Вхiд на сайт
Авторизацiя

НБУ переписав касові правила для бізнесу

НБУ переписав касові правила для бізнесу
Після того, як президент України Петро Порошенко підписав закон, спрощує ведення бізнесу, Національний банк (НБУ) також переписав "Положення про ведення касових операцій у національній валюті". Відповідні норми закріплені в постанові НБУ №148, яка набула чинності з 5 січня. Чиновники не стали обмежуватися косметичними правками і переписали попереднє положення повністю. А заодно скасували дію низки інших своїх документів, що доповнювали старі норми, пише UBR.

Наприклад, обмеження готівкових розрахунків на рівні 50 тис. грн, яке до сих пір регламентувалося постановою №210 від 6 червня 2013 року, тепер прописано в загальному порядку проведення касових операцій.

Одна з ключових новацій, який привніс документ – здача торгової виручки через термінали самообслуговування (ПТКС) і банкомати, в тому числі ті, які належать і обслуговуються небанківськими фінустановами. Деякі з учасників ринку платіжних терміналів зізналися, що й колись брали до зарахування виручку. Але виключно від фізосіб-підприємців і як операцій поповнення власного рахунку.

Тепер же НБУ офіційно узаконив цю операцію для всіх суб'єктів господарювання. А значить вже з сьогоднішнього дня підприємства офіційно можуть здавати виручку через ПТКС. Ніяких обмежень на суму таких операцій Нацбанк не ввів. Правда, в фінкомпаній зізнаються, що конкуренцію традиційної інкасації все одно скласти не зможуть.

"Звичайно, нам цікавий цей ринок, однак навряд чи термінали зможуть приймати понад 15 тис. грн. В день від однієї юрособи. Для сум понад цей ліміт доведеться укладати договір з підприємством, проводити ідентифікацію і верифікацію клієнта. Це громіздка процедура і навряд чи хто -то поставить її на потік. Хіба що у виняткових випадках", – пояснив директор однієї з українських фінкомпаній, котра володіє ліцензією НБУ на переказ коштів без відкриття рахунку.

Крім того, додав він, ємність купюроприймача не безмежна, тому для дуже великих сум термінал все одно не підійде. Навіть якщо утрясти всі питання фінансового моніторингу. Тим часом, навіть з такими обмеженнями для багатьох підприємців нацбанківське ноу-хау може виявитися істотною підмогою. Вед тепер можна буде не возити готівку в банк самостійно і не витрачатися на інкасаторські послуги.

"Особливо затребувана ця опція буде у невеликих магазинів і тих підприємств, які не мають під рукою розвиненою банківської інфраструктури. Для невеликих "сільмагів" з виручкою в 50-70 тис. грн. на тиждень вона і зовсім може виявитися порятунком. Тим більше, що в більшості з них вже встановлені термінали", – розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Постанова також зобов'язує фінансові компанії зараховувати прийняту виручку на окремий спецрахунок. А чек, виданий терміналом або банкоматом, є достатнім доказом здачі виручки в банк для контролюючих органів.

Також НБУ збільшив термін, протягом якого підприємство може зберігати в своїй касі готівку, призначені для виплати зарплат, стипендій, пенсій і т.д. понад установлений касового ліміту. Якщо раніше на це регулятор відводив 3 робочих дня, то згідно оновленого положення тримати таку готівку можна 5 днів. А для підприємств транспортної галузі (залізниці, морпорти) термін збільшили з 5 до 10 днів. Правда, стосується це тільки готівки, отриманої в банку. Для коштів, що надійшли в касу як виручка, термін залишивсятаким самим – 3 дні.

Також Нацбанк розширив перелік умов, при яких наявні під звіт можуть видаватися на термін понад стандартних 2-х днів. Якщо раніше такі кошти можна було видавати на закупівлю сільськогосподарської продукції та вторинної сировини (до 10 днів), то тепер до них додали ще й закупівлю чорного і кольорового металобрухту (до 30 днів).

Подбав Нацбанк і про дотримання касової дисципліни. Багато з колишніх норм були скасовані, а в цілому процедура спростилася. Як і раніше, розрахунок ліміту каси підприємство повинно здійснювати самостійно. Але строгі правила, що існували раніше, значно спростили. Наприклад, Нацбанк більше не встановлює обмежень на максимальний розрахунковий ліміт залишку в касі. А при його визначенні НБУ пропонує відштовхуватися від середньоденної виручки підприємства, без обмеження періоду, який береться за основу.

Окремо регулятор прописав в положенні, що якщо інкасація коштів не відбулася з вини банку, надлишок коштів в касі можна буде вважати перевищенням ліміту.

Ще одне важливе нововведення – дозвіл укладати договори з надання персоналу з касирами інших організацій. Якщо раніше "касовими питаннями" на підприємстві повинен був відати штатний працівник, то відтепер функції касира може виконувати навіть працівник іншої юрособи. Необхідно лише укласти відповідну угоду і підписати договір про повну матеріальну відповідальність.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (2)
Максимко 22 січня 2018 16:15
Не нравится 0 Нравится
А не дістало їх постійно щось переписувати
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: