Вхiд на сайт
Авторизацiя

Страсна седмиця-2018: значення і традиції Великої середи

Страсна седмиця-2018: значення і традиції Великої середи
4 квітня 2018 року настає третій день останньої седмиці Великого посту – Страсна середа. До середи повинні бути завершені всі хатні справи і сільськогосподарські роботи, оскільки на Чистий четвер і Велику суботу дозволяється відкласти тільки приготування святкових страв. Яких традицій треба дотримуватися в Страсну середу.

У середу Страсного тижня згадують зраду Ісуса Іудою Іскаріотом, який продав свого вчителя за 30 срібняків. Також згадують євангельську історію про грішницю, яка вилила на голову Ісуса миро.

Наші предки вірили, що тала вода має особливі цілющі властивості. Тому в Страсну середу багато людей обливали себе з ніг до голови талою водою, щоб захиститися на весь рік від хвороб.

До Страсної середи, як правило, завершували всі роботи по господарству, оскільки відкласти на Чистий четвер і Велику суботу дозволялося тільки приготування пасок та інших святкових страв. Готувати господині повинні були на чистій кухні, а в будинку на Великдень також повинен панувати порядок.

Ті, хто не встиг до середовища закінчити роботи по господарству, закінчували їх в цей день, однак те, що не встигли доробити, відкладали на період після свят. Пов'язано це було з тим, що починаючи з Чистого четверга і до Великодня заборонялося прибирати і виносити сміття з хати. Вважалося, якщо порушити цю заборону, можна накликати на себе та свій дім лихо.

Читайте також: Вихідні дні на Великдень-2018 в Україні: скільки будемо відпочивати

Готували будинок до Великодня не лише прибиранням, а й прикрасами. Використовували живі квіти, гілочки верби, фарбовані яйця, різні іграшки, а особливо – статуетки кроликів.

Оскільки Страсна седмиця є тижнем милосердя, потрібно в середу приділити особливу увагу нужденним: піднести їм невеликі подарунки або поділитися з ними їжею, грошима. Будь-яка посильна допомога буде мати велике значення.

Крім того, у храмах в середу відбувається таїнство сповіді. Страсна середа є гарною можливістю для людей, які хочуть сповідатися і покаятися в своїх гріхах.

Що стосується харчування, в Страсну середу за церковним статутом передбачено сухоїдіння. Дозволяється вживати в їжу лише овочі та фрукти, без додавання олії і термічної обробки.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: