Вхiд на сайт
Авторизацiя

79-та річниця Карпатської України: що і чому відзначаємо, - думка історика

79-та річниця Карпатської України: що і чому відзначаємо, - думка історика
Сьогодні, 15 березня, на Закарпатті тривають заходи присвячені 79-ій річниці Карпатської України. Наприклад, в Ужгороді розпочали відзначення 79-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України покладанням квітів до монумента президенту Карпатської України Августину Волошину. Подібні заходи відбулися і в інших містах області, зокрема - у Хусті. Відомо, що цьогоріч голова Закарпатської обласної державної адміністрації рекомендував на честь чергової річниці Карпатської України зробити в області вихідний день. Як виявилося, чимало закарпатців не знають про цей день, не розуміють історичного контексту.

Закарпатський Кореспондент запитав кандидата історичних наук Павла Худіша, що саме означає для історії Закарпаття цей день і чому його варто відзначати.

За словами Павла Худіша, Карпатська Україна - яскрава сторінка в українській історії. "Підкарпатська Русь (Карпатська Україна - обидві ці назви мали офіційний вжиток), як автономне утворення у складі Чехословаччини функціонувала з листопада 1938 до середини березня 1939 року. Як незалежна держава, на жаль, ніким не визнана, проіснувала за різними підрахунками від 3 годин до трьох днів. Від проголошення незалежності 15 березня - до повної окупації всієї території краю 18 березня 1939", - зазначає історик.

Також пан Павло запевняє, що зараз ми повинні приділяти особливу увагу відзначенню різних історичних подій, котрі прославляють українське військо.

"Чому? Це додає впевненості сучасним захисникам, вказує на те, що українці вміли і вміють воювати, підіймає моральний дух української армії. Водночас, на мою думку, нам не варто акцентувати увагу на важких аспектах історичної пам'яті українців та угорців. Потрібно пам'ятати - сьогодні єдиний наш ворог знаходиться на Сході і це, без сумніву, Росія. Історична пам'ять пов'язана з травматичним досвідом легко стає інструментом маніпуляції в руках ворога. Питання Карпатської України потрібно розглядати в широкому контексті тогочасної світової геополітичної парадигми, враховуючи всі етно-політичні аспекти та аналізуючи устремління, уяву, ідентичність, наміри всіх історичних гравців тієї доби. До того ж, як окремих осіб, так і національних, соціальних, релігійних та інших груп населення. Тільки якщо ми будимо ставити вірні запитання і свідомо відмовимося від понять "правдива та об'єктивна історія", ми отримаємо максимально наближені до істини відповіді", - переконаний Павло Худіш.

До слова, сьогодні в області було представлено виставку копій документів із фондів обласного архіву, які містять у собі різні не надто відомі факти з історії Закарпаття та висвітлюють політичні процеси минулого століття, боротьбу закарпатців за незалежність.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: