Вхiд на сайт
Авторизацiя

Повертаємось у форму після святкувань: ефективні принципи схуднення від закарпатського дієтолога

Повертаємось у форму після святкувань: ефективні принципи схуднення від закарпатського дієтолога
Великодні свята - одні з найбільш значних християнських дат. У народі вони пов'язані з багатьма традиціями, серед яких і напрочуд багаті застілля.

Особливість української душі, як-то кажуть, - щоб столи вгиналися! Шовдарь, пікниця, голубці, левеш, паска... І ще багато продуктів та страв є на гостинах у закарпатців. Єдине - аби шлунок витримав! Адже все це різноманіття звалюється на орган перетравлення просто після тривалого посту, серед ознак якого і стримання в їжі. Отож нерідко таке задоволення може залишити свій післясмак на фігурі та й здоров'ї загалом

Повертаємось у форму після святкувань: ефективні принципи схуднення від закарпатського дієтологаЗа спостереженнями та рекомендаціями "Закарпатський кореспондент" звернувся до дієтолога Олени Некрахи.

Фахівець переконує, дуже рідко такі свята закінчуються без впливу на фігуру. Як правило, від одного до чотирьох (а то й більше) кілограмів набирають українці після святкових вихідних.

Тож як боротися з надлишком? Насамперед варто усвідомити, від чого залежить набирання ваги цими днями (їжі у великій кількості, жирних страв, реакції після обмежень у пості, малорухливого способу життя під час свят тощо).

"Звичайно, усі ці фактори впливають, до того ж, коли вони спостерігаються одночасно. Тут своя психологія: узагалі відчуття свята сприяє розслабленню, внаслідок якого всі дозволяють собі чимало зайвого. Гості, зустрічі з друзями, рідними... А святкування в нас - це накритий стіл. Стільки всього смачного та ще й у великій кількості! Багато жирного, багато солодкого, алкоголь - усе це сприяє швидкому набору ваги. До того ж, у ці дні ми відпочиваємо, як правило, від занять спортом", - розповідає Олена Некраха.

Отож про що потрібно забути, аби повернутися до форми? Дієтолог рекомендує: "Однозначно ми повинні відновитися після такої кількості спожитої їжі, зокрема й випитого. Потрібно постаратися повністю виключити з раціону жирне м'ясо, майонезні салати, консервовану їжу, солодке, мучне та смажене. Дуже важливо налагодити питний режим! Щоденно приймати достатню кількість чистої води, можна трав'яний або зелений чай. Варто не забувати про кисломолочні продукти (щоб налагодити роботу кишківника та відновити мікрофлору), нежирну рибу, яйця, цільнозернові каші, хліб (без дріжджів), овочі та несолодкі фрукти. Треба харчуватися часто, але малими порціями (5 разів на день). Можна зробити
один день розвантаження на тиждень (наприклад, на кефірі та легких зелених салатах)'.


Дієтолог наголошує на важливості водного балансу: "У дні застіль надмірність у прийнятті їжі «краде» воду з нашого організму. Особливо солодкі газовані напої, міцний алкоголь, кава. Потрібно уважно стежити за водним балансом, але не слід забувати, що все індивідуально".

Під час застіль не всі пам'ятають, що алкоголь теж шкодить фігурі. Здавалося б, це не торт із кремом чи щось соковитосмажене, та все ж. "Саме алкогольні напої дуже (!) шкідливі, адже це, по суті, пусті калорії (1 г = 7 ккал). Для порівняння: грам жиру містить 9 ккал. Тому всього хорошого має бути в міру".

Ну, і яке ж схуднення без спорту?! Пам'ятаймо про фізичне навантаження. "До спорту, до звичного ритму тренувань потрібно повертатися поступово. У жодному разі не можна за одне тренування "наздогнати втрачене"! Тренер - ваш кращий порадник", - каже Олена Некраха.

Багато людей після насичених свят, які так чи інакше відбилися на фізичній формі, часто замислюються над дієтами. Але чи справді ефективним є цей спосіб схуднення? І якщо так, то яку дієту обрати, адже їх існує, образно кажучи, мільйон. Однак бажані форми завдяки такому способу схуднення найчастіше не є довготривалими. "Усі дієти дають тимчасовий результат. Найкраще - раз і назавжди вивчити принципи та правила здорового харчування", - наголошує дієтолог.

Додає: "У жодному випадку не сваріть себе, не зациклюйтесь, не впадайте в розпач з приводу набраних кілограмів! Адже свята також мають бути присутні в нашому житті! А кілька сантиметрів на талії - це тимчасові "труднощі". Посміхаймось та рухаймося далі".

Правду кажуть: кілька хвилин у роті - кілька місяців на талії! Варто це кредо пригадувати щоразу перед черговим застіллям або щедрою вечерею. Як альтернатива - овочі та фрукти завжди сприятимуть гарному самопочуттю.

Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: