Вхiд на сайт
Авторизацiя

Яким буде курс долара на Новий рік – прогноз

Яким буде курс долара на Новий рік – прогноз
Наразі математично обґрунтованим курсом гривні повинен бути діапазон 26,5-27 грн/$, вважають аналітики Atlant Finance. За оцінками експертів, наступного тижня гривня очікується в коридорі 27,7-28,2 грн/$ на міжбанківському і 27,8-28,3 грн/$ на готівковому ринках.

Тиждень на міжбанківському валютному ринку пройшов досить динамічно, гривня була в рамках прогнозованого коридору, передає НВ.

У понеділок учасникам ринку довелося неабияк понервувати. У перші години торгів на міжбанку стався серйозний обвал гривні. В умовах стрімкого зростання попиту на валюту, пропозиції практично не спостерігалося. Паніка зростала і курс гривні помітно опускався. НБУ не став чекати провалу котирувань нижче 28 грн і оголосив аукціон з продажу до $100 млн. Це зменшило апетити нечисленних продавців.

Нацбанк продавав долар за ціною не нижче 27,85 грн. Загальний обсяг продажів регулятором долара на аукціоні склав $75,2 млн доларів при заявці банків на $81,4 млн. Такий викид валюти дещо збив загострення пристрастей. Розрив між безготівковим доларом і готівковим ринком залишався дуже суттєвим, і це знову спровокувало валютний ринок до спекулятивного розгойдування котирувань. Частково стримувати котирування на міжбанку допомагав початок періоду проведення розрахунків з бюджетом. Але, на скільки ажіотажний ріст попиту на валюту буде компенсуватися продажем валюти експортерами для погашення боргів перед бюджетом, покаже час.

У вівторок темпи девальвації гривні дещо уповільнилися. Це сталося у зв'язку з появою великих експортерів, які вже витратили отримані раніше гривневі бюджетні вливання і тепер змушені поступово збільшувати свої продажі валюти на міжбанку для покриття податкових розрахунків з державою. Це призвело до зростання пропозиції валюти на торгах і знизило тиск на гривню.

Крім того, дається взнаки поступове уповільнення ділового ритму зарубіжних партнерів з українськими компаніями перед різдвяними святами. Це призвело до зменшення поспіху з боку клієнтів щодо оплати зовнішньоекономічних контрактів і до зменшення попиту на валюту.

Також суттєво скоротився розрив між готівковим і безготівковим курсами долара на ринку. До вечора вівторка долар можна було купити в обмінних пунктах за 27,9 грн, а на міжбанківському ринку котирування склали 27,87/27,90 грн. Таким чином, вирівнювання котирувань зробило практично нецікавими спекуляції між двома сегментами валютного ринку, а також зняло тиск на курс. У кінцевому підсумку – хоча долар і зріс на міжбанку на 6 копійок, нервозність на ринку почала знижуватися. НБУ на міжбанківський ринок у форматі аукціону з продажу долара не виходив.

У середу долар почав знижуватися і на міжбанку, і на готівковому ринку. Швидше за все, на таку поведінку ринку вплинули як економічні, так і психологічні чинники. Це безсумнівно вплине на курс в найближчі дні. Так, бюджетні розрахунки компаній зі сплати податків у звітному місяці і сума відшкодування ПДВ у найближчі дні вийде на банківський ринок. До кінця грудня на ринок може виплеснутися не менше 6-7 млрд грн. Від того, чи будуть вони викинуті одноразово або поступово (невеликими траншами) багато в чому залежить доля курсу в кінці грудня. НБУ на міжбанківський ринок у форматі аукціону з продажу долара не виходив.

У четвер гривня не змогла не тільки відстояти свої завоювання на міжбанку, а й частково здала позиції. Хоча все починалося непогано: долар у перші години торгів трохи просів. Однак, дочекавшись моменту максимального зниження котирувань на ринок вийшли основні покупці валюти. Це негайно відзначилося на котируваннях і долар почав зростати. Збільшення розриву між готівковим і безготівковим курсами долара на валютному ринку знову буде провокувати гру "на підвищення" за рахунок переливів валюти з міжбанку на готівковий ринок. НБУ на міжбанківський ринок у форматі аукціону з продажу долара не виходив.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: