Вхiд на сайт
Авторизацiя

П'ять світових лідерів в зеленій енергетиці

П'ять світових лідерів в зеленій енергетиці


Понад 170 країн запланували використання поновлюваних джерел енергії, 150 з них впровадили політику стимулювання інвестицій в чисту енергію. Лідерами в розвитку "зеленої" енергії на сьогоднішній день є Китай, Данія, Кенія, Індія і Ісландія. Про них пише climateaction.

Китай
П'ять світових лідерів в зеленій енергетиці


Китай одноголосно визнається світовим лідером з інвестицій в екологічно чисті технології в енергетиці. Країна багато інвестує як в будівництво станцій на відновлюваних джерелах енергії, так і виробництві екологічно чистих енергетичних технологій - батарей і електротранспорту.

Хоча енергетика Китаю все ще залежить від вугілля, ВДЕ складають значну частку енергобалансу країни. У 2016 році Китай побудував 77 ГВт сонячних і 149 ГВт вітрових електростанцій. Прогнозується, що частка Китаю в глобальній "зеленій" енергетиці до 2022 року складе 42% сонячної енергії, 35% Гідро- і 40% енергії вітру.

Тільки за 2017 рік іноземні інвестиції в "зелені" проекти в енергетиці перевищили $ 44 млрд завдяки потужним інституціональним, фінансовим і бізнес-структурам для підтримки китайських і зарубіжних ініціатив.

Також Китай сприяє виробництву обладнання і зосередив 60% світового виробництва сонячних батарей.

Данія
П'ять світових лідерів в зеленій енергетиці

Данія - світовий лідер у розвитку вітроенергетики. У 2017 році виробництво електроенергії з вітру поставило черговий рекорд - 43% всіх потреб в електроенергії покрили вітроелектростанції.

З усіх країн ОЕСР, у Данії - найвищі показники з виробництва електроенергії з вітру на душу населення протягом останніх років 15 років.

Данці на цьому не зупиняються: до 2030 року Більше 50% електроенергії повинні виробляти станції на ВДЕ, а до 2050 року - всі 100%. Але темпи зростання "зеленої" енергії свідчить, що країна досягне ці цілі набагато швидше. За нинішніми прогнозами, в 2020 році СТАНЦІЇ ВДЕ будуть покривати більше 80% потреб в електроенергії.

У 2017 році Всесвітній банк оголосив Данію світовим лідером в галузі використання екологічно чистої енергії, згідно з нормативними показниками для сталої енергетики (RISE): за шкалою від 1-100, Данія набрала 86 очок в енергоефективності та 94 пунктів в ВДЕ.

Данія запустила першу в історії експериментальну офшорну вітроелектростанцію 25 років тому. А в 2015 році на експорт електроенергетичного обладнання припадало 11% всього експорту Данії, помістивши країну на перше місце в ЄС з точки зору експорту енерготехнологій.

Кенія
П'ять світових лідерів в зеленій енергетиці

Кенія - неочевидний герой поновлюваних джерел енергії. У країні, де до електроенергії доступ мають тільки 70% потребуючих, уряд хоче забезпечити загальний доступ до 2020 року.

Тому за останні кілька років Кенія стала лідером в будівництві сонячних станцій, не підключених до мережі. Сонячна енергетика стала альтернативою дорогим дизель-генераторам.

Зусилля кенійського уряду підтримали численні міжнародні інститути розвитку, включаючи Світовий банк, німецьке агентство розвитку GIZ та Африканський банк розвитку (АБР). З моменту запуску національної політики забезпечення доступу до електроенергії в сільських районах, маленькі сонячні електромережі забезпечили електроенергією більше 30% людей, що живуть у віддалених частинах країни.

У Кенії спостерігається бум стартапів і енергетичних новаторів, в тому числі енергокомпаній, які спеціалізуються на розробці міні-мереж, а також - інших інноваційних пристроїв для підзарядки, приготування їжі та освітлення.

Наприклад, ринок вуличного освітлення на сонячних панелях виріс на 200% з 2009 до 2013 року. Тепер їх продажем займаються понад 1500 малих і середніх підприємств.

Успіх програми надихнув Всесвітній банк ініціювати аналогічні програми в Гані, Ефіопії, Танзанії.

Індія
П'ять світових лідерів в зеленій енергетиці

Індія є швидко зростаючою економікою, з населенням в 1,34 млрд чоловік, що трохи менше Китаю. І енергія буде мати вирішальне значення для розвитку країни. Прогнозується, що Індія потребуватиме чверть світової енергії. З цих причин, те що відбувається в Індії буде впливати на глобальну енергетичну економіку.

Однак значну частку своїх потреб Індія, схоже, вирішила закрити чистою енергією. На вугілля як і раніше припадає 70% енергобалансу країни, але Індія намагається збільшити потужність відновлюваних джерел енергії з нинішніх 58 ГВт до 175 ГВт в 2022 році.

Завдяки впровадженню "зелених" аукціонів, в Індії створився найбільш конкурентний ринок відновлювальних джерел енергії в світі. У зв'язку із зростанням попиту на електроенергію, власники станцій конкурують між собою на аукціонах, що сприяє зниженню витрат. Про рівень конкуренції можна судити по 2016 році, коли пропозиція в 10 разів перевищувала потужності, винесені на тендер.

Така ініціативність, змусила уряд приборкати свої вугільні амбіції і зосередитися на поновлюваних джерелах енергії. В результаті скорочення витрат держава готується до виведення з експлуатації вугільних електростанцій, які планують замінити сонячними і вітровими.

Крім того, Індія планує побудувати першу в світі плаваючу сонячну електростанцію і мінімум 10 ГВт потужностей ВДЕ в наступні три роки.

Ісландія
П'ять світових лідерів в зеленій енергетиці


Ісландія відома своїми фантастичними природними пейзажами, але також це країна з одним з найбільш високих рівнів проникнення поновлюваних джерел енергії в національному енергобалансі в світі і найвищим серед європейських країн.

В даний час, геотермальна, гідро- і вітрова енергетика забезпечують 100% потреб в електроенергії Ісландії. Майже 75% забезпечується гідроелектростанціями, решта - геотермальними джерелами.

Більше 90% потреби країни в гарячій воді і теплі також забезпечуються за рахунок геотермальної енергії.

У 2016 році Ісландія покрила 76% всіх потреб 300 тис. громадян в енергії за рахунок відновлюваних джерел енергії.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: