Вхiд на сайт
Авторизацiя

Секрети економії: на які хитрощі йдуть українці, щоб здешевити покупки

Секрети економії: на які хитрощі йдуть українці, щоб здешевити покупки
У березні ціни на більшість товарів і послуг продовжували підвищуватися. Індекс цін на продукти харчування, порівняно з лютим, зріс на 1,1%, а з початку року – на 4,2%. Предмети домашнього вжитку за останній місяць подорожчали на 1%, а з початку року – на 3%. Освіта, комунальні послуги, медицина і навіть розваги подорожчали на 0,2-1% за місяць і на 1,1-3,3% за квартал.

Здавалося б, невелике подорожчання. Але реальні зарплати (тобто з поправкою на інфляцію) ростуть ще повільніше. Наприклад, у січні вони впали більше ніж на 12% (ми писали, що така ситуація типова для початку року), за лютий підросли, але всього на 0,6%. Тому для багатьох українських сімей все більш актуальним стає питання економії. І не тому, що "не вистачає на їжу". Точніше, не тільки тому. Хтось збирає на відпустку, на великі покупки, хтось просто живе за принципом "не переплачувати".

Один з найбільш поширених способів економити – закуповувати продукти і господарські товари оптом, тобто ходити / їздити за покупками на оптові ринки і склади. У періоди криз і важких економічних ситуацій число покупців на оптових ринках, базах і складах зростає в рази.

Ціни в оптових торгових точках можуть відрізнятися від роздрібних в 1,5-2 рази. Наприклад, той же лук, який, як і інші овочі, дорожчає випереджаючими темпами (в середньому по країні з 5,46 до 6,31 за квартал), в київських магазинах і супермаркетах вже продається по 7-10 гривень. У найдорожчому "Ашані" його ціна – 5,99 і 6,50 грн, в залежності від якості. А, наприклад, на оптовому ринку "Столичний" і на овочевих базах цибулю зараз можна купити за 4-4,5 грн. Т. е. Економія може скласти до 120%!

Звичайна білокачанна капуста, також один з основних продуктів на столах українців, в роздробі коштує близько 12 грн, в "Ашані" – 9,99 грн, а на оптовому ринку – 7,5-8 грн, т. Е. Мінімум на 30% дешевше. Картоплю можна купити в роздробі по 10 грн, а в опті – по 4,5 грн.

В принципі, на оптових "точках" можна купити набагато дешевше практично всі продукти харчування: фрукти, консерви, рибу, м'ясо, ковбасні та кондитерські вироби, кава і чай і т.д. А також – побутову хімію і різні господарські дрібниці на зразок серветок і сміттєвих кульків.

Правда, в оптових покупках є одна незручність: як правило, чим нижча ціна, тим більше упаковка, яку потрібно купити. Т. е. Один кілограм картоплі навіть на оптовому ринку вам продадуть майже за такою ж ціною, як в роздробі. А ось якщо брати мішок – економія буде більш істотною. Втім, по одному кілограму товар на оптовому ринку або базі можуть просто не продати: багато продавців встановлюють мінімальну партію товару, яку вони готові продавати за оптовою ціною. Скажімо, овочі продають не кілограмами, а мішками, кондитерські вироби – ящиками, побутову хімію – упаковками.

Здавалося б, при такому підході виходить не економія, а зайва трата грошей. Адже одна сім'я може і не з'їсти цілу головку сиру, ящик копченої риби або цукерок до того, як закінчиться термін придатності цих продуктів. Але наші винахідливі співвітчизники знайшли спосіб, як купувати за оптовими цінами саме таку кількість товару, яке їм потрібно.

Щоб отримати невелику кількість товару за оптовою ціною, українці все частіше організовують "покупку вскладчину". Ініціатор покупки кидає клич, збирає замовлення і купує оптову упаковку товару відразу для кількох людей – знайомих, родичів, сусідів або колег, а то і просто незнайомих людей.

Такі оголошення про спільні покупки можна зустріти на під'їздах будинків, у групах Facebook, які об'єднують жителів будинків і цілих мікрорайонів. Повно в соціальних мережах і тематичних груп для покупок у складчину: продукти, одяг, іграшки, тканини, зоотовари та багато іншого.

Для сусідів, колег і знайомих створюються тематичні групи в Viber і інших месенджерах. Для незнайомих людей – розміщуються в газетах і на сайтах безкоштовних оголошень.

Спільні покупки – це ті ж оптові покупки, але робляться вони не на оптових ринках, а переважно у виробників або в спеціальних інтернет-магазинах. Або це спільна покупка різних товарів в одній країні.

Чим же вигідні покупки вскладчину? В інтернет-магазинах часто можна зустріти примітки типу таких: "При купівлі 10 одиниць знижка 5%" (одиниці і відсотки, зрозуміло, варіюються).

У багатьох виробничих підприємств сьогодні є сайти і інтернет-магазини, де можна замовити той чи інший товар поштучно і дешевше, ніж в роздробі: "за ціною виробника". Але якщо купувати той же товар оптом, ціна виробника стає ще меншою.

Якщо мова йде про одяг і взуття, то часто за оптовими цінами продають "ростовку": наприклад, футболки, кросівки, сукні однієї моделі, але різних розмірів. В Україні економія може становити від 20%. Якщо товар завозиться з іншої країни – наприклад, взуття з Польщі, – це може виявитися дешевше навіть на 50%.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: