Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні подешевшають електромобілі: чи є сенс купувати електричне авто

В Україні подешевшають електромобілі: чи є сенс купувати електричне авто
Автоконцерни вже розробляють електрокари з потужною батареєю

З нового року в Україні подешевшають електромобілі. Зниження цін на 17% прогнозують після скасування ПДВ і акцизу на імпорт. При покупці кожної машини це заощадить кілька тисяч євро, підрахували фахівці. Чи вигідно і наскільки зручно користуватися електрокарами в українських реаліях, розбиралися журналісти "Сегодня".

Власниця електрокара Анна Кочергіна живе в приватному будинку і заряджає машину від звичайної розетки, хоча в місті вже встановлені сотні спеціальних. Півгодини зарядки вистачає на 20 – 30 кілометрів. Крім того, автомобіль Анни має резервний запас заряду, якого в критичній ситуації вистачить ще на десять кілометрів.

"Літр бензину на даний момент коштує близько 30 гривень, а повний заряд автомобіля мені обходиться в 12 гривень 50 копійок. В літній період це до ста 180 кілометрів, а взимку до 130 кілометрів", – ділиться враженнями Анна.

За два роки електромобіль заощадив 170 тисяч гривень сімейного бюджету, каже Анна. Адже вона не витрачає кошти на паливо і обслуговування машини бізнес-класу – саме таке авто було у сім'ї раніше. У нинішній машині відсутній коробка передач, також немає звичайного двигуна – не потрібно думати про своєчасну заміну масла, а в технічний огляд входять тільки акумулятор і силовий блок.

За електричними авто майбутнє, каже засновник столичного автомотоклубу Сергій Малик. Але поки зарядних станцій по Україні ще не так багато, та й чекати на заправці доводиться по кілька годин.

"Якщо їхати далеко, можуть бути проблеми. Потрібно постійного рахувати кілометри і дивитися, що там залишилося, тому що можна потрапити в затор і акумулятор розрядиться", – попереджає Малик.

Однак автоконцерни вже розробляють електрокари з потужною батареєю, заряду якої повинно вистачити на сотні кілометрів. Так, компанія Fisker заявила про здійснений прорив в сфері акумуляторів для електромобілів. Конкурент компанії Tesla запевняє, що нові батареї дозволять долати понад 800 кілометрів, при цьому для заряду їм буде потрібно менше хвилини.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: