Вхiд на сайт
Авторизацiя

Швидкі шлюби, зростання соцвиплат і комуналки: як змінилося життя українців у 2017 році

Швидкі шлюби, зростання соцвиплат і комуналки: як змінилося життя українців у 2017 році
Ми підготували добірку подій, які торкнулися абсолютної більшості людей в країні. Цей рік точно не можна назвати нудним і статичним. Сайт "Сегодня" зібрав для вас головні зміни в житті українців за 2017 р.

Підвищення мінімальної зарплати

Почнемо, мабуть, з однієї з найголовніших змін для громадян в цьому році – з 1 січня 2017 р розмір мінімальної заробітної плати зріс з 1600 до 3200 грн. Таку ініціативу Кабмін прописав у державному бюджеті на 2017 р.

Збільшився акциз на сигарети і алкоголь

З 1 січня 2017 року в Україні на 20% піднявся акциз на алкоголь, а акциз на тютюнові вироби зріс на 40%. Так, сигарети середньої цінової категорії (18-22 грн) подорожчали на 4-6 грн.

А влітку, в серпні Кабмін прийняв постанову, яка передбачала підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Ціни на спиртне виросли вже з вересня.

Зростання стипендій

З січня 2017 року стипендії розділили на академічні та соціальні. Академічна стипендія нараховується за успіхи в навчанні, виходячи з балів студента, а соціальна призначається незахищеними верствам населення та пільговикам.
Вже в лютому уряд розширив список отримувачів соціальних стипендій. А з листопада всім студентам почали виплачувати підвищені стипендії.

Так, академічна стипендія склала:

- для учнів ПТУ - 490 грн;
- для студентів вузів I-II рівня акредитації, які навчаються на молодшого спеціаліста або бакалавра: звичайна - 980 грн, підвищена - 1250 грн;
- для студентів вузів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються на бакалавра, спеціаліста або магістра: звичайна - 1300 грн, підвищена - 1660 грн.

Соціальна стипендія:

- для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також тих, хто залишився без батьків в період навчання у віці 18-23 років, в ПТУ - 1180 грн, у вузах - 2360 грн;
- для інших осіб, які мають відповідні пільги, в ПТУ - 450 грн, у вузах III акредитації - 890 грн, у вузах III-IV акредитації, наукових установах - 1180 грн.

Читайте також: Порошенко підписав скандальний закон про посилки

Стали доступні швидкі шлюби

У минулому, 2016 році Міністерство юстиції запустило пілотний проект "швидких шлюбів" в великих містах України. З 1 лютого ця практика стала доступною для всіх українців. До нововведення з моменту подачі заяви в РАЦС і самим весіллям повинен був пройти як мінімум місяць, а в день подачі документів шлюб реєструвався лише в рідкісних випадках.

Зараз отримати штамп у паспорті можна на наступний день після подачі заяви і коштує ця послуга від 140 до 1800 гривень (залежить від РАЦСу).

Подорожчала комуналка

На 25% зросли ціни на електроенергію. Так, якщо взимку перші 100 кВт * год електроенергії обходилися українцям в 71,4 грн, а кожен наступний кіловат коштував 1,29 грн, то з весни ціна на перші 100 кВт * год зросла до 90 грн, а кожен наступний коштує 1,68 грн.

У травні тарифи на холодну і гарячу воду зросли для 24 водоканалів України. Рівень подорожчання коливається від 7% до 28%. Наприклад, тариф для киян зріс на 14,7% і склав 15,79 грн за кубометр, замість 13,77 грн, а водовідведення гарячої води коштує 7,52 грн, замість 6,93 грн.

Змінилась ціна на газ

У квітні 2017 р Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг прибрала з тарифу на газ вартість розподілу і транспортування. Таким чином ціна на газ для населення без обліку транспортування знизилася на 13%. З 1 квітня кубометр газу коштував 6 грн, замість 6,8 грн.

Підвищилися виплати безробітним

Фонд загальнодержавного страхування підвищив розмір мінімальної виплати безробітним. Так, для тих, хто працював більше півроку, мінімальна виплата піднялася до 1280 грн (з 1160 грн), а виплати для тих українців, які пропрацювали менше шести місяців, залишилися незмінними - 544 грн.

Заблокували російські соціальні мережі

16 травня президент України Петро Порошенко підписав санкції стосовно кількох сотень російських компаній. Під санкції потрапили Mail.Ru Group, "Однокласники" і "Вконтакте", бухгалтерська програма 1С і т.д. Провайдери повністю заблокували доступ до санкційних інтернет-ресурсів та програм.

Українці змогли подорожувати по Європі без віз

17 травня 2017 р у французькому місті Страсбург відбулася урочиста церемонія підписання угоди про безвіз між Україною та країнами Європи.

В ніч на 11 червня довгоочікуваний безвізовий режим нарешті вступив в силу. Тепер, українці при наявності біометричного паспорта можуть відвідувати 30 країн Європи без віз і перебувати там до 90 днів. У цей список потрапили всі країни-члени ЄС, крім Ірландії і Великобританії, а також чотири держави-учасники Шенгенської угоди: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія.

Провели перерахунок пенсій

В Україні стартувала пенсійна реформа. після перерахунку трудова пенсія в середньому зросла на 560 грн, або ж до 2446 грн.

Зараз пенсіонери отримали наступні доплати:
- до 200 грн – 4,79 млн осіб;
- від 200 до 500 грн – 2,06 млн осіб;
- від 500 до 1000 грн – 1,29 млн осіб;
- понад 1000 грн – 2,08 млн осіб.

Також з 1 грудня зріс прожитковий мінімум для непрацездатних осіб і, відповідно, збільшилися соціальні виплати для людей з інвалідністю. Зараз розмір мінімальної пенсії відповідає мінімальному прожитковому мінімуму для відповідної соціальної групи. Для дорослих, що втратили працездатність, з 1 грудня він складає 1373 грн (на 61 грн більше). Для дітей до 6 років - тисячі чотиреста дев'яносто дві грн (на 66 грн більше), для дітей від 6 до 18 років - 1860 грн (на 83 грн більше).

Монетизували субсидії


В цьому році українці вперше отримали гроші за зекономлений газ і електроенергію. Під програму монетизації потрапили домогосподарства з індивідуальним опаленням, які за минулу зиму використовували менше норми на 100 куб. м. газу або на 150 кіловат (якщо опалювали будинок за допомогою електрики).

Гроші нараховувалися нема за фактично спожиті послуги, а по соціальним нормам. Правда вже в 2018 р це повинно змінитися - Мінфін припускає провести кілька етапів монетизації субсидій.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: