Вхiд на сайт
Авторизацiя

Друга седмиця Великого посту-2018: головні правила і раціон харчування

Друга седмиця Великого посту-2018: головні правила і раціон харчування
У понеділок, 26 лютого, починається друга седмиця Великого посту. Перша і остання седмиці Великого посту найбільш суворі, але в другу можна допускати деякі послаблення, як мінімум в раціоні харчування. Українські Новини зібрали інформацію про другу седмицю Великого посту-2018.

Другий тиждень Великого посту Православна церква називає "седмицею світотворних постів". Під час цього тижня в храмах священики благають Господа про переважно благодатне освячення віруючих і тих, що каються. Піст возвеличується як шлях до очищення і духовного просвітлення щиро віруючих.

Глибокий сенс другої седмиці посту черпається з вчення Григорія Палами про нетварне Божественне світло. Вчення говорить, що осягнути всю глибину посту можна тільки з допомогою праведного життя і молитви. Неділя другої седмиці Великого посту присвячена поминанню святителя Григорія Палами. Деякі віруючі в цей період звертаються до вчення богослова, щоб відчути й усвідомити важливість посту і молитви для християнина.

Таким чином, духовний подвиг дає можливість віруючим осягнути світло і з'єднатися з Богом. Саме тому обмеження в їжі і дотримання всіх правил не є головною метою посту. Обмеження – засіб для очищення і просвітлення.

Крім того, друга седмиця Великого посту в плані харчування менш сувора, ніж перша. Всі м'ясні і молочні продукти заборонені, проте з'являється більше свободи у виборі страв. Також у другу седмицю немає днів з повним обмеженням прийому їжі.

Щоденний раціон харчування у другу седмицю Великого посту:

- понеділок – сухоїдіння (сира їжа без олії);
- вівторок – гаряча їжа без олії;
- середа – сухоїдіння (сира їжа без олії);
- четвер – гаряча їжа без олії;
- середа – сухоїдіння (сира їжа без олії);
- субота – гаряча їжа з олією;
- неділя – гаряча їжа з олією, вино.

Варто відзначити, що вино дозволяється пити в неділю лише сухе.

Субота другої седмиці Великого посту називається Батьківською. Прийнято поминати покійних родичів і близьких. Всього Батьківських субот у Великий піст 3: у другу, третю і четверту седмиці. Віруючим бажано у Батьківську суботу відвідати храм, поставити покійним свічки за упокій і попросити для них упокоєння.

Тим часом, Великий піст в 2018 році триватиме до 7 квітня.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: