Вхiд на сайт
Авторизацiя

У квітні стартує медреформа: що потрібно робити українцям

У квітні стартує медреформа: що потрібно робити українцям
Другого квітня стартує приписна кампанія. Українці повинні вибрати собі лікаря і підписати з ним декларацію. Фактично це старт медреформи, який починається з лікарів первинної медицини – сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Як вибрати лікаря і підписати з ним декларацію, пояснює сайт "Сегодня".

Навіщо мені підписувати декларацію з лікарем?
Декларація підтверджує, що ви вибрали лікаря і хочете обслуговуватися саме у нього. Так ви повідомляєте державі, що оплата за ваше лікування повинна нараховуватися саме до тієї медустанови, де працює ваш лікар.

Ви можете підписати декларацію з будь-яким терапевтом, сімейним лікарем або педіатром, незалежно від місця прописки або проживання. Лікар може відмовитися підписувати декларацію тільки в одному випадку – якщо він набрав максимальну кількість пацієнтів. Так, сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2000, педіатр – 900. Для лікарів, що працюють в селах, ця цифра може бути більшою. Наприклад, якщо в селі живе 2000 осіб, то всі вони можуть підписати декларацію у одного сімейного лікаря.

Підписання і роздруківка декларацій – безкоштовна.

Як мені вибрати лікаря?
Найпростіший варіант - вибирайте лікаря, якого ви знаєте, обслуговувалися у нього і залишилися задоволені результатами. Якщо такого доктора ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, вони зможуть вам порадити лікаря.

Інший варіант – просто сходіть до будь-якого медичного закладу і познайомтеся з лікарями. Інформацію про них можна отримати в місцевому відділі охорони здоров'я або в реєстратурі. Деякі поліклініки мають свої сайти з інформацією про лікарів.

Що потрібно, щоб підписати декларацію?
Підписати декларацію з лікарем ви можете в будь-який момент – не обов'язково робити це з понеділка, 2 квітня. З собою потрібно взяти паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром або сімейним лікарем для дитини, то візьміть свідоцтво про народження дитини.

У медустанові ваші дані внесуть до системи "Електронна охорона здоров'я". Не буде ніяких бланків, форм, печаток тощо. Після введення даних ви отримаєте СМС з кодом – його потрібно назвати лікарю, щоб він підтвердив вашу реєстрацію в системі.

Потім доктор роздрукує копію декларації для перевірки. Якщо всі дані вірні – медик дасть вам на підпис два примірника. Один залишиться у вас, інший – в медустанові.

У мене є дитина, їй теж потрібно підписувати декларацію з лікарем?
Так. Ви можете вибрати сімейного лікаря, який обслуговуватиме всю родину, включаючи дітей. Декларацію про вибір лікаря потрібно підписувати для кожного члена сім'ї окремо. Реформа не скасовує педіатрів. Навпаки – держава буде платити лікарю за дітей більше. Тому ви можете окремо для дитини вибрати педіатра. Саме педіатр безкоштовно вакцинуватиме дитину відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Не забудьте свідоцтво про народження, щоб підписати декларацію для дитини.

Що робитиме мій лікар?
Лікар спостерігатиме за вашим здоров'ям, або здоров'ям вашої дитини. Ставитиме діагнози і лікуватиме найпоширеніші хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні стани під час вагітності.

Також доктор стежитиме і консультуватиме пацієнтів щодо хронічних захворювань. При необхідності він дасть направлення до фахівця вторинної або третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо – консультуватиметься з ними щодо вашого лікування.

Важливою роллю лікаря стане попередження хвороб. Лікар вчасно виявить ризики для здоров'я. Він проконсультує, як поступово звільнитися від згубних звичок, де знайти додаткову допомогу і перейти на здоровий спосіб життя.

Безкоштовно медики первинки зроблять такі аналізи:

Загальний аналіз крові
Глюкоза крові
Загальний холестерин
Загальний аналіз сечі
Електрокардіограма
Вимірювання тиску
Швидкі тести на вагітність, ВІЛ, гепатити
Ваш лікар також видасть потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

За що мені доведеться платити лікарю зі своєї кишені?
За усі послуги терапевта, сімейного лікаря та педіатра заплатить держава. За одного пацієнта Національна служба здоров'я заплатить лікарю первинки в середньому 370 грн на рік, з 2019-го – 450.

Якщо доктор підпише декларацію з 2000 пацієнтами, за рік держава заплатить медустанові, де працює лікар, від 740 тис. до 1 млн грн. До цього бюджету входять витрати на приміщення, оплата роботи лікаря, медсестри, прості витратні матеріали та часткове покриття аналізів. Близько половини цієї суми – витрати практики, все інше – зарплата працівників.

За цими тарифами платить держава – саме для того, щоб у лікарів були гідні зарплати, і щоб ці гроші не платили пацієнти, як це відбувається зараз. Тому, йдучи до лікаря, пам'ятайте: це медична послуга, за яку ви вже заплатили податками.

Як тепер записуватися на прийом до лікаря?
Записатися до лікаря можна буде особисто, по телефону, електронній пошті або через електронну систему. Якщо лікар поміняє номер телефону, адресу електронної пошти – він повинен про це вас попередити.

Чи зможу я ходити до інших лікарів без направлення?
Поки що так. Цього року ви зможете піти до хірурга, лора, ендокринолога та інших спеціалізованих лікарів без направлення. З наступного року почнеться реформа спеціалізованої медичної допомоги та потрапити на безкоштовний прийом до лікаря можна буде тільки за направленням.

Якщо я викличу лікаря додому, він приїде?
Так. Але рішення їхати чи не їхати прийматиме лікар, а не пацієнт або працівники реєстратури. Ви зможе зателефонувати і записатися на прийом до лікаря або обґрунтувати необхідність і викликати лікаря до себе додому, залишивши при цьому свої контактні дані. Лікар передзвонить і обговорить з вашу проблему, а також домовиться про час візиту. Раніше пацієнт сам оцінював свій стан і стан своєї дитини, і приймав рішення дочекатися лікаря вдома. Зараз лікар на підставі інформації від пацієнта розумітиме, чи є необхідність їхати до вас додому.

Йдеться не про екстрену допомогу – "швидка" працюватиме в звичайному режимі.

Що робити, якщо лікар піде у відпустку або захворіє?
У разі відпустки чи хвороби у вашого лікаря має бути заміна – інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо вам знадобиться допомога, а ви перебуваєте в іншому місті, звертайтеся до найближчих закладів первинної медичної допомоги.

Чи зможу я поміняти лікаря?
Так. Декларація – це не юридичний документ, ви не підписуєте його раз і назавжди, і зможете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром або сімейним лікарем. Вам не потрібно буде йти до колишнього лікаря і писати заяву про відмову від його послуг. Просто підписуйте договір з будь-яким іншим лікарем, і попередня декларація автоматично анулюється.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: