Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чотири роки потому: хроніка подій Євромайдану 18 лютого 2014 року

Чотири роки потому: хроніка подій Євромайдану 18 лютого 2014 року
18 лютого 2014 року під час Євромайдану в Києві розпочалися триденні протистояння між силовиками і протестувальниками, оскільки влада відмовлялася вносити зміни до Конституції, які повинні були обмежити повноваження чинного на той момент президента Януковича. У четверту річницю трагедії Українські Новини нагадають про те, які події відбувалися в Києві 18 лютого 2014 року.

Вранці 18 лютого 2014 року почалися протистояння на вулицях, прилеглих до Верховної ради України. Протестуючі вимагали внести зміни до Конституції, які повинні були істотно обмежити повноваження чинного на той момент президента Януковича.

До вечора протистояння перемістилися до Майдану, де розміщувався центр протестного руху. Приблизно о четвертій годині вечора "беркутівці" захопили вулицю Грушевського, мітингувальників змусили покинути Український дім на Європейській площі. Крім того, активістів витіснили і з Жовтневого палацу на вулиці Інститутській. Тільки тоді наступ силовиків припинився.

Через деякий час діючий на той момент глава СБУ Олександр Якименко оголосив, що в Києві починається антитерористична операція, в якій будуть задіяні працівники СБУ та УМВС. Протестуючим сказали, що якщо вони не розійдуться до 18:00, то порядок наведуть способами, які передбачені законом. Влада використовувала аргумент в свою користь, виходячи з якого, в Будинку профспілок, який був штабом опору і наметовому містечку нібито зберігали великий арсенал зброї і навіть вибухівки.

Опівдні ЗМІ розповсюдили інформацію про вказівки командування МВС використовувати вогнепальну зброю проти протестувальників у разі опору. Ввечері в сторону Майдану Незалежності прямували люди в формі СБУ, з вогнепальною зброєю. Також був зупинений повністю Київський метрополітен (нібито через загрозу теракту), перекрили центральні вулиці міста.

Однак активісти не бажали відступати, а навпаки - зміцнювали позиції, внаслідок чого близько шостої години вечора з боку Європейської площі і вулиці Інститутської почався штурм. У той момент на Майдані знаходилося кілька тисяч протестувальників, їм протистояла набагато більша кількість силовиків і тітушок. Проти активістів використовував коктейлі Молотова, гранати, помпові рушниці, водомети і вогнепальну зброю. Під час протистояння на центральній сцені Майдану відбувалася координація оборонних дій.

Майже опівночі на Майдані Незалежності повністю було відсутнє освітлення. А силовикам вдалося прорватися скрізь барикади з боку Європейської площі і підпалити наметове містечко, стіна вогню навколо серця Майдану підтримувалася захисниками до 20 лютого, дня кінця штурму.

Спецпідрозділом СБУ "Альфа" була здійснена спроба захопити Будинок профспілок, в якому перебував штаб опору. 108 осіб увірвалися в будинок з даху і почали спуск вниз. В результаті протистояння між спецпідрозділом і протестуючими в будівлі почалася пожежа, через що перші змушені були відступити. Більшість людей евакуювали вчасно, а деяким довелося вистрибувати з вікон Будинку профспілок. Пожежникам вдалося врятувати життя понад 30 осіб. У гасінні пожежі задіяли 20 одиниць пожежної техніки та понад сотню рятувальників. Більш того, бойові дії в цей період припинилися.

До сих пір точно невідомо, скільки людей загинуло під час пожежі в Будинку профспілок. Виходячи з офіційних даних, загинуло 2 людини, а за словами очевидців - десятки людей.

Сама будівля сильно вигоріла, обвалилося перекриття між 4 і 5 поверхами.

Штурм тривав до самого ранку 19 лютого і Майдану вдалося вистояти цей день протистояння. За Офіційним даними, 18 лютого 2014 року загинуло 18 осіб і понад 500 отримали поранення.

Раніше Українські Новини повідомляли про заходи, приурочені до Дня Героїв Небесної Сотні.

Тим часом, музей Революції Гідності придбав 6 інформкіосків і хоче закупити техніки на 2 млн грн.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: