Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як морози впливають на шкіру: думка закарпатського дерматолога

Як морози впливають на шкіру: думка закарпатського дерматолога
Холодова алергія, обмороження та ще низка недуг чекають на нашу шкіру у зв`язку зі зниженням температури повітря. На що чекати та як уберегтися. Про це ми говорили з лікарем дерматовенерологом, професором, доктором медичних наук Юрієм Андрашком.

- До чого у першу чергу нам слід готувати свою шкіру у період морозів?

- У період морозів завжди потрібно пам`ятати кілька речей. Щоранку ми займаємося гігієною своєї шкіри, і обличчя у тому числі. Звісно, що у жінок та чоловіків є своя технологія гігієни, однак важливо пам`ятати, що нанесення на шкіру різних речовин, враховуючи креми, бальзами, повинно бути з інтервалом мінімум півгодини з моменту нанесення до моменту виходу на вулицю. Це стосується не лише лікарських препаратів, які потрібні інколи людям при захворюваннях шкіри, а й звичайних зволожуючих гігієнічних засобів.

- А чи можна користуватися зволожуючими кремами у холодну пору?
- Справа в тому, що люди, які мають патологію бар`єрної функції шкіри, цього потребують цілий рік для того, аби забезпечити більш-менш якісний стан шкіри, і тут питання про пору року звісно ж відпадає. Але в таких випадках процедуру нанесення зволожуючих засобів варто перенести на вечірній час. А людям, у котрих шкіра не суха, просто для того, аби забезпечити їй захист, наносити зволожуючі засоби взимку не потрібно

- Які хвороби шкіри «вилазять» під час холодів?
- У першу чергу це стосується хронічних захворювань шкіри, які зазвичай загострюються саме у зимовий період. Наприклад, одне із найпоширеніших захворювань шкіри – псоріаз, домінує у період осені та зими. Інфекційні захворювання – навпаки, зимою є певна тенденція до зниження кількості інфекційних хвороб шкіри, але є певні інфекції шкіри, які також взимку стають більш активними. Аутоімунні захворювання організму та шкіри також можуть загострюватися взимку, і в першу чергу іде мова про ті проблеми, які типово проявляються на відкритих ділянках шкіри, які ніяк не захищені від холоду.

- Чи можна якось випередити цей процес захворювання, призупинити його?
- Так. Взагалі філософія сучасної медицини повинна бути такою, що ми не маємо чекати на максимальний прояв хвороби, а маємо розуміти технологію й механізм розвитку захворювання та спробувати спрофілактувати й максимально випередити хворобу. Так, є речі, які обов`язково нашим пацієнтам рекомендуються в цю холодну пору стосовно того, як їм варто поводитися, аби захистити свою шкіру від можливого загострення. Але це коли йде мова про хвору шкіру.

- Якщо зупинитися саме на шкірі здоровій. При яких ознаках взимку треба йти до лікаря дерматолога?
- Якщо людина реєструє у себе якісь незрозумілі відчуття: свербіж, печія, дискомфорт. Звісно, це все суб`єктивно. Також у тому випадку, якщо є якась незрозуміла стала зміна шкіри, тому що реактивна – почервоніння, яке є проявом температурної аномалії, це нормальна фізіологічна реакція шкіри і організму в цілому. Але якщо ці стани трошки затрималися, то однозначно це є приводом для звернення до спеціаліста. Також має значення і холодова кропив`янка, яка проявляється уртикарними висипами або висипами, які нагадують ті, що утворюються на шкірі після контакту з кропивою. Якщо подібні висипи з`явилися на шкірі унаслідок холоду – це теж привід для звернення до лікаря. Від своєчасного звернення до дерматолога залежить об`єм тих лікувальних процедур, які необхідні пацієнтові. А якщо нехтувати цим і затягувати, то для видужання знадобиться набагато більше часу.

Ольга Беца, Закарпатський Кореспондент


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: