Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як доглядати за зубами малюка? Поради закарпатського стоматолога

Як доглядати за зубами малюка? Поради закарпатського стоматолога
З якого віку потрібно починати чистити зуби? Якою має бути паста й щітка? Чому діти не хочуть чистити зуби і як їх зацікавити? Про все це ми говорили з головним дитячим стоматологом Закарпаття, професором УжНУ Оксаною Клітинською.

- Розкажіть, будь ласка, чи дійсно треба доглядати за зубами малюка з самого моменту їх появи?
- Так, звичайно. Зазвичай це відбувається десь у 6 місяців, але перший візит до стоматолога має бути у віці півтора-два місяці. Саме під час такого візиту мамі розповідають, чим потрібно дитину харчувати, бо це також дуже впливає на здоров’я зубів.
Якими зубними пастами потрібно користуватися? Можливо, певні елементи обов’язково мають бути в її складі?
Річ у тім, що склад зубної пасти зазвичай не розголошується, адже це рецептура фірм, яку вони не відкривають та не афішують. Головне те, що на Закарпатті справді існує дефіцит фтору і йоду, а саме фтор потрібен в міні-дозах для того, аби зубки були здоровими. Через те закарпатським дітям та мамам я рекомендую користуватися зубними пастами, які містять фториди.

- Як чистити зубки наймолодшим діткам, якою повинна бути щітка?
- Маленькі зубчики потрібно чистити спеціальними напалічниками (спеціальна щіточка, яка одягається мамі на пальчик. – Авт.), які рекомендує лікар-стоматолог. Саме тому до лікаря потрібно сходити ще до появи першого зуба.

- Чи справді існує таке поняття у дітей, як пляшковий карієс, про яке часто пишуть на упаковках дитячого харчування?
- Так, існує. На жаль, у Закарпатській області поширеність карієсу серед дітей – найвища в Україні. Саме тому потрібно звертати увагу на профілактику, тобто на попередження виникнення цієї проблеми зокрема у малюків, де дефекти в емалі зубів розвиваються надзвичайно швидко. Через те, що імунна система у дітей не сформована, здатність організму протистояти дії факторів, які розчиняють емаль, нижча, ніж у дорослих людей, тому потрібно звертати увагу на профілактику. Профілактика заключається не лише в чищенні зубів, а й в здоровому харчуванні, і обов’язково в здоровому способі життя цієї дитини. Тобто, в неї має бути режим відпочинку, вона має багато гуляти на свіжому повітрі, менше сидіти біля телевізора тощо.

- Зараз багато мам є прихильниками тривалого грудного вигодовування. Чи може тривале ГВ, а зокрема нічні годування, вплинути на розвиток карієсу у дитини?
- Ні, на розвиток карієсу це не впливає. Взагалі грудне вигодовування є надзвичайно корисним для того, аби не розвивався не лише карієс, адже це не єдина проблема, яка може виникнути у малюків, а є такі захворювання, як зубо-щелепні аномалії, які часто розвивається через штучне вигодовування. Існує така проблема – «лінь жування», адже в «сосках на пляшечках» досить великі отвори, через те ними користуватися варто починати досить пізно.

Ольга Беца, Закарпатський Кореспондент


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
денс 10 січня 2018 16:08
Не нравится 0 Нравится
Шановна пані Ольга Беца коли Ви публікуєте статті то пишіть достовірні дані про автора,адже пані Клітинська О.ніякий не головний дитячий стоматолог вона просто сама велика хабарниця на стом. факультеті УЖНУ,а коментарі які подані у публікації як до звання професора дуже не фахові ганьба таким проФФесорам.Це рівень студента другого курсу стом.факультету.
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: