Вхiд на сайт
Авторизацiя

За 2017-ий рік на Закарпатті всиновили 51 дитину

За 2017-ий рік на Закарпатті всиновили 51 дитину
Влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ї громадян, деінституалізація дітей – визначено першочерговими завданнями служб у справах дітей області на 2018 рік.

Торік на Закарпатті збільшилась кількість дітей, яких взяли на облік як таких, що проживають у функціонально-неспроможних сім’ях. На початку 2017-го їх було 709, вони мешкали у 294 родинах, де батьки, або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків. У січні цифри становили – 770 дітей у 290 сім’ях.

Про це наголошувалося під час наради з начальниками служб у справах дітей районів та міст Закарпаття за підсумками роботи впродовж 2017 року, яка відбулась в Закарпатській ОДА. Причину збільшення кількості зазначеної категорії дітей фахівці вбачають у несприятливій соціально-економічній ситуації в країні, неналежному виконанню батьками своїх обов?язків по вихованню та утриманню дітей.

Збільшилась і кількість дітей, які систематично залишають місце постійного проживання (з 19 дітей станом на 1 січня 2017р. до 25-ти станом на початок п.р.), а також кількість дітей, які перебувають на обліку з приводу жорстокого поводження. Станом на початок 2015-го на обліках перебувало 52 дитини, станом на 2016-й – 47, на початку 2017-го – 42, а на початку п.р. – 61. Впродовж 2017 року взято на облік 67 дітей цієї категорії (впродовж 2016-го – 39). Про випадки жорстокого поводження щодо дітей служба у справах дітей облдержадміністрації щоквартально інформує департамент соціального захисту населення ОДА та проводить звірку із Закарпатським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Аналогічний механізм взаємодії запроваджено між структурними підрозділами і на місцевому рівні.

Разом з тим, у 2017 році зменшилась кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 45 осіб (станом на початок 2017-го – 2261, станом на 1 січня 2018 – 2216). Більшість дітей охоплено сімейними формами виховання. Перебуває під опікою/піклуванням та проживає у сім’ях громадян 1485 дітей, знаходиться на вихованні у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях 380 дітей. У дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, які переїхали з Донецької та Луганської областей виховуються 18 дітей. Відсоток охоплення сімейними формами виховання становить 85 відсотків або 1883 дитини.

Служби у справах дітей області систематично працюють над розвитком сімейних форм виховання. Впродовж 2017 року в області набули правового статусу 250 дітей, до сімейних форм виховання влаштовано 265. Зокрема, 51 – усиновлено, 156 – передано під опіку/піклування, 24 – влаштовано до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, 8 - повернуто на виховання до батьків, 26 дітей влаштовано у сім’ї майбутніх опікунів/піклувальників.

За даними служб у справах дітей райдержадміністрацій та міськвиконкомів на території області проживає 576 усиновлених дітей, за умовами проживання та виховання яких здійснюється нагляд.

Нині на Закарпатті функціонує 45 дитячих будинків сімейного типу (274 вихованці) та 61 прийомна сім’я (124 дитини), у т.ч. 2 дитячі будинки сімейного типу (Луганська область), 2 прийомні сім’ї (Донецька та Луганська області). Загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться на вихованні у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях - 398.

Влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ї громадян, деінституалізація дітей – визначено першочерговими завданнями служб у справах дітей області на 2018 рік. Також, важливим залишається і контроль за дотриманням прав дітей, які вже влаштовані в сім’ї усиновлювачів, опікунів, піклувальників, до дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, проживають в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах та координація роботи щодо попередження соціальному сирітству.

Джерело: Сайт Закарпатської ОДА


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: