Вхiд на сайт
Авторизацiя

Лікарняні хочуть зробити електронними: що зміниться для українців

Лікарняні хочуть зробити електронними: що зміниться для українців
В Україні хочуть скасувати паперові лікарняні і замінити їх електронними. Це повинно мінімізувати корупційні схеми. Як держава буде боротися із продажем-купівлею медичних довідок і лікарняних листів?

Схеми покупки і продажу лікарняних листів

Підробити лікарняний легко. Фонд соціального страхування перевіряє тільки 11% всіх довідок. А сам лікарняний захищений лише серією та номером.

Відкриває лікарняний лікар. І поки пацієнт хворіє, роботодавець може і не знати, що його працівник пішов на лікарняний, або знати тільки зі слів працівника. Пацієнт приносить довідку з печаткою реєстратури лише по одужанню. Перші п'ять днів хвороби оплачує роботодавець, решту – Фонд.

Існують три корупційні схеми отримання лікарняних, говорить координатор проекту урядово-громадської ініціативи "Разом проти корупції" Оксана Величко.

Перший вид схем – шахрайство. Це фальсифіковані лікарняні, які спритники підробили і продають. Їх споживачі – студенти, часто співробітники, які хочуть відпочити кілька днів, зазначає Величко. Якщо довідка тривалістю до п'яти днів, роботодавець не буде відправляти її у Фонд соціального страхування, цей період він повинен сплатити сам.

Велика частина таких лікарняних видається неіснуючими лікарнями та лікарями. Обсяг корупції на цьому ринку важко підрахувати, оскільки ніхто цього не фіксує. Однак помітно, що продається їх чимало. Ціна лікарняного, в залежності від тривалості – від 100 гривень.

З введенням електронного реєстру фальсифіковані лікарняні зникнуть, каже Оксана Величко: "Роботодавець зможе зайти в електронний реєстр і перевірити, чи є такий лікарняний. Документ буде прив'язаний до лікарні, в якій він виданий. Ця схема буде повністю мінімізована".

Але лікар може видати здоровій людині справжній лікарняний. Це друга схема. Така система може бути поставлений в лікарні на потік. Або, наприклад, окремий лікар може "підробляти" на цьому. Електронний лікарняний повністю не викорінить таку схему. Але Фонд соціального страхування буде чітко бачити, скільки одна лікарня або доктор видає лікарняних. Зараз такої статистики немає.

"Відомі випадки, коли лікар за день оформив 75 лікарняних, і лікарня видала 20 тис. Лікарняних. Явно тут працює схема. Коли запуститься електронний реєстр, можна буде відстежувати всі лікарні країни", - говорить антикорупціонер.

Ще лікарняні використовують як прикриття. Наприклад, співробітника попередили про звільнення, а він сказав, мовляв, добре, але я на лікарняному. І в цей же день виписав собі лікарняний, після чого чотири місяці "вболіватиме".

"Така схема теж частково прикриється. В електронному реєстрі буде вказано час відкриття лікарняного. Можливості оформити лікарняний заднім числом не буде", - додає Величко.

Реєстр електронних лікарняних - як він буде працювати

Електронний реєстр лікарняних створять протягом цього року. Після його впровадження система видачі лікарняних зміниться.

Щоб відкрити лікарняний, лікарю потрібно буде внести дані в спеціальну програму. При цьому роботодавець відразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний, розповідає заступник голови виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Володимир Забела.

Для оформлення лікарняного листа знадобиться Ідентифікаційний номер платника податків. Його доктор внесе в базу, до імені пацієнта причепиться місце роботи та посада. Хворобу теж неможливо буде придумати. В системі будуть доступні тільки зареєстровані недуги. Далі доктор ставить свій електронний підпис, і лікарняний лист вирушає до Фонду соцстрахування.

Роботодавець в цей же день зможе увійти в систему і перевірити, чи дійсно співробітник на лікарняному. Але у нього буде обмежений доступ до лікарняного - він не зможе бачити дані про хвороби співробітника.

Крім того, Фонд перевірятиме не 10% лікарняних, як відбувається зараз; буде можливість перевіряти всі довідки за допомогою статистики.

Радник міністра охорони здоров'я Олександр Ябчанка вважає, що в Україні потрібно скасувати обов'язкову фіксацію хвороби лікарем в перші два дні хвороби.

"Більшість видач лікарняних - гострі респіраторні вірусні інфекції. Як лікар, я можу порадити пацієнтові тільки дві речі - сидіти вдома, пити багато води і не приймати фуфломіціни. Специфічного лікування ГРВІ немає. У деяких країнах ЄС не вимагають в перші два дні фіксації хвороби лікарем . Це предмет для дискусії ", - говорить він.

Електронні лікарняні можуть не вирішити проблему

Українці стали оформляти менше лікарняних, тому що бояться втратити роботу, говорить сімейний лікар Юрій Зінчук. А ті, хто робить лікарняний, не залишаються вдома стільки, скільки рекомендував лікар, але виходять на роботу раніше.

"Приходять і кажуть: закрийте мені лікарняний якомога швидше, мені потрібно на роботу. Тут крихти корупції", - говорить він.

З новою системою у лікарів не буде часу вносити дані в програми, додає лікар. "Підіть до лікарні і подивіться, який йде наплив. Я за дві години приймаю до 40 осіб. Це просто нереальна навантаження, а коли мені ще заглядати в комп'ютер? Сьогодні лікарів залишилося дуже мало. На первинному ринку це лікарі старшого віку. Вже зір не те , навички не ті ", - коментує Юрій Зінчук.

Лікарняні листи повинні піти в минуле, вважає Зоряна Черненко, головний експерт медичної групи реанімаційного пакету реформ. І електронний реєстр має стати проміжним кроком. Але для цього потрібно буде скасувати оплату лікарняних за рахунок податків.

"Якщо ми йдемо в ЄС, ми повинні розуміти, що в перспективі 15-20 років ми повинні взагалі від цього відмовитися. Для всіх має бути зрозумілим кінцевий результат", - говорить вона.

Поки ж мають існувати паралельно і електронний, і паперовий варіант лікарняного: справа в тому, що є величезна кількість лікарень, де немає комп'ютерів і інтернету, де працюють лікарі старшого віку. Експерт відзначає також, що підробляють довідки переважно у великих містах і обласних центрах, де зарплати вищі. У селах попиту на фальсифіковані лікарняні немає.

"Не потрібно думати, що ми робимо якусь кардинальну зміну. ​​Там, де є корупція, ми можемо її мінімізувати, не більше", - додає Черненко.

За кримінальним законодавством підробка медичної документації загрожує позбавленням волі на строк 2-5 років. Але цього не достатньо. За кордоном лікарі бояться підробляти документи, тому що в багатьох країнах Європи (і навіть в Африці, наприклад, в Нігерії) працює лікарське самоврядування, зазначає Зоряна Черненко. Є етичний кодекс, контроль і допуск до професії.

"Якщо лікар підробить медичний документ хоча б один раз, він втратить право практикувати на все своє життя. Все роки практики, освіти, навчання підуть на нуль. НАЗК, НАБУ ... ми можемо створити ще десятки структур для боротьби з корупцією. Але коли у нас немає правильної структури контролю професії, допуску до професії, регулювання і розуміння морально-етичної складової, ми ніколи не спіймаємо лікаря за руку, якщо він захоче все це обійти ", - відзначає експерт.

Держава, соціальні гарантії, фонд соціального страхування не повинні бути прокурором, який контролює кожен листочок. Лікарі - самі по собі, вважає Черненко. І тоді, на її думку, питання довідок по вакцинації, лікарняних тощо відпаде саме по собі.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: