Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті хворим на діабет не вистачає спецпрепаратів

На Закарпатті хворим на діабет не вистачає спецпрепаратів
Понад 6 тисяч закарпатців перебуває на диспансерному обліку інсулінозалежних хворих із цукровим діабетом. За статистичними даними наразі Медична субвенція із держбюджету не покриває 100% потреби для забезпечення хворих спецпрепаратами до кінця року. Тому Закарпаття звернулося до профільного міністерства з проханням виділити додаткових 11 млн грн задля уникнення можливого дефіциту інсуліну в області.

Ярослав ГАЛАС

директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА

Медична субвенція, передбачена для Закарпаття, покриває тільки 2/3 потреб необхідних видатків, а саме 21,4 млн гривень, тоді як для 100-відсоткового забезпечення хворих інсуліном до кінця року необхідно ще 11 мільйонів 227,81 тисяч гривень.

Наразі усі аптечні мережі краю забезпечені інсуліном. Діє також програма електронної виписки спецпрепаратів, яка передбачає повну чи часткову компенсацію (співфінансування 10%) хворому суми придбання інсуліну, в залежності від призначеного виду. Лікарі виписують препарати за індивідуальними показами кожному інсулінозалежному, вартість може коливатися від 300 до 1000 грн на місяць, — зазначають ендокринологи.

Ольга ОЛЕКСИК

обласний лікар-ендокринолог

Пацієнтам, яким раніше призначалися спецпрепарати, продовжується їх безкоштовна виписка без доплати. З метою забезпечення нормальної ситуації, безперебійного постачання хворих препаратами інсуліну, з метою запобігання погіршення стану здоров’я пацієнтів, ми саме і прогнозуємо можливий дефіцит. Аби його уникнути, його потрібно вирішувати уже – шукати джерела фінансування. Або в місцевих, або обласних, або за рахунок МОЗ. За регламентуючими документами, це може бути співфінансування місцевого, обласного та держбюджету. Як вирішиться питання – дізнаємося згодом.

Варто зазначити, що дефіцит інсуліну прогнозують й в інших областях України. 28 березня відбудеться засідання Уряду, на якому і розглянуть медичні питання.

Більше про це - у сюжеті Ужінформу.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: