Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні вшановують пам'ять Григорія Богослова: повір'я і погодні прикмети свята

Сьогодні вшановують пам'ять Григорія Богослова: повір'я і погодні прикмети свята
Сьогодні, 7 лютого, Православна церква вшановує пам'ять святителя Григорія Богослова. У народі в цей день спостерігали за погодою і передбачали її на наступний рік. Українські Новини підготували інформацію про історію, прикмети та повір'я свята.

Народився Григорій Богослов у родині єпископа міста Назіанз Григорія, навчався в Кесарії Каппадокійській, а потім – в Афінській Академії. Тут він познайомився і подружився з Василем Великим. Коли Григорій закінчив навчання, викладав в Афінах риторику, але незабаром повернувся додому. У Назіанзе Григорій був висвячений батьком у пресвітери. Григорія обтяжувало мирське життя і його турботи, тому він відправився в усамітнення. Через деякий час Григорій повернувся до свого батька, щоб допомогти йому керувати єпархією. Василь Великий наполіг на тому, щоб Григорій став єпископом невеликого містечка Сасім, однак той не зміг пробути там довго. Батько Григорія на старості знову просив сина повернутися додому, і він прислухався до прохання батька. Через 5 років після смерті батька Григорія вмирає і Василь Великий. Новий імператор Феодосій запросив Григорія зайняти кафедру Константинополя. Також архієпископ Григорій брав участь у Другому Вселенському Соборі. Дожив Григорій Богослов до старості і спочив мирною смертю в Назіанзе.

За своє життя святитель Григорій написав твори, які складаються з 243 листів, 507 віршів і 45 промов.

Традиції

В День пам'яті Григорія Богослова віруючі люди намагалися робити добрі справи. Важливо було нікому не розповідати про свої благі діяння. Вважалося, що Господь і так все бачить, а ось хвалитися перед людьми – гріх. Також багато людей намагалися згадувати добро, яке люди вчинили по відношенню один до одного. В загальних рисах, день був наповнений добротою, оскільки люди прагнули увійти в нову весну з добром.

Крім того, в цей день вирішували фінансові питання. Деякі купці, щоб залучити покупців, брали у знахарки шматочки цукру, заговорені спеціально заздалегідь.

Люди, які особливо вірили в прикмети, намагалися формулювати ретельніше свої висловлювання, оскільки вірили, що все сказане в День Григорія Богослова збудеться.

Прикмети

Якою буде погода до обіду, таким буде грудень. По погоді після обіду судили про лютий наступного року.

Сніг випав у день Григорія – чергова зима прийде нескоро.

Якщо синиці 7 лютого весело щебечуть на подвір'ї – чекати сильних морозів.

Сильний снігопад – прикмета того, що буде рання осінь.

Іменини

Григорій, Олександр, Анатолій, Борис, Віталій, Володимир, Дмитро, Мойсей, Петро, Фелікс


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: