідні, – потрібно провести енергоаудит.

"Енергоаудитор проведе комплексне обстеження будівлі, визначить місця тепловтрат, і порекомендує, як втрати мінімізувати або усунути. В звіті про енергоаудит детально описується весь перелік енергоефективних заходів. Щодо кожного заходу визначається його вартість і терміни окупності, а також можливі джерела фінансування", – розповідає Євген Бушма, директор компанії з виконання проектів у сфері енергоефективності ДТЕК ЕСКО.

За його словами, енергоаудит можна проводити в будь-який час року. "Якщо провести енергоаудит навесні, то влітку і на початку осені можна встигнути виконати енергоефективні заходи – утеплити будинок, модернізувати систему опалення, замінити газові котли на сучасніші та ефективніші, щоб спокійно до настання ажіотажу увійти в опалювальний сезон", – рекомендує Євген Бушма.

Жителям багатоквартирних будинків доцільно об'єднуватися в ОСББ, щоб виконувати енергоефективні заходи комплексно, на рівні всієї будівлі. "Стіни, дах, підвал, горище, інженерні комунікації у всієї будівлі загальні. Тому утеплятися і модернізувати опалювальну систему потрібно разом з сусідами, навіть в будівлях, де стоїть індивідуальне газове опалення", – говорить експерт.

Крім фінансування за програмою "теплих кредитів" і через міські програми компенсації вартості енергоефективних заходів, ОСББ можуть залучати гроші від енергосервісних компаній (ЕСКО).

"ЕСКО-інвестор" може вкласти свої кошти, виконати енергоефективні заходи "під ключ" та гарантувати досягнення економії енергоресурсів. А економія потім розподіляється між ЕСКО та замовником в особі ОСМД. Якщо правильно комбінувати фінансування за грантовими програмами, "теплі кредити" та енергосервіс – то мешканці можуть проводити енергомодернізацію свого будинку без додаткових витрат", – поділився Євген Бушма.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: