Вхiд на сайт
Авторизацiя

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР


В останній час тема гідроенергетики на Закарпатті набула чималого розголосу. Однак у більшій мірі дискусія навколо будівництва в області міні-ГЕС не має фахової оцінки, і в останній час часто асоціюється з абсолютно абсурдними і безпідставними звинуваченнями, не рідко має політичне підгрунтя, але дискредитує не тільки конкретних опонентів, але поняття малої гідроенергетики вцілому.

Щоб не будувати власну думку на чужих припущеннях група мешканців села Лазещина минулого тижня відвідала сучасні об’єкти альтернативної енергетики групи енергетичних компаній РЕНЕР. Зокрема лазещинці навідалася на міні-ГЕС «Брустурянка» у селі Лопухів та міні-ГЕС «Яновець» у селі Руська Мокра.

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР


У відповідності до звіту Інтернаціональної асоціації гідроенергетики будівництво гідроелектростанцій продовжується у всьому світі попри те, що переважна більшість гідропотенціалу вже використовується. Кілька фактів: Норвегія отримує 95% електроенергії від гідроенергетики, в Італії (Південний Тіроль), в області, що є вдвічі меншою по площі від Закарпаття розміщено 1100 малих ГЕС. Це дозволяє виробляти 170% потреби в електроенергії та продавати надлишок, поповнюючи місцевий бюджет, Франція вже використала 95% водного потенціалу країни, Швейцарія 60% електроенергії виробляє за рахунок енергії води, тощо.

Як розповів присутнім керівник департаменту по зв’язкам з громадськістю Юрій Сас, опираючись на європейський досвід та сучасні технології, група РЕНЕР вже реалізувала на Закарпатті 5 проектів гідроенергетики.

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР


Компанія споруджує гідроелектростанції дериваційного типу, напір води для яких створюється за рахунок напірної деривації, а не висоти греблі і які працюють на природньому водотоці, не накопичуючи об’єми води. За словами спеціалістів, світовий досвід доводить, що це найбільш безпечні та екологічно прийнятні види гідроенергетичних споруд.

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР


Міні-ГЕС будуються без необхідності встановлення масштабних гідротехнічних споруд та використання шкідливих матеріалів і викидів, що здатні нанести шкоду навколишньому середовищу. Окрім того, для збереження природнього ландшафту та туристичної привабливості гірської місцевості група РЕНЕР прокладає дериваційний трубопровід під землею.

«Міфи про ржаві труби і відсутність води у річці абсолютно не відповідають дійсності. Тут у всьому відчувається європейські підходи до роботи – і естетично, і екологічно! Мій скептичний настрій повністю розвіявся, коли я побачив усе на власні очі. Сучасні берегоукріплюючі споруди, водовгамовуючі конструкції і як все вписується у навколишнє середовище – це просто вражає», - каже мешканець Лазещини пан Михайло.

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР


З особливою увагою гості оцінили й заходи щодо збереження життя мешканців водойми. Значна перевага дериваційних міні-ГЕС над русловими в тому й заключається, що облаштовуючи високотехнологічні рибопропускні споруди (рибоходи) та суворо дотримуючись пропуску санітарних витрат води, можна забезпечувати нормальну життєдіяльність всіх водних організмів і мігрування риб протягом усього року та особливо в період нересту. Оптимальне розміщення рибопропуску визначено інженерними, гідравлічними, біологічними і економічними міркуваннями і базується на вивченні світового досвіду та особливостей поведінки місцевих видів риб.

У цьому переконалися й мешканці села Лазещина - завдяки сучасним технологіям вдається звести втручання подібних об’єктів у живу природу до мінімуму. Так, до прикладу, на станції «Яновець» у селі Руська Мокра встановлено запатентована система водозабору «Грізлі», яку визнано екологічно безпечною та використовують у всій Європі, в тому числі для питтєвих водозаборів. Спеціальна система решіток перешкоджає та унеможливлює потрапляння маленьких водних організмів та риб у водовідвідну систему.

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР


Не змінюється й якість води, що витікає зі станції. Це доводить й наглядний приклад – нижче міні-ГЕС «Шипіт 2» групи РЕНЕР (с. Тур’я Поляна, Перечинського району) розташоване форелеве господарство, де розводять дуже вимогливу до води рибу.

Станції групи РЕНЕР неодноразово відвідували посадовці, іноземні делегації, туристи, адже вони є прикладами впровадження сучасних проектів альтернативної енергетики та ефективного використання водного потенціалу.

Окрім того, група РЕНЕР є надійним партнером громад, на території яких розміщено, або будуються об’єкти відновлюваної енергетики. Окрім надходжень до бюджету та розбудовою інфраструктури з кожною з них підписано Договір співпраці, яким, зокрема, передбачається реалізація соціальних проектів. Ці договори мають індивідуальний характер та формуються на основі запитів і потреб громади. Традиційними стали також щорічні акції, організовані групою РЕНЕР: зариблення річок мальком струмкової форелі, новорічні акції для дітей, участь у важливих для громади подіях (шкільні свята, фестивалі тощо).

Члени делегації на власні очі переконалися у результатах співпраці між громадами та інвестором і відзначили, що компанія відкрита до співпраці та готова не на словах, а на ділі довести переваги, екологічність і корисність власних проектів.

Делегація з села Лазещина відвідала сучасні об’єкти групи РЕНЕР



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Віталій 23 лютого 2018 10:29
Не нравится 0 Нравится
Сучасна мала гідроенергетика, в порівнянні з іншими видами електроенергетики, є є найбільш економічним і екологічно безпечним способом отримання електроенергії. В ході спорудження об'єктів даної галузі та подальшої їх експлуатації немає шкідливих впливів на якістьі властивості води.
Ініціатива щодо створення об'єктів альтернативної енергетики заслуговує не тільки на увагу, а й повагу.
МОЛОДЦІ
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: