Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні вшановують пам'ять Сорока святих: традиції та народні прикмети дня

Сьогодні вшановують пам'ять Сорока святих: традиції та народні прикмети дня
Сьогодні, 22 березня, Православна церква вшановує пам'ять сорока Севастійських мучеників. У народі це свято є одним з найбільш шанованих і називається "Сороки". Детальніше про історію та традиції дня.

Як свідчить переказ, в 320 році у складі римського війська, яке стояло в місті Севастії, були воїни, які відмовлялися визнавати язичницьких богів і залишалися вірними Христу. Коли воїни відмовилися приносити жертву язичницьким богам, їх роздягли і поставили у вкрите кригою озеро, а поруч розташували теплу лазню для тих, хто все-таки побажає відректися від Христа. Проте всі воїни непохитно стояли, і їх мучителі перебили їм гомілки і спалили.

Традиції


В народі свято Сороки любили і вірили, що якщо покликати в цей день весну, вона дуже скоро прийде. Господині кожного будинку в цей день пекли жайворонків, намагалися зробити саме 40 штук. Після випікання жайворонків роздавали дітям.

А деякі молоді дівчата на жайворонках полюбляли ворожити: кидали випеченого жайворонка через праве плече і дивилися, в який бік дзьобом впала птиця. Вважалося, що в який бік птиця дзьобом впаде, туди дівка й заміж піде.

За церковним статутом в свято Сорока святих не заборонялося працювати, однак жінки відкладали важку роботу і проганяли злих духів. Щоб прогнати нечисть з хати, розривали 40 мотузочок. Вірили, що це очистить житло.

Свято Сорока святих припадає на період Великого посту, тому варто не забувати про обмеження. У цей день дозволяється вживати їжу з рослинною олією і кагор.

Прикмети

За погодою на Сороки городники намагалися визначити, коли їм можна починати висаджувати розсаду.

Вважалося, що якщо на Сороки морозно, то наступні 40 днів протримається холодна погода.

Якщо на Сороки прилітало багато птахів, то очікували швидкого тепла.

Іменини

Олександр, Олександра, Олексій, Панас, Валерій, Дмитро, Іван, Леонтій, Михайло, Наталія, Микола, Петро

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: