Вхiд на сайт
Авторизацiя

ТОП головних питань про кір: що потрібно знати про причини медичної паніки

ТОП головних питань про кір: що потрібно знати про причини медичної паніки
У цілому по Україні захворюваність в 2017-му році, в порівнянні з 2016-им, зросла майже в 47 разів. Але разом з тим фахівці закликають не панікувати.

По-перше, кір – вірус циклічний: активізується кожні 5-6 років, і останній рік – "візитний" для нього. По-друге, епідемії в країні немає – захворюваність має осередковий характер. Наприклад, в Івано-Франківській та Одеській областях за минулий рік було 1344 хворих на кір і 1296 відповідно, в той час як, скажімо, в Полтавській – 19, Харківській і Хмельницькій – по 11, а в деяких і того менше: в Житомирській – 6 , Рівненській – 2, а в Херсонській і Чернігівській – по одному.

Невтішні цифри, на одностайну думку медиків, могли б бути в рази менше, якби відсоток щеплених від кору українців був хоча б 80%, а він становить на сьогодні не більше 30%. Скептикам і противникам імунізації Ольга Голубовська, головний інфекціоніст МОЗ, професор, завкафедрою інфекційних хвороб НМУ імені Богомольця, наводить таку статистику.

"Програма вакцинації проти кору в світі почалася в 1963 році, у нас – трохи пізніше, з 1968 року. До введення програм імунізації в США на кір хворіли від 3 до 4 мільйонів осіб на рік, до 500 (!) хворих гинуло, у близько 1000 розвивався енцефаліт. Широке застосування вакцини призвело до скорочення випадків кору в США (увага) аж на 99% і, нарешті, у вересні 2016 року Панамериканське відділення ВООЗ оголосило, що Північна і Південна Америка є першими регіонами в світі, що ліквідувати кір".

Таким чином, якби всі жителі України вакцинували своїх дітей, то вже до першого року життя малюки мали б рівень антитіл до кору не менше 85%, а до шести років – не менше 97%. Дорослих серед недужих на кір в такому випадку теж були б одиниці – адже вакцина від кору жива, тому дає надійну імунну відповідь на багато-багато років.

"А тепер масова відмова від вакцинації проти кору, яка увійшла в моду в Україні на початку 1990-х років, дала свої плоди", – згодна з колегою Олена Свідро, асистент кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики НМУ ім. Богомольця, експерт з питань імунології департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації, к. м. н.

З урахуванням зазначених фактів і цифр напрошується висновок, що вакцинація – провідна умова багаторазового зниження поширення кору.

Але все ж: чи не викличе щеплення саме захворювання, раз воно живе, або тому, що проведене зараз, під час спалаху захворюваності на кір? Ці та інші популярні питання наляканих батьків ми поставили нашим експертам.

Смертоносність вірусу роздута?


Так. З 4782 українців, хворих на кір у 2017 році, смерть наступила у 0,004% з них. Але летальність – не єдиний грізний наслідок кору: він може привести до розвитку міокардиту, енцефаліту (який в свою чергу, навіть не дивлячись на своєчасне лікування, може дати довічні ускладнення у вигляді різного роду неврологічних порушень), пневмонії (вона може закінчитися хронічним бронхітом).

Чи не викличе вакцина зараження на кір?


Ризик є тільки при серйозному клітинному/комбінованому імунодефіциті (наприклад, при ВІЛ або природженому); якщо за останній рік людина хворіла ГРВІ понад 10 разів і виборсувалася з хвороби більше тижня, отримувала недавно препарати крові, коли-небудь мала зниження рівня тромбоцитів або онкозахворювання (зараз або в анамнезі), на момент вакцинації має гостру стадію будь-якого захворювання (включаючи ГРВІ) ; якщо вакцинація від кору була проведена протягом 4 тижнів після будь-якої іншої; при вагітності (жінки, які планують материнство, повинні уникати вагітності протягом 3 місяців після щеплення); у людей з алергією на антибіотик неоміцин або курячий білок (компоненти протикоревої вакцини) при первинному введенні. При алергії на іншу речовину потрібна консультація алерголога.

Але всі ці стани є протипоказаннями до вакцинації або причиною її відстрочки. А значить, питання ускладнень – надумане.

У деяких дітей після вакцинації можуть виникнути легкі побічні ефекти, що норма. Це: температура до 38°С, кон'юнктивіт або нерясний висип. Вони можливі з 5-6 і по 12-18 день після щеплення. Якщо тривають довше трьох днів, температура вище 38°С, а висип на ваш погляд – густий, то обов'язково звертайтеся до лікаря.

Чи безпечна зараз планова вакцинація?


Квиток на спектакль пропадає або до бабусі треба їхати в маршрутці на день народження, і деякі батьки ведуть туди хвору на кір дитину.

При цьому за зимовим одягом не завжди можливо розгледіти хворобливість в супутнику або в сусіді на виставі. Але нерідко на момент виходу в світ хворобу не видно неозброєним поглядом, і звинувачувати батьків таких дітей в безпечності не можна.

З урахуванням сказаного інші батьки бояться: при такій непередбачуваній зустрічі з хворим їхні діти, яких вони поведуть на щеплення, можуть не просто захворіти на кір, а й гірше перенесуть хворобу через накладення двох джерел інфекції. Може, тоді не варто зараз - в період спалаху захворюваності – вести дитину на планову вакцинацію? Страхи – перебільшені: стійка імунна відповідь на вакцину формується через три тижні, але вже з першої хвилини все одно відбувається вироблення антитіл. Тому зовсім беззахисним перед інфекцією організм провакцинованої дитини не буде.

Щоб вже зовсім не тривожитися, можна вчинити так. Тиждень не водити дитину в громадські місця (школу, дитсадок, ТРЦ) – за цей час стане ясно, чи не підхопила вона ГРВІ. Далі відправляйте її на щеплення в медичній масці (і після неї теж), і 5-7 днів нехай вона побуде знову вдома.

Кого "вколють" зараз безкоштовно?


Безкоштовно зроблять щеплення дітям, яким 12 місяців і шість років – вони підлягають вакцинації згідно з календарем профілактичних щеплень, затверджених Міністерством охорони здоров'я України. Також безкоштовно провакцинують дитину, яка пропустила укольчик, але тепер її батьки хочуть надолужити згаяне. Щеплення в першому випадку робиться одноразово, у другому – двічі з інтервалом в 28 днів.

Екстрена вакцинопрофілактика (безкоштовно) показана неімунним дітям протягом перших 3 діб після контакту з хворим на кір – це як мінімум полегшить перебіг захворювання, а якщо пощастить – дитина не буде хворіти зовсім.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, ЮНІСЕФ закупив вакцини в тій кількості, в якій їх замовляло Міністерство хорони здоров'я, вони розвезені в усі регіони. Однак недолік вакцин можливий через некоректний розподілу препарату. У ЮНІСЕФ радять: якщо у вашій поліклініці немає вакцини КПК для дітей, повідомляйте про це на сайті Міністерства охорони здоров'я, на сторінці міністерства в Facebook або пишіть в FB Катерині Булавіновій, медичному експерту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Таким чином МОЗ та ЮНІСЕФ зможуть відстежувати ситуацію з вакцинами та сприяти їх коректному перерозподілу.

Як визначити якість вакцини?


Зверніть увагу, чи придатна вакцина: не тільки за датою виробництва і терміну зберігання, але і по візуальному індикатору на флаконі з нею. Це кольорова позначка на наклейці у вигляді квадрата, укладеного в кільце. Індикатор чутливий до тепла, і по ньому можна визначити, чи не порушувався температурний режим зберігання вакцини. Якщо квадрат світліший кольору кільця, вакцину можна використовувати, якщо колір квадрата збігається з кольором кільця або стає темніше його, вакцина непридатна.

Що знизить ризик зараження?


Медичні маски легкопроникливі, тому жодного разу не щепленим дітям краще провести вакцинацію. Екстрено її варто зробити і щепленій дитині, якщо їй від 2 до 6 років – рівень антитіл не так високий, так як стійка імунна відповідь з'являється після другого щеплення (його проводять в шість років). Дітей до року не вакцинують тому, що вони імунізовані антитілами матері під час вагітності (кожна жінка або проходила вакцинацію в дитинстві, або хворіла на кір).

Може, не вести зараз дітей в садок і школу?


Ризик зараження дітей, щеплених двічі, близький до нуля, нещеплених жодного разу – прагне до 100%. Але сенсу не водити таку дитину в школу/сад, на думку наших експертів, немає, так як невідомо, коли спалах піде на спад, як і те, коли дитина потім може зустріти хворого на кір – адже хоч і в меншій кількості, але випадки захворювання реєструється в Україні щорічно (тому є сенс не тримати таку дитину, а вакцинувати). Можна перетримати вдома дитину, якщо тій від 2 до 6 років (див. блок про ризики) і паралельно прищепити її (якщо лікар таке порадить). При цьому дитина не повинна відвідувати і будь-які інші громадські місця: в дитячих колективах складно не допустити у дітвори тісного контакту такого цілувашки-обнімашки, а дистанція між дітьми на кріслах в цирку/кінотеатрі/маршрутці теж мала, як і в магазинах – чужа хвора дитина може стати біля прилавка поряд з вашою. А заразний хворий на кір не тільки весь період хвороби, а й за два дні до підвищення температури і висипань і ще чотири дні після повного одужання.

У дні після вакцинації годуйте дитину тільки легкими натуральними продуктами, не допускайте у неї перевтоми (емоційної в тому числі) і недосипів.

Як попередити зараження в родині?


Якщо в сім'ї є хворий на кір, то в ідеалі варто "поселити" його в окремій кімнаті. У нього повинні бути окремі посуд і рушник. Рушник і постільну білизну хворого потрібно міняти кожен день, щоб уникнути повторного зараження кором самого хворіючого. Справа в тому, що стійкий рівень антитіл до цієї інфекції формується у хворого через 21 день, і до цього він може перезаражатися на кір знову і знову.

Про всяк випадок краще не допускати того, що здорова дитина увійде в приміщення, де кілька хвилин тому був той, хто хворіє (туалет, ванна кімната, кухня). Але якщо таке трапиться - не панікуйте. Якщо інфекційний аерозоль, який вичихнул-викашляв хворіючий не потрапив безпосередньо на обличчя або одяг здорової дитини (якщо – так, варто негайно змінити їй одяг, умити її з милом і вимити руки), то ризик зараження невисокий, так як у зовнішньому середовищі небезпека інфекції зменшується в кілька разів вже через 5-10 хвилин: температура, при якій вірус зберігає активність, – 38 °С, а температура повітря в кімнаті – не вище 22-23 °С.

Чи водити дитину, що хворіє, на прогулянки?


Безумовно, свіже повітря позитивно відбивається на перебігу будь-якої хвороби (за умови, що дитина не температурить). Але в даному випадку є "але". Навіть якщо гуляти подалі від дитячих майданчиків (де через гірки і каруселі фізнавантажень уникнути важко), ви не зможете зобов'язати дитину йти з вами весь час за руку неспішним кроком, а біг за голубами або м'ячем може спровокувати розвиток міокардиту – грізного стану і частого слідства кору. Крім того, для хворого організму прогулянки безпечні, якщо відбуваються при різниці температур на вулиці і в квартирі в 10-15 °С. Зараз вона більша.

Чи відрізняється висип від алергічного?


"Як відрізнити алергію або її дебют від корової висипки?" – часте питання на батьківських форумах. Мовляв, адже діти були завалені горами солодощів зважаючи на свята, які в багатьох сім'ях тривають аж до Водохреща. Ніяк: неспеціалісту ідентифікувати причину висипу важко. Адже нерідко кір протікає в атиповій формі: з температурою тіла не більше 37,2-37,5 °С, зі слабким нежиттю, без рясної висипки і білих "виразок" у роті. Тим часом менш небезпечною така форма хвороби не стає, а зволікання з лікуванням збільшує ризик розвитку ускладнень. Тому при будь-яких "прищиках" і симптомах ГРВІ поспішіть до сімейного лікаря, педіатра або інфекціоніста.

Лікування: основні правила


Якщо температура тіла 38-39 °С – довше 10 днів, напевно приєдналася бактеріальна інфекція або імунітет дитини не справляється з вірусом кору. Тоді лікар (і тільки лікар!) може призначити прийом антибіотиків і/або гамма-глобулінів. В іншому лікування симптоматичне: рясне пиття; якщо ніс не дихає – судинозвужувальні засоби для недопущення отиту; антисептики для горла; щільні штори в кімнаті через світлобоязнь; вітамін А – стимулятор росту лімфоцитів і антитіл – в продуктах (печінка, морква з маслом, риб'ячий жир): передозування пригнічує імунітет, тому таблетована форма – лише за призначенням лікаря.

Що робити дорослим


Захворіти на кір можуть ті, хто в дитинстві або до 30 років не робив жодного щеплення проти кору, або лише одне. При цьому, якщо дорослий хворіє, хвороба протікає важче і з більш вираженими ускладненнями, тому що з віком з'являються хронічні захворювання, через що організм стає більш вразливим. Дорослу людину провакцинують лише платно (двічі з інтервалом в 4 тижні) препаратами Пріорікс або Тримовакс (середня ціна – 320 грн). Для проведення вакцинації в держполіклініці (амбулаторії) спочатку необхідно взяти на препарат рецепт у лікаря – в аптеках, що бережуть свою репутацію, вакцина продається строго по ньому. У приватних клініках вакцинація разом з консультацією лікаря коштує 800-1000 грн. Карта вакцинації не потрібна. "На укольчик" повинні поспішити і ті, хто вакцинацію свого часу робив, але є близьким оточенням для людей з онкозахворюваннями, захворюваннями внутрішніх органів або народжених ослабленими. Імунна система хворіючих (хворобливих) людей вкрай слабка і більшості з них вакцинація протипоказана. Тому подбати про попередження зараження кором таких людей повинні їх близькі, так як в деяких випадках з часом рівень антитіл у дорослої людини істотно знижується.

Сьогодні


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: