Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні Тетянин день: народні традиції і прикмети свята

Сьогодні Тетянин день: народні традиції і прикмети свята
Сьогодні, 25 січня, Православна церква вшановує пам'ять святої великомучениці Татіани Римської. В народі також відзначають свято "Тетянин день". Трохи про історію, традиції та прикмети дня.

Свята Татіана народилася в Римі, близько 200 року, в знатній сім'ї. Батьки Тетяни були християнами. Під час життя Тетяни безліч людей в Римі були язичниками, і всюди було зведено багато язичницьких храмів, а на кожному святі проводилися жертвопринесення. У період, коли почалися гоніння на християн, язичники ув'язнили Татіану і намагалися змусити її принести жертву Аполлону, але коли вона почала молитися, статуя впала і розбилася. За це Татіану судив сам правитель Риму. Великомученицю піддавали нелюдським мукам: кидали у в'язницю, хотіли втопити, катували з особливою жорстокістю, навіть заганяли в клітку до лева. Незважаючи на всі спроби мучителів змусити Татіану відректися від Христа, вона залишалася вірною йому і молилася. За впертість і відданість своїй вірі, Татіану стратили – усікли мечем. Через деякий час Татіану Римську проголосили святою.

Традиції

Жінки з ім'ям Тетяна 25 січня відзначають день ангела. Деякі жінки з ім'ям своєї покровительки намагаються в цей день відвідати церкву, щоб помолитися Татіані Римській і попросити у неї заступництва на життєвому шляху.

Також у Тетянин день на Русі пекли хлібину у формі сонця, щоб попросити світило скоріше повернутися до людей. Коровай розрізали на стільки рівних частин, скільки людей було в родині. Його було потрібно спробувати кожному з родини, щоб всім дістався шматочок сонця".

В селах дівчата вранці йшли на річку, щоб вибити і помити доріжки. Назад доріжки дівчатам допомагали нести хлопці, тому вони намагалися вбиратися красиво і не забруднитися під час миття, щоб виглядати привабливо. Після того, як килимки приносили додому, їх розвішували по парканах. Це робилося для того, щоб всі бачили, наскільки чисті килимки і могли судити про хазяйновитість дівчини.

Крім того, дівчата до цього свята майстрували кісточки з ганчірок і пір'я, щоб непомітно покласти їх у "бабин кут" в будинку хлопця, за якого хотіли вийти заміж. Вважалося, що якщо вдалося провернути цю маленьку аферу, значить, хлопець точно одружиться на дівчині і вийде у них щаслива сім'я.

Прикмети

На Тетянин день сонячно - до раннього прильоту птахів.

Сніг 25 січня - літо буде дощове.

Теплий вітер – літо буде посушливим, а врожай – мізерним.

Ясна і морозна погода в Тетянин день – до хорошого врожаю.

Іменини

Тетяна, Галактіон, Ілля

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: